Fonun borcu 4 yılda yüzde 550 arttı. Fonun 2017'de kısa vadeli borçları 5 milyon 986 bin TL iken 2021'de 24 milyon 36 bin TL'ye yükseldi.
Türkiye Varlık Fonu'na bağlı kuruluşların 2021 borcu, önceki yıla göre yüzde 45 artışla 2 trilyon 302 milyar TL'ye yükseldi.
Bugün UVF'lerin toplam büyüklüğü 11,5 trilyon dolardır. Bu fonların % 38'i MENA bölgesindeki fonlar teşkil eder. Türkiye Varlık Fonu da bu grupta kabul edilmektedir. Türk lirasındaki son değer kaybıyla fonun Temmuz 2023 itibariyle büyüklüğü 123 milyar dolar civarına gerilemiştir.
TVF tüm varlıkları devlete ait şirket, banka, gayrimenkul ve paradan oluşmasına ve Başbakan'a bağlı olmasına rağmen “kamu kuruluşu” statüsünde değil. Tamamen devlete ait olmasına rağmen bu şirket “özel hukuk” hükümlerine tabi olacak.
Varlık yönetim şirketine devredilen borcunuzu karşılıklı anlaştığınız koşullarda ödemezseniz ise bir sonraki aşamada hukuk büroları devreye girecektir. Borcunuzu devralan bir avukatlık şirketi sizinle iletişime geçecek ve borcun tahsili için yasal işlem başlatacaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Alacağı olan kuruluşlar, borçuyla anlaşılan ödeme tarihinde tahsil edilmeyen alacaklarını, varlık yönetim şirketlerine devreder. Borçların, yasal takip kapsamına alınması, banka gibi finans kuruluşlarının bilançolarına negatif değer olarak yansır.
5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 141. maddesinde TMSF'nin alacaklarına ilişkin dava ve takiplerde zamanaşımı süresi 20 yıl olarak öngörülmüştür.
Bu nedenle varlık yönetim şirketleri haciz işlemi öncesinde borçlu ile uzlaşma/anlaşma yoluna başvurur. Bankalardan farklı olarak bu süreci yakından takip eden şirketler, borçlunun anlaşmaya yanaşmaması ve alacağın tahsil edilebileceğini tespit etmeleri halinde haciz işlemlerini başlatabilir.
Bu tür fonların tipik örnekleri Çin, Kore ve Hong Kong gibi ülkelerin kurdukları varlık fonlarıdır. ABD'nin her iki örneğe de giren birden fazla varlık fonu bulunmaktadır.
Türkiye Varlık Fonu tarafından Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank'a çekirdek sermaye desteği, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Emlak Katılım Bankası'na ise sermaye benzeri kredi verilmesi süreci başarıyla tamamlandı.
Norveç'in 1 trilyon doları aşan değere sahip devlet varlık fonu, 2022 yılı sonu itibarıyla Türkiye'deki bazı şirketlerin hisse senetlerine 1,2 milyar dolar yatırdı. Fonun Türkiye'deki en büyük yatırımı Tüpraş'a yapıldı. Norveç Varlık Fonu, Türkiye'deki şirketlere 1 milyar doları aşkın yatırım yaptı.
Bakanlar Kurulu Kararı'nda Varlık Fonu'na devredilen şirketler şöyle sıralandı: Ziraat Bankası, BOTAŞ, PTT, TÜRKSAT, Türkiye Petrolleri, ETİ Maden, Türk Telekom, Halk Bankası, THY ve Çaykur.
TVF, varlığa dayalı kalkınma fonudur ve faaliyetlerinde değer yaratımına odaklanır. Portföyündeki şirketlerin büyüme hedeflerine katkı sağlar. TVF, değer yarattığı şirketlerden lisans, kâr ve kira geliri elde ederek kendini finanse edebilen bir yapı oluşturmuştur.
19 Nisan 2023 tarihi itibarıyla, yeni pay ihraç edilerek tamamının halka arz edilmeksizin tahsisli satış yöntemiyle ve 32.000.000.000 TL toplam satış hasılatı elde edilecek şekilde Türkiye Varlık Fonu'na satılması sonucu Bankamız sermaye artırım süreci tamamlanmıştır.
Hisse Devri
11 Aralık 2019 tarihi itibarıyla, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün idare ve temsil ettiği %43,00'ü (A) Grubu ve %15,51'i (B) Grubu olmak üzere toplam %58,51'lik VakıfBank hissesi 3 Aralık 2019 tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredilmiştir.
Fonun piyasa değeri 31 Aralık 2022 itibarıyla 12 trilyon 429 milyar Norveç kronu (1 trilyon 240 milyar dolar) olmuştu. Bu yıl itibarıyla ise bu seviye 1,4 trilyon doları aştı.
Türkiye'de 19 Ağustos 2016 tarihli 6741 sayılı Kanun ile Türkiye Varlık Fonu kurulmuştur. Bu Fon, bütçe dışında faaliyet gösterdiği için bütçe dışı fonlar yeniden dikkat çekmiştir.
İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, '2020 yılında Türkiye Varlık Fonu ve Katar Yatırım Fonu arasında, sadece Borsa İstanbul AŞ'nin yüzde 10'luk payının devri için mutabakat anlaşması imzalanmıştır. TVF, hâlihazırda yüzde 80,6'lık payıyla Borsa İstanbul'un en büyük pay sahibi konumunda bulunmaktadır.
Mirasçıların birlikte malik olduğu bir taşınmaz mal konusunda ise bu taşınmaz üzerindeki hissenin haczi de tıpkı taşınmaz malların işleminde olduğu gibi icra dairesinin tapu sicil müdürlüğüne haciz bildirilmesi ile olur. Eğer mirasçı, reddi miras işlemi yaptıysa miras hissesi üzerinde haciz konulması mümkün değildir.
Cevap: Varlık yönetim şirketleri bankaların batık olarak tabir edilen alacaklarını satın alarak kendileri takip ve tahsil etmekte. Varlık yönetim şirketleri bankanın alamadığı alacakları uzlaşma, icra vb. yollarla tahsil etmeye çalışıyorlar. Emekli aylıklarına emeklinin izni olmadan haciz konamaz.
Varlık yönetim şirketlerine devredilmiş alacaklar da kapsama dahil olacak. Bu borçların silinmesi için öncelikle yasa teklifi hazırlanacak ve TBMM'ye sunulacak. Komisyon ve genel kurul görüşmelerinin ardından son hali verilecek ve Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra düzenleme hayata geçmiş olacak.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
Tahsil zamanaşımı, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 102'nci maddesinde düzenlenmiştir. Madde 102 uyarınca “Amme alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar.”
Alacaklı olan kişi eğer söz konusu davanın sürdüğü süre boyunca her yıl düzenli şekilde bu masrafları yatırmaz ise söz konusu icra takibi için zamanaşımı süresi işlemeye başlar. Söz konusu bu süre 10 seneye ulaştığında ise icra takibi otomatik olarak düşmüş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri