"Varis Yarası Nasıl Geçer" sorusunun cevabını bu önemli değerlendirme sonrası verilmesi gerekir. Yüzeyel venöz sistem ile ilgili ise varis ameliyatları gerekecektir ve bu yara iyileşmesi için bir şanstır. Hasta kendisine uygun “Varis Ameliyatlarından” birisini olur ve yara çok büyük bir hızla iyileşir.
Varis ülseri bitkisel tedavi yöntemi, varis ülseri yara bakımı kremi, varis yarası kremi gibi yöntemlerin dışında antibiyotikler, doku beslenmesini arttıran ilaçlar, yara bakım krem ve örtüleri , basınçlı varis çorapları gibi tedavisi yöntemleri uygulanabilmektedir.
Genellikle bu yaralar tedavi edilirken ÇİNKO OKSİT YARA BANDAJI, HİDROKOLLOİD YARA ÖRTÜSÜ, BÜYÜME FAKTÖRÜ içeren ilaç enjeksiyonu veya PRP tedavisi kullanılır.
Toplardamarlar içerisinde bulunan kapakçıkların bozulması sonucunda açığa çıkan bu problemde bacağın alt kısmında ve ayak bileği çevresinde kan birikmeye deri bütünlüğünü bozmaya başlayarak yara açılmalarına sebebiyet vermektedir.
Varis ağrısı, özellikle akşama doğru artan, ayakta durmakla belirginleşen bir ağrıdır. Bazen dolgunluk şeklinde, bazen yorgunluk şeklinde olabileceği gibi, akşamları daha belirgin olan kramplar şeklinde de görülebilir. Varis ağrısı genellikle oturup bacakları kalpten daha yükseğe kaldırmakla geçmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Varis patlaması olursa yapılabilecek ilk ve en önemli şey, o bölgeye temiz bir peçeteyi top şekline getirip bastırmak, sonrasında da uzanıp mümkünse bacağı yukarı kaldırmaktır. Bu şekilde oradaki basıncı azaltıp kanamayı durdurabilirsiniz.
İyileşme süreci genellikle 1-2 hafta sürer ve bu süre içinde fiziksel aktiviteler sınırlı olabilir. Ancak, son yıllarda geliştirilen daha az invaziv yöntemler de varis tedavisinde kullanılmaktadır. Bu yöntemler arasında lazer tedavisi, radyofrekans ablasyonu, skleroterapi gibi işlemler bulunmaktadır.
Çoğunlukla ayak damarlarında oluşan bir rahatsızlık olması sebebiyle varis hastalığı olan bireyler, mutlaka Kalp Damar Cerrahisi uzmanı tarafından tedavi edilmelidir.
Yara iyice temizlendikten sonra en azından bir yara bandı ile kapatılmalı ve takip eden bir hafta boyunca enfeksiyon olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Venöz ülser, bacak toplardamarlarındaki yetmezlik nedeniyle genellikle ayak bileği çevresi ve bacakta açılan yaradır. Halk arasında varis yarası olarak da bilinmektedir. Bu yaralar genelde çok zor iyileşir ve tekrarlayabilir.
Kompresyon tedavisinde bacağa alttan yukarıya doğru azalan şekilde basınç uygulanır. Bunun için kompresyon sargıları, ayarlanabilir velcrolu sargılar, varis çorapları ve aralıklı pnömotik kompresyon cihazları kullanılır. Kompresyon tedavisi yaraların iyileşme süresini kısalttığı gibi tekrarlama olasılığını da azaltır.
Sarı kantaron yağı, romatizmal ağrıyı hafifletir, şişme, morarma ve varisli damarların neden olduğu sorunlara yardımcı olur. Sarı kantaron yağı ile masaj ağrılı kaslar, romatizma, siyatik, lumbago, varis için de kullanılır.
Varisler, kan dolaşımının yavaşlaması sonucu damarlarda kanın birikmesiyle oluşur. Bu birikme, çevre dokulara bası yapıp bu dokuların oksijen ihtiyacını karşılayamamasına neden olur. Sonuç olarak cildin üzerinde kızarıklık ve kaşıntı meydana gelir.
Temas ettiği yüzeydeki bütün canlı hücreleri yani iyi ve kötü tüm bakterileri öldüren bir sıvıdır. Bu sebeple yaranın sağlıklı deri kısmına iyot içeren sıvı, yara içerisine ise sadece antibiyotikli merhemler uygulanır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra temiz kuru bir pansuman bezini yaraya kapatarak yapıştırırız.
Bacak yarası veya ülserler genellikle dolaşım bozuklukları nedeniyle gelişir. Bacak yaralarının en sık karşılaşılan nedeni varis yarası yada venöz ülserdir. İkincil neden ise atardamar hastalıkları ile ilişkilidir. Bu atardamar sistemlerdeki sorunlar kapanmayan yaralara neden olabilir.
Venöz yara, kronik yaralar grubundaki bir yara çeşididir. Özellikle damarsal yaraları anlatır ve toplar damarlardaki bozukluk ya da yetersizliğe bağlı oluşan yaralar anlamına gelmektedir. Tüm bacak yaralarının %70''ini, toplar damar eksikliği veya yetersizliğine bağlı oluşan venöz yaralar oluşturur.
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
Yaranın yetersiz beslenmesi, oksijenlenmesi ve enfeksiyonu gibi lokal faktörlerin yanısıra ileri yaş, beslenme sorunları, diyabet gibi eşlik eden ko-morbid durumlar, stres, çeşitli ilaçlar, alkol ve sigara alışkanlığı, radyasyon gibi etkenler de yara iyileşmesini olumsuz etkileyen pekçok önemli faktörlerdendir.
Protein, yara iyileşmesinde en etkili besin grubudur. Enerji ( karbonhidrattan ve yağdan gelen kaloriler), amoniasitler, antioksidanlar ve mineraller ( zinc) ayrıca çok önemlidir.
İç toplardamar ve dış toplardamar olmak üzere iki çeşit varis bulunmaktadır. Buna göre hangi varis çeşidinin daha tehlikeli olduğu da merak edilen önemli konuların arasında yer alır. iç toplardamarda oluşan varisler insan sağlığı açısından daha riskli olduğunu söyleyebiliriz.
Bilimsel çalışmalar sonucu ortaya konulmuş olan varis ilaçlarına örnek üç marka vardır. Daflon Tablet ve Doxium Kapsül ve Venoruton Forte bu ilaçlardır. Bu ilaçların mutlak surette doktor muayenesi ve renkli Doppler ile yapılacak varis muayenesi sonrasında varis hastalığının teşhisi sonrasında kullanılması gereklidir.
Varis ne zaman tehlikeli olur sorusuna net bir cevap vermek zordur. Varis, tedavi edilmediği sürece tehlikeli bir hastalıktır. Buna karşın hastalığın son evrelerinde poşetleşmiş damarlardaki pıhtı oluşumu ve bu pıhtının akciğere gitmesi, en tehlikeli evredir.
Varis çorabı uyku saati dışındaki tüm zamanlarda giyilmelidir. Uykudan kalktıktan sonra yataktan çıkmadan varis çorabını giymek en etkili yöntem olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri