Nobel Kimya Ödülü alması Sancar, Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmalarından dolayı Amerikalı Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte 2015 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.
Aziz Sancar'ın Nobel ödülü
Moleküler biyoloji alanında çalışmalarını yürüten, ülkemizin önde gelen bilim insanlarından Aziz Sancar, hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.
Sancar, İnsan Nukleotid Eksizyon Onarım Sistemi'ni (İkili Kesim) keşfetmiş ve Nobel kazanmıştı. İkili Kesim-Onarım mekanizması DNA sarmalında hasar gören bölümü (26 Nükleotidlik) kesip çıkarıyor ve yerine doğrusunu koyuyor. Böylece DNA'mız hasarsız çalışıyor.
Aziz Sancar, (D. 8 Eylül 1946, Savur), Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik bölümü öğretim üyesi Türk-Amerikalı bilim insanı. Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.
Aziz Sancar'ın Nobel Kimya ödülüne layık görülen 'DNA onarımı' buluşu, tıp dünyasında büyük heyecan yarattı. Onkolog Taner Demirer, buluş sayesinde bazı kanser türlerinin tamamen önlenebilmesinin, kemoterapinin de ortadan kalkmasının mümkün olabileceğini söyledi.
İlgili 31 soru bulundu
Sancar, bakteri hücresi içindeki kromozomun UV ışınlarının etkisiyle yok edilip plazmidin sağlam bir şekilde hücre içinde bırakıldığı Maxicell yöntemini geliştirdi. Bu sayede, plazmide aktarılan genler ve bunların protein ürünleri bakterinin kendi genleri ve proteinleri araya karışmadan incelenebilir hale geldi.
Aziz Sancar'ın ülkemize ve dünyaya en önemli katkısı, hücreleri hasar görmüş olan DNA'ların onarıldığını bulması ve bu sayede Nobel Ödülü'nü almasıdır.Az önce de açıkladığımız gibi Nobel Ödülü'nü alan 3 Türk bilim insanından biri olarak hem biz ülkemizi,hemde kendini çok mutlu etmiştir.
Sancar hala ABD'de öğretim üyesidir. Buluşu, bozulan DNA onarımını ve kanser hücrelerinin DNA'ya zarar vermesini engelleyecek bir öneri attı ve bu teori gerçekleşmiş bulundu. DNA'nın bozulması demek DNA'nın işlevlerini yerine getirememesi demektir. Gelişimsel olarak büyümeyi, genetik özelliklerimizi DNA sağlar.
Aziz Sancar, "Başarılı bir bilim insanında üç temel özelliğin bulunması gerektiğine inanıyorum. Bilgiye dayalı yaratıcılık, sıkı çalışmak ve başarısızlık karşısında direnmek. Bilim insanı bilgiden ve ilimden başka biat edecek yer tanımaz" dedi.
O; araştırmacı olmak, tıp ve temel bilimler alanında henüz bilinmeyenleri keşfetmek istiyordur. Bu isteklerini gerçekleştirmek isteyen Aziz Sancar, elindeki tüm imkânları kullanarak Amerika Birleşik Devletleri'ne gider.
Sarı-kırmızılı kulüpten yapılan açıklamada, Mardin Savur doğumlu olan ve çalışmalarını ABD'de sürdüren Sancar'ın verdiği bir röportajda, "En büyük aşkım spordu. Kaleciydim ben. Kendimi bildim bileli Galatasaraylıyım. Turgay Şeren resimleri vardı bende hep.
2) FOTOLİYAZ (PHOTOLYASE) DNA ONARIM MEKANIZMASI: Fotoliyaz enzimi güneş ışığındakı mor ötesi ışınların DNA'da yaptığı timin dimeri denen tahribatı onarır. Enzimin ilginç bir yönü mor/mavi ışık enerjisini kimyasal enerjiye çevirmesidir. Biyokimyada bilinen binlerce enzimden ışık enerjisini kullanan tek enzimdir.
Yılmama, özgüven ve en karanlık günde bile tünelin ucundaki ışığı görebilme Sancar'ı başarıya götüren örnek alınacak karakter özelliklerinden bazıları. DNA'daki harflerden birinin veya bir kaçının yer değiştirmesi ya da aradaki bağların kopması yazılımın tüm anlamını değiştirir.
Nobel Kimya Ödülü, 1901'den bu yana her yıl kimya alanında insanlığa önemli katkı sunan kişilere veriliyor. 1901'den bu yana her yıl verilen ödülü, 2015'te Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar kazanmıştı. Sancar, Nobel Ödülü kazanan ilk Türk bilim insanı olmuştu.
Öğrenciyken günde 18 saat çalışırdım. Gecelerimi laboratuvarlarda geçirmişimdir. Çalışmaktan başka çare yoktur. Bu, vatan borcudur" dedi.
Sürekli deney yapıp, gözlemlemesi ve çalışması çalışkanlık; kendine güvenmesi özgüven; isteyerek yapması, zorunluluk hissetmemesi istek; yapmaktan korkmaması cesaret; geri adım atmaksızın o işi yapacağına inanmak kararlılık; kazanma ve yenme isteği azim.
Aziz Sancar 1946 senesinde Mardin'de doğmuştur. İlkokul ve ortaokulu Mardin'de okumuştur. Daha sonra İstanbul Tıp Fakültesi'ni kazanmış ve doktor olmuştur. Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra 2 yıl Mardin'de doktor olarak çalışmıştır.
Cevap: Aziz Sancar'ın tıp okumaya yönelmesinin sebebi, en yakın 5 arkadaşının tıp fakültesini kazanmış olmasıdır. Arkadaşları ile beraber üniversite hayatını geçirmek istediği için tıp fakültesine kayıt olmuştur.
8 Eylül 1946'da Savur, Mardin'de doğan Aziz Sancar Türk doktor, akademisyen, biyokimyager, moleküler biyolog ve bilim insanıdır. Yapmış olduğu çalışmalarla 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.
Programa Nobel ödüllü fizikçi Aziz Sancar ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof.
Sancar, bakteri hücresi içindeki kromozomun UV ışınlarının etkisiyle yok edilip plazmidin sağlam bir şekilde hücre içinde bırakıldığı Maxicell yöntemini geliştirdi. Bu sayede, plazmide aktarılan genler ve bunların protein ürünleri bakterinin kendi genleri ve proteinleri araya karışmadan incelenebilir hale geldi.
⇒Aziz Sancar'ın Nobel ödülünü aldığı 2015 yılından sonra birçok seminere ve konferansa katılmıştır. ⇒Yapmış olduğu röportajlarda bilimin önemini ve yaptığı çalışmaları anlatmıştır. ⇒Türkiye'yi ziyaret etmiş ve ilk işi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kabrini yani Anıtkabir'i ziyaret etmiştir.
Tuğgeneral Kenan Sancar (90) bir gün arayla yaşamını yitirdi. Kenan Sancar, bir gün önce hayatını kaybeden. eşi Nezihe Sancar'ın yanına defnedildi.
DNA Neden Hata Yapar? DNA mutasyonlarının özünde 2 nedeni vardır: İlki, eşlenme sırasında meydana gelen çok küçük olasılıktaki hatalardır. İkincisi ise çevresel faktörlerdir. Çevresel faktörler arasında beslenme, kimyasal maddeler ve Güneş'ten gelen yüksek enerjili morötesi (UV) ışınlar gibi unsurlar sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri