Varis çorapları, özellikle toplar damar (venöz) yetmezliği ve varis hastaları tarafından kullanılan bir tıbbi çorap türüdür. Temel olarak bacağa dışarıdan basınç uygulayarak kan dolaşımını iyileştirmek ve bacak ağrısı ve şişlik gibi yakınmaları azaltmak amacıyla kullanılırlar.
Varis çorabı büyük varislerin neden olduğu yorgunluk, ağrı, yanma, kramp ve ayakta şişme gibi şikayetlerin hafifletilmesi için kullanılır. Sürekli olarak kullanılan varis çorapları varisin ilerlemesine biraz engel olabilir.
Varis çorabı özellikle büyük varislere bağlı bacaklarda görülen ağrı, yorgunluk, yanma, kramp ya da ayak şişliğigibi şikayetleri azaltmak ve bacak konforunu artırmak için kullanılır. Bu konuda son derece başarılıdır. Ayrıca devamlı kullanıldığında varisin ilerlemesini de azaltabilir.
Varis çoraplarının gündelik hayatta giydiğimiz çoraplara göre farkı, bacağı daha kuvvetli basınçla sarmasıdır. Varis çorabının uyguladığı basınç sayesinde bacaktaki toplardamarlarda yaşanan göllenme beraberinde ağrı, sızı gibi bireyi üzen yakınmalar azalır. Varis çorabının iyileştirici bir etkisi bulunmamaktadır.
Varis çorabı varis ve venöz yetmezlik tedavisinde 1848 yılından beri kullanılmaktadır. O günden beri sadece yüksek ve orta basınç varis çorapları değil, hafif basınçlı varis çorapları bile varise ait ağrı, yanma, şişlik gibi bazı yakınmaları azalttığı bilinmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Varis rahatsızlığı genellikle ilk senelerde kişiye sadece görsel manada bir sıkıntı yaratıyor olsa da hastalık ilerledikçe kişinin sürekli olarak bacak ağrılarını yaşamasına sebep olacaktır. Venöz yetersizliğin gelişmesi ile kişinin bacaklarında ağrı olmasının yanı sıra aynı zamanda şişlik ve morluklarda oluşabiliyor.
Varis çorapları yanlış veya çok uzun süre giyildiğinde ciltte tahrişe neden olabilir. Kompresyon çorapları kasıtlı olarak sıkı olduğundan, giyilmesi zor olabilir. Bacaklar temiz ve kuru olmalıdır.
Varis çoraplarının ne sıklıkla giyileceği konusunda en iyi tavsiyeyi doktorunuz size en verecektir. Çoğu durumda, varis çorapları günde 5 ila 10 saat giyilebilir. Bu süre, kan dolaşımının rahatlaması için yeterlidir ve aynı zamanda bacaklardaki kan pıhtılaşmasını da önlemeye yardımcı olur.
Bu çoraplar, çağı genişleyen damarların çaplarının daralmasına yardımcı olamamaktadır. Bu sebeple varis hastalarına tedavi olacakları zaman kadar bu çorabı kullanmaları tavsiye edilmektedir. Tedavi sonrasında ise tedavi yöntemine ve hastaya bağlı olarak 1 ay süreyle varis çorabı giyilmesi gerekir.
Varis çorabı, basıncı aşağıdan yukarıya doğru giderek artan, özellikli bir çoraptır. Gerek istirahat halinde gerekse çalışırken dışarıdan uygulanan bu basınç toplardamarlardaki göllenmeyi ve buna bağlı olarak gelişen ödem ve sızlama gibi şikâyetleri azaltmaya yardımcı olur.
Varis çorabı satın alırken doğru basınç ve beden seçilmesi çok önemlidir. Tedavilerden sonra genellikle 23-32 mm Hg orta basınçlı varis çorapları öneriyoruz. Ancak genel anlamda ödem önleyici ve dinlendirici amaçla kullanılan çorapların basınçları 20 mmHg nın altında olup hafif basınçlı kategorisine girer.
Evet, varis çorabı gibi olan bası giysileri SGK tarafından karşılanır. Bunlar için ilgili hekimden rapor alınması gereklidir.
Sıcak hava etkisiyle rahatsızlık veren kalın ürünler yerine daha hafif yapıya sahip ince modeller seçilebilir. Yazlık varis çorabı çeşitleri ideal kalınlığa sahip kumaş kalitesiyle dikkat çeker. Açık burunlu olan seçenekler yaz aylarında kullanım kolaylığı sağlar.
Bu durumlarda varis çorabı kullanımı, kirli kanın bacaklarda göllenmesini ve bacak damarları içinde pıhtı oluşmasını engeller ve Derin Ven Trombozu (DVT), Pulmoer Emboli (akciğer ve sağ kalbe pıhtı atması) olasılığını önler.
Çorabı topuğa kadar ters çevirip,bilekten yukarıya doğru yavaşça ve koltuktan kalkmadan giyiniz. Gece yatarken çıkarınız. Kesinlikle kremlerle birlikte KULLANMAYIN ! Tüm kimyevi maddelerden uzak tutunuz.
Varis çorapları aslen gerçek problemin çözüleceği zamana kadar hastaları rahatlatır , şikayetlerini azaltan ve yaşam kalitesini arttıran yardımcı bir tedavi unsurudur.
En İyi Varis Çorabı
Çoraplar ortalama 6 ay kadar işlevini sürdürür. Ayrıca yırtılan, delinen, esneyen veya hasar gören çorapların da kullanılmasının faydası olmaz. Soğuk su ile elde sabunla yıkamak çorabın ömrünü uzatır.
Varis çorabının yaşam boyu kullanılması önerilmektedir. Aynı zamanda çorabın gündüz giyilip gece çıkarılması gerektiği de unutulmamalıdır.
Tek ayak, baldır seviyesi çoraplar ise daha ucuzdur ve yapışkanlı band, yapışkan, klips, bel askısı yada kemeri ile kullanılarak çorabın istenilen pozisyonda kalması sağlanmaktadır. Hatta son yıllarda içinde silikon bantlar kullanılarak kaymaları engellenmektedir.
Spor yaparken diğer bir konu da varis çoraplarıdır. Yine birçok kişi spor yaparken varis çorabı giymek zararlı sanmaktadır. Tam tersine spor yaparken varis çorapları giymelerini özellikle önermekteyiz. Varis çorabı bir yandan spor sırasındaki yorgunluğunuzu azaltacak, bir yandan da performansınızı arttıracaktır.
Varis, tedavi edilmezse ilerler ve hayatı tehdit edecek risklere yol açarlar. Hayat konforu bozulur sürekli ağrı ve ağırlık hissi yanında bacakta yaralara yol açar ve varis içinde pıhtı birikerek damar tıkanıklığına yol açar.
Varis çorabı üreticisinin elde ve makinede yıkama, deterjan tercihi ve sıcaklık talimatlarına uyun. Genellikle varis çoraplarının ılık suda yıkanması gerekir.
Külotlu varis çorabı gündüz giyilerek gece uyumadan önce mutlaka çıkarılmalıdır. Varis çorapları hafif ile orta dereceli lenfödem tedavisinde kullanılır. Varis çorapları kan dolaşımı iyileştirmeye, şişliği ve ödemi azaltmaya ve kan pıhtılarının oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.
Varis Çorabı ile Uyunur Mu? Varis çorabı ile uyumak genellikle tavsiye edilmez. Varis çorabı gün içerisinde kullanılır ve gece yatmadan önce ayaktan çıkarılması önerilir. Yer çekimi de ortadan kalkacağı için kişilerin yatar pozisyondayken çorapları çıkarmaları rahat hissetmelerini sağlar.
Çoğunlukla ayak damarlarında oluşan bir rahatsızlık olması sebebiyle varis hastalığı olan bireyler, mutlaka Kalp Damar Cerrahisi uzmanı tarafından tedavi edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri