"Varis" teşhisi zaten konulmuşsa, bacaklar için masaj prosedürleri kontrendikedir!
Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Haşmet Bardakçı, "Varisli hastalara, saunaya girmek, yaz aylarında aşırı güneşlenmek gibi sıcağın etkili olduğu her türlü aktiviteden uzak durmalarını ve mümkünse bacaklarına soğuk suyla masaj yapmalarını tavsiye ediyorum." dedi.
Soğuk algınlığı veya grip yüzünden direncinizin düşmeye başladığını hissedderseniz, masaj yaptırmaktan veya yapmaktan kaçının. Varis problemi olan kişilere masaj yapılabilir, ancak doğrudan varisli damarlar üzerine yapılmamalıdır.
Yasemin yağı, varisli bölgelerde kan dolaşımını artırmaya yardımcı olur ve şişliği azaltır. Varisli bölgelere hafifçe masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
7- Dinlenme konumunda veya yatarken ayakların kasık seviyesinden 5-10 cm yükseltilerek uzatılması varisli damarlardaki kanın boşalıp dolaşımın artmasını sağlar ve ağrıyı hafifletir. 8- Bacaklara ayaklardan kalçaya doğru yapılacak masaj dolaşımı arttırarak ağrıyı hafifletir.
İlgili 30 soru bulundu
Ritmik masaj tedavisi vücutta kan dolaşımını canlandırır. Damarları genişletir ve yeni kılcal damar oluşumunu sağlar. Damar ağını zenginleştirir böylece özellikle kalpte damar darlığı nedeniyle kan alamayan yerlerde doğal bypass'lar oluşturur. Ritmik masaj tedavisi atar damarları damar sertliğine karşı korur.
Sırtüstü ya da yüzüstü yatmak yerine sol tarafınıza doğru yatmak daha rahat uyumanızı sağlayabilir. Karın içindeki ana toplar damar (vena cava inferiyor) bacaklarınızdan gelen kanın kalbe iletilmesini sağlar ve anatomik olarak orta hatta sağda yer alır.
Egzersiz ve yürüyüş yapmayan, durağan hayat yaşayan her kişide kan dolaşımı yavaşlayarak bacaklarda birikmektedir. Bu sebeple yürüyüş gibi aktiviteler varis oluşumunu engelleyebilmektedir. Aynı zamanda bu egzersizleri yaparak şişlikleri azaltabilir ve ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.
Düzenli olarak bacaklarınızı yukarı kaldırın: Otururken veya yatarak bacaklarınızı düzenli olarak yukarı kaldırmak, kan dolaşımını arttırarak varislerin azaltılmasına yardımcı olabilir.
'Deri enfeksiyonu, damar tıkanıklığı, kırık tespit edilen hastalar, kan sulandırıcı ilaç kullanan ya da kanser tespit edilen hastalarda da masaj uygulaması yapılmamalı. Gebelikte ise masaj uygulanacak bölge, uygulanma şekli ve şiddeti uygulama öncesinde mutlaka hekime danışılmalı.
Kimlere masaj yapılmaz ? Omurilik rahatsızlıklarında, kalp ve damar tıkanıklıklarında, açık yarası olanlarda, kas tendon kopma sorunlarında,1 ve 2. derece yanıklarda, bulaşıcı cilt hastalıkları, vs gibi sorunlar masaj yaptırmaya engeldir.
Kılcal varislerin oluşmasına neden olan etmenlerden uzak durulduğunda; > Aşırı sıcak banyodan kaçınmak. > Sıcak kaplıca banyolarından uzak durmak. > Sıcak kum banyosu yapmamak.
Vücut ağırlığının %10 kaybı ile varisli damarlarda iyileşme olur. C vitamininden zengin gıdalar tüketin. Damar duvarında bolca bulunan kollajen ve elastinin yapımı için C vitamini gereklidir. E vitamini ile birlikte alındığında etkinliği artar.
Varis sorunu olan kişilerin G5 masajı yaptırmaması önerilir. Çünkü uygulama varisli hastalarda kanamalara yol açabilir. Ayrıca varisli hastalarda uygulama sonrasında vücutta sertleşme ve morarma da görülebilir.
Isı bazlı teknolojiler, lazer, radyofrekans ve buhar bazlı tedavilerdir. Isı bazlı olmayan tedaviler skleroterapi denilen köpük ve yapıştırıcılar (siyanoakrilat) dır. Bu tedaviler genel ya da spinal anesteziye gerek olmadan gerçekleştirilebilen etkili yöntemlerdir.
Bacakta varislerin tedavisi, genellikle varislerin boyutuna, şekline ve şiddetine bağlı olarak değişir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, skleroterapi, radyofrekans ablasyon, endovenöz lazer ablasyonu, flebektomi ve kompresyon çorapları gibi yöntemler yer alabilir.
Sürekli olarak kullanılan varis çorapları varisin ilerlemesine biraz engel olabilir. Fakat yapılan bilimsel çalışmalar göstermektedir ki; varis çorabı varisin ortadan kalkmasına olumlu etkisinin olmadığını tespit etmiştir. Varis ilaçla ya da varis çorabı ile tedavi edilemez.
Zeytinyağı gibi gıdalar, varisin neden olduğu şişlik, yorgunluk ve ağrı gibi sorunlara karşı kullanılabilecek bitkisel çözümlerdir.
“Varis zayıflayınca geçer mi?” sorusuna cevap olarak; zayıflama ile kalp ve damar hastalıklarının oluşmasına engel olarak, varis oluşumunun önüne geçmenize yardımcı olur. Beslenmenin yanı sıra varise yönelik çeşitli egzersizleri de uygulayabilirsiniz.
At Kestanesi Yağı
Aescin etken maddesi uzun yıllardır toplardamar yetmeziği ve varisleri olan hastaların tedavisinde tablet ve krem formlarında kullanılmaktadır (7,8). Krem ya da yağ şeklinde uygulandığında varislerin yol açtığı ağrı, ödem, kaşıntı ve yorgunluk hissi yakınmalarında belirgin oranda azalma sağlayabilir.
Sağlıklı beslenme varise de iyi geliyor.
Beslenmenize dikkat ederek hem sık aralıklarla hem de az miktarda yemek yemeye özen göstermelisiniz. Tüketeceğiniz sebze ağırlıklı ve bol lifli yiyeceklere varis oluşumunun önüne geçecektir. Aşırı baharat içeren gıdalardan, kahve, alkol ve sigaradan uzak durmalısınız.
Bir bitki pigmenti ya da biyoflavanoid olan 'rutin'; elma kabuğu, karabuğday, üzüm, kiraz, yeşil çay, kuşkonmaz, soğan, incir ve narenciye meyvelerinde bulunur. Bu besinler, varis gelişmesi için yatkınlığı olan kılcal damarlarınızı güçlendirerek yararlı etkilerini gösterirler.
İç toplardamar ve dış toplardamar olmak üzere iki çeşit varis bulunmaktadır. Buna göre hangi varis çeşidinin daha tehlikeli olduğu da merak edilen önemli konuların arasında yer alır. iç toplardamarda oluşan varisler insan sağlığı açısından daha riskli olduğunu söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri