Lavabo, kanalizasyon ve arıtmalarda; boruları temizlemek, kötü kokuyu arındırmak ve asit kontrolü için kullanılmaktadır. Kostik asit bazlı bir malzemedir ve çok iyi bir dezenfektandır aynı zamanda.
Kostik özellikle de banyo, lavabo ve mutfak gideri açıcısı olarak kullanılıyor. Kostik güçlü bir dezenfektan özelliği taşıdığı için kanalizasyonların arındırılmasında ve tıkalı gider borularının temizlenmesinde önemli bir rol oynar. Kostik, sabun ve anti bakteriyel sabunların ana bileşenidir.
Kostik alkali, sabun ve deterjan üretiminde yaygın olarak kullanılan kimyasal ve güçlü bir bileşendir. Ayrıca su kazanının ana malzemesidir. Özellikle bu ürün su ile karıştırıldığında 5 dakikaya kadar erir. Ayrıca suyun sıcaklığını önemli ölçüde yükseltir ve suyun uzun süre sıcak kalmasını sağlar.
Laboratuarda CO2 gibi asidik gazları yakalamak için kullanılır. Endüstride birçok kimyasal maddenin yapımında, yapay ipek, sabun, kâğıt, boya, deterjan endüstrisinde ve petrol rafinelerinde kullanılır.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kostik, kimyasal bir bileşimdir. Kimyasal bileşimi sayesinde sorunun kısa sürede ortadan kalkmasını sağladığı gibi gider hattındaki borulara da zarar verir. Söz konusu maddenin temas ettiği yüzeyi parçama ve eritme özelliği, pimaş ve diğer borulara zarar verir.
İlgili 31 soru bulundu
Lavabo tıkanıklığı açmak için, 2 yemek kaşığı kadar kostik kullanılması yeterlidir. Tuvalet ve klozet tıkanıklığı açmak için ise; daha fazla kostik kullanılmalıdır. Kostiği tıkalı olan alana döktükten sonra ardından bir litreye yakın sıcak su dökmelisiniz. Sıcak suyu döktüğünüz anda kimyasal reaksiyon başlayacaktır.
Yağdan tıkanan boru nasıl açılır? sorusunun cevabı için tuz ve sirkenin üstün yağ sökücü özelliği bulunmasıdır diyebiliriz. Tuz ve sirke boruya yapışmış olan yağ birikintisini ve organik tıkanmayı yumuşatarak gider borusundan kanalizasyon sistemine akıtılmasını sağlamaktadır.
Boyayı çıkarmak için kullanılan en popüler müstahzar , %10 sulu sodyum hidroksit çözeltisidir. Hazırlamak için uygun miktarda kostik soda ölçülür ve önceden hazırlanmış suya yavaş yavaş ve dikkatli bir şekilde eklenir, kabın içindekiler eriyene kadar karıştırılır.
✓ Metal ve metal olmayan yüzeylerden pas ve pas lekelerini temizler. ✓ Sodyum hidroksit gibi kostik bazlı yüklerden sonra yüzeyde kalan beyaz lekeleri temizler.
Kostik bazdır, zeytinyağı ise asittir. Kimyasal reaksiyon sonucunda tuz (sabun) ve gliserin açığa çıkar.
Sodyum Hidroksit Sıvı Kostik 1 Litre (1.5 Kg. )
Konuyla ilgili görüş bildiren Gıda Mühendisi Nermin Özge Bilge, zeytinin yapım aşamasında üründeki acı tadın giderilmesinde kostik maddesinin kullanıldığını belirterek, "Kostik zeytindeki acılığı gidermek amacıyla kullanılmakta. Kostik kullanımının yasal olarak kabulü var. Kullanımı serbest bir ürün.
Kostiğin formülü NaOH (Sodyum hidroksit) olan asit bazlı bir bileşendir. Sabunun Temel ham maddesidir.
Pimaş boru açma ilacı olarak da bilinen gider açıcı kimyasallar tıkalı boru açma yöntemleri arasında en etkili olanıdır. Gider açıcı asit denildiğinde akla ilk gelen kostik denilen asit bazlı kimyasallardır.
Sabun yapımında kostik kullanmak sabunlaşmanın olması için gerekli bir bileşendir. Sıvı ve sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit (kostik) karıştırıldığında sodalı bir su çözeltisi oluşur. Bu çözelti sıvı katı yağlar ile karıştırıldığında sabunlaşma adı verilen bir kimyasal reaksiyon açığa çıkarak sabun elde edilir.
Metal yüzeyler için için daldırma, fırçalama veya elle silme yöntemi ile kullanılabilen fosforik asit bazlı pas sökme ve yağ alma ürünüdür. Temizlik işlemi sonrası hızlıca paslanma eğilimi olan parçalar için geçici süre koruma sağlar.
Fayans ve zeminlere bulaştırdığınız pas lekeleri için ovma pedi kullanmayı deneyebilirsiniz. Ancak duvarlarınıza zarar verebileceğinden sadece sünger, bez veya fırça kullanabilirsiniz. Yüzeydeki sıçramayı ve pası temizlemek için su ve bir bez kullanın. Su ile duruladıktan sonra yüzeyi kuru temizleme yapmayı unutmayın.
Pas çıkarmak için kullanılan en temel ürün karbonattır. Paslı alanlara bol miktarda karbonat serpmek ve bir süre bekletmek paslı alanların temizlenmesi için yapılabilir. Bunun dışında metalden pası temizlemek için limon suyu ve tuz kullanılabilir.
Sodyum hidroksit Alüminyum, Bakır ve Metal Alaşım, Çinko, Kurşun gibi maddeler üzerinde korozif etkiye sahiptir. Paslanmaz çelik, propilen, katı formda ise kağıt torba gibi ambalajlarda hava almayacak şekilde serin ve kuru ortamda tutulmalıdır.
Gider açıcılar için genellikle toz kostik kullanımı tercih edilir. Bunun dışında granül kostik de işlem sırasında etkili temizliğe yardımcı olan türler arasındadır. Boya ve deterjan endüstrisinde sık kullanılan çeşidi ise likit kostiktir.
Sabun dediğimiz şey de, zeytinyağı asidinin kullandığınız bazik; yani kostik madde hangisi ise onunla tepkimeye girmesi sonucu ortaya çıkan “tuz”dur. Şu an piyasada sabun yapımında 2 tip kostik kullanılır.
Evde basit tıkanmaları 1 su bardağı elma sirkesi ,1 su bardağı karbonat ve 1 litre kaynar su yardımı ile de açabilirsiniz. Bazı tıkanıklıklarda mutfak pompası bile etkili olabilmektedir. Sadece kaynar su yardımı ile lavabo giderinde oluşan tıkanıklıklar giderilebilir.
Pompa veya tel kullanılarak tıkalı boruların açılmaya çalışılması en sık başvurulan yöntemlerden biridir. Eğer büyük bir sorun yoksa pompa veya tel gibi aparatlarla tıkanıklık giderilebilir. Ayrıca sirke ve karbonat veya sirke ve tuz kullanımı da tavsiye edilen yöntemlerdendir.
Bazı durumlarda tıkanıklık tamamen vakuma girerken, bazen manuel olarak çıkarmanız gerekir. 1 bardak sıcak suyu gidere dökerek pistonu gidere bırakınız ve yaklaşık 30 saniye boyunca kuvvetli bir şekilde yukarı ve aşağı doğru çekiniz. Sıcak su tıkanıklığın çözülmesine yardımcı olmalı ve piston onu hareket ettirmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri