Tek tedavisi cerrahi olan hastalık, günümüzde embolizasyon yöntemiyle ameliyatsız olarak tedavi edilebilmektedir. Dünyada sıklıkla uygulanan ve Türkiye'de de Medstar Antalya Hastanesi'nde uygulanmaya başlanan yöntem hakkında, Girişimsel Radyoloji Uzmanları bilgi verdi.
Varikosel tanısı konulduktan sonra sperm üzerindeki etkileri değerlendirilerek cerrahi olarak tedavi edilebilecek bir hastalıktır. Varikosel tanısı konulduktan sonra düşünülmesi gereken konu ameliyat kararı alınıp alınmayacağıdır. Bunun dışında varikoseli ortadan kaldıracak medikal bir tedavi bulunmamaktadır.
Ameliyatsız varikosel embolizasyonu, yani genişlemiş damarın içine girerek tıkanması işlemi 2001 yılından beri kılavuzlara girmiş güvenli ve etkili bir tedavi yöntemidir. Genel anesteziye gerek yoktur, işlem lokal anestezi ile yapılır ve böylece genel anestezinin oluşturabileceği risk ve komplikasyonlar ortadan kalkar.
Varikosel tanısı konulan kişilerde çoğu zaman tedavi gerekmez. Eğer testisteki şişlik ağrıya neden oluyorsa ağrı kesici ilaç reçete edilebilir. Varikosel hastalarında testis torbasını destekleyecek darlıkta iç çamaşırı kullanılmalıdır.
Varikoseli iyileştirmek için üzüm çekirdeğinden faydalanabilirsiniz. Üzüm çekirdeği kan dolaşımını düzenleme görevine sahiptir. Üzüm çekirdeği yağı ile bitki çayı her sabah içebilirsiniz. Düzenli şekilde tüketildiğinde kan dolaşımını rahatlatacaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Kronik ve ilerleyici bir hastalık olan varikosel, tedavisiz düzelme göstermez. Tedavi edilmemesi durumunda testis boyutlarında küçülme, sperm parametrelerinde ilerleyici bozulma, testiste hormonal bozulmalara neden olup, ereksiyon yetersizliği gibi cinsel problemlerin ortaya çıkmasına da yol açabilir.
İleri derecede varikosel testis boyutlarında küçülme ve testiküler fonksiyon bozukluğuna neden olabilir. Varikosel testosteron sentezini azaltarak cinsel isteksizliğe neden olabilir.
Varikosel en sık rastlanan kısırlık sebeplerinden biridir. Varikosel hastaları basit bir ameliyat sonrası çocuk sahibi olabilirler.
Varikosel, sperm ve hormon üreten testisin fonksiyonlarında bozukluk yaratabilir. Kronikleşmiş varikosel ileri dönemlerde testis boyutlarında küçülmeye neden olarak sperm üretimi yanında ve testosteron adı verilen erkeklik hormonun üretilmesinde azalmaya da neden olabilir.
Genel bir görüş olarak toplayıcı damar ağında 3 ya da 3'ten fazla sayıda veni incelenmekte ve veni çapı 3 mm'den büyük ise varikosel tanısı koyulmakta ve ameliyat kararı alınmaktadır. Tanı için yeterli boyut 3 mm ve fazlası olarak kabul edilmektedir.
Varikosel Mikrocerrahi Tedavisi
Varikosel hastalığının ilaç ile, bitkisel tedavi ile veya geleneksel tamamlayıcı tıp yöntemleri (akupunktur, ozon, hacamat, sülük ve benzeri farklı tedaviler) ile tedavi yapılması yanlıştır, tedavi edilemez.
Testis çevresinde varis oluşumu olarak tanımlanan varikosel, erkeklerin yaklaşık %15'inde ortaya çıkan; ağrı, kısırlık, testis küçülmesi gibi sorunlara yol açabilen önemli bir sağlık sorunudur. Tek tedavisi cerrahi olan hastalık, günümüzde embolizasyon yöntemiyle ameliyatsız olarak tedavi edilebilmektedir.
Varikosel ilerledikçe testis fonksiyonlarının zarar görmesi sonucu erkeklik hormonu üretimi azalabilir. Bu doğrultuda erkeklerde sertleşme problemi gibi cinsel işlev bozuklukları ile karşılaşılabilir. Dolayısıyla varikosel cinsel yaşamı etkileyen bir hastalık halini alabilir.
Varikosel 10-15 yaş arasında çoğu zamanda 12 yaşında ortaya çıkar ve erişkin erkeklerin yaklaşık yüzde 15'inde görülür. İnfertil (kısır) erkeklerde görülme oranı ise %20-40 kadardır.
Varikosel, ürolojik hastalıklar arasında genç erkeklerde sık görülen bir hastalıktır. Kötü huylu değildir, kansere dönüşmez, hayati bir tehlike oluşturmaz. Tedavi edilmediği taktirde ilerde infertilite (kısırlık) ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olur. İlaçla veya bitkisel yöntemlerle tedavisi yoktur.
Varikoseller tüm erkeklerin %15'inde görülür ve kısırlık vakalarının %30'unun sebebidir.
Hayır varikoselin ilaç ile tedavisi yok. Tedavisi gerekli hastalarda cerrahi olarak yapılmalıdır. Ameliyat sonrası sperm sayısı ve hareketleri üzerine faydalı etkileri olduğu düşünülen antioksidan ilaçlar, hastalarımızda kullanılabilir. Ancak bu ilaçların pozitif yönde ne kadar etkileri olduğu çok açık değildir.
Varikosel Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi
Hastalar genellikle 4-5 gün sonra günlük hayata dönmektedir. Mikrocerrahi yöntem kullanıldığında ve tek taraflı ameliyatlarda ağrı daha az olmaktadır.
Varikoselin her görüldüğü durumda ameliyatı gerekmez. Üç temel fonksiyon kaybına neden olabilir. Bunlardan en önemlisi sperm sayı ve kalitesinin bozulmasına neden olarak neden olduğu infertilitedir. Bunun dışında oluştuğu bölgede ağrıya neden olarak kişinin günlük hayatını etkileyebilir.
Varikosel Baba Olmanıza Engel Değil!
Her iki testis de alındıktan sonra kandaki testosteron seviyesi hızla düşer. Bu, cinsel yaşamınızı ve çocuk sahibi olma yeteneğinizi (doğurganlık) etkileyecektir.
Erkek cinsel fonksiyon bozukluğu olan iktidarsızlık; libido kaybı olarak bilinen cinsel istek yokluğu, boşalma sorunları, orgazm yokluğu, penis kısalığı, peniste eğrilik gibi farklı sorunları kapsamaktadır.
Eğer varikosele bağlı ağrı yakınmaları fazla değilse varikosel iç çamaşırı tercihi için çoğunlukla testislerin desteklendiği daha sıkı iç çamaşırlar (slip, suspansuar tip) kullanılması önerilir. Ağrıyı geçirmek üzere basit ağrı kesiciler kullanılabilir. Eğer ağrı kalıcı ve şiddetli ise ameliyat gerekli olabilir.
Hastalık, sperm üretiminin bozulmasına yol açarak kısırlığa neden olabilir. Normalde vücut ısısı 36.5 derece fakat insanda sperm hücreleri 35 derece sıcaklıkta gelişir. Varikosel sonucu bu ısı değişir. Sperm hücrelerinin üretimi bozulmaya ve hücre sayısı azalmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri