Varoluş felsefesi, insanın varoluşunu irdeleyen, insanın dünya ve evren içindeki yerini sorgulayan bir felsefedir. Bu felsefe ile varoluşçu filozofların insanın yaşamdaki seçişi, kim olduğu, ne olmaya çalıştığı, kendini gerçekleş- tirmesi gibi konuları nasıl ele aldıklarını inceledik.
Sartre, varoluş ve öz problemini özgür istence bağlayarak, insanın imkânlar dâhilin de yapacağı özgür seçimlerinin, özünü meydana getireceğini savunur. Çünkü Sartrea göre, insan, ne olması gerektiğine kendisi karar verir. O önce varolup, sonra kendisini yaratan tek varlıktır, kendini nasıl yaparsa öyledir.
Varoluş, felsefe tarihi boyunca önem taşımış, her tür felsefi tartışmanın merkezinde yer almış felsefe kavramlarından biridir. Var olanların varlığını bildirir, öz'ün karşıtıdır, yani bir şeyin ne olduğunu değil var olduğunu bildirir. Salt bir var olma durumu olarak varoluş.
Varoluşçuluk, insan varlığının varoluş hâllerini, tarzlarını ve süreçlerini anlamaya çalışan felsefi düşüncelerdir. 20. yüzyılın ilk üççeyreğini saran ve henüz tam anlamıyla popülerliğini yitirmemiş olan varoluşçuluk kendine temel konu olarak insan varlığını seçer.
Önermeye göre önce insan var olur, sonrasında kendi özünü ve amacını özgürce belirler. Kişinin varoluşu dışında gelişen bireysel yapı "o" ile ifade edilmektedir. Bu durumda diğerlik ifade eden bu yapı; bağımsız edimler ve sorumluluk bilincini kapsayarak varoluş olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
*Önemli olan gerçek, herkesin üzerinde birleştiği objektif gerçek değil, kişisel gerçektir. *İnsanın, kendi değerlerini kendinin oluşturup geleceğini yine kendisinin kurabileceğini savunur. *İnsan, kendi özünü kendisi seçer. *İnsan, kendini bulmalı ve özünü elde etmelidir.
Varoluş, öz problemini ortaya koyabilmek için ilk önce Sartre'ın var- lık ve varoluş hakkındaki düşüncelerine kısaca değinelim. Varoluşçuluğun ateist kanadından olan Sartre, varoluşçuluğun önemli filozoflarından biri- dir.
Friedrich Nietzsche, Martin Heidegger, Albert Camus, Dostoyevski varoluşçuluk dendiğinde akla gelen ve modern varoluşçuluğun temsilcileri olarak incelenen isimlerdir. Sartre'ın, varoluşçuluğunda ilk olarak görülen, insanın önceden-tanımlanmamış bir varlık olarak ele alınmasıdır.
Sonraki dönemlerde de değişik filozoflar, insan problemi üzerinde ısrarla durdular. Fakat, Klasik Felsefe Tarihinde, Varoluşçuluğun ilk ku rucusu olarak DanimarkalI düşünür Sören KIERKEGAARD (1813-1855) kabul edilir.
Varoluşçu yaklaşıma göre insan dışındaki varlıklar, nasıl yaratılmışlarsa öyle kalmak zorundayken; insan, kendi varlığına katkıda bulunabilen, kendini var edebilen tek canlıdır. Özgür seçimleriyle insan kendisini değiştirebilmekte, geliştirebilmekte ve kendi varoluşunu gerçekleştirmektedir.
Dünya yaklaşık 4,6 milyar yıl önce, muhtemelen bir süpernova (yıldız patlaması) sonucu oluştu. Bu patlama sonucu ortaya çıkan enkaz, yerçekimi sebebiyle kendi üzerine çöktü ve Güneş'i oluşturdu.
Varoluşçuluk yani diğer bir adı ile egzistansiyalizm; 19. yüzyılın sonlarında Fransa'da ortaya çıkan ve bireyselliği ön plana alındığı, insanın varlık olarak tüm yönleri ile incelendiği felsefe sistemidir. Bu sistemde, özgürlük ve sorumluluk kavramları ön plana çıkar.
Öncelikle felsefi bir akım olarak ortaya çıkmış olan egzistansiyalizm ya da bir diğer adıyla varoluşçuluk; 20. Yüzyılda Fransa'da ortaya çıkmıştır.
Varoluşçu bunalım, bireyin kendi yaşamının temelini; yaşamının herhangi bir anlamının, amacının ya da değerinin olup olmadığını sorguladığı bir andır. Varoluşun anlamı ve amacı sorunu varoluşçuluk felsefe okulunun konusudur.
Genel bir anlamda öz, bu özne veyahut nesnenin özelliklerinin değişmez bir bütünü olarak açıklanırken; varoluşu ise, evrenin içerisinde reel olarak bulunuşudur. Bu noktada varoluş, fiziksel bir ölüme kadar devam ederken, öz bundan bağımsız bir şekilde de devamlılığını korur.
“Varoluş özden önce gelir. İyi ama ne demektir bu? Şu demektir: İlkin insan vardır; yani insan önce dünyaya gelir, var olur, ondan sonra tanımlanıp belirlenir, özünü ortaya çıkarır.” (Sartre, 2005: 63). Sartre'ın, kendisi için varlığı olan insanın özü, önceden belirlenmiş değildir.
B.
Varoluşçu Analiz eğitiminin amacı, katılımcıları Varoluşçu Analiz ve varoluşçu psikoterapilerin kavramları ile tanıştırmak, bu kavramları kendi hayatlarında uygulamaları için rehberlik etmek ve katılımcıların profesyonel hayatlarına Varoluşçu Analiz kavram ve yöntemlerini entegre etmelerini sağlamaktır.
Çünkü Sartre'a göre insan, sahipsiz bir şekilde, yaşamı boyunca bir yol göstericisi olmadan dünyaya fırlatılmıştır (Sartre, 2011: 610; Sartre, 1985: 14, 70).
'Varlık, Öz'den önce gelir'' deyişi temel ilkeleridir. Bu ilkeye göre, var oluş ile öz aynı değildir. Herkes var olabilir ama bir öze sahip olamaz. Öz ile kastedilen değerler sistemidir ve insan, ancak bu değerlerle gerçekten var olabilir.
Varoluş felsefesinin kaynağı ve temsilcileri olarak tanınan düşünür ve yazarlardan Augustinus, Aquinas, Pascal, Montaigne, Spinoza, Fichte, Nietzsche, Kierkegaard, Jaspers, Marcel, Dostoyevski, Heidegger, Sartre, Kafka ve Camus'nün yapıtlarına dayanılarak varoluşçu düşüncenin ortaya koyduğu kavramlar tartışılacaktır.
Descartes, “bizi insan yapan ve hayvanlardan ayıran biricik şey olan akıl ya da sağduyu her insanda bütün olarak bulunmaktadır” ifadesi ile insanın özü akla bağlandı. Böylece insan felsefesinin esası olan insana dönüş, özneye dönüşü öne çıkardı.
Varoluşçu bakış açısına göre, kişi ancak varoluşunun tüm imkânlarını kullanarak otantik bir yaşama kavuşabilir. Kim olduğumuzu bilmek, hedeflerimizi, davranışlarımızı belirlemek, kaygıyı artırmayan ilişkiler kurmak ve değerler oluşturmak anlamını taşıyan bu yaşam tarzı, seçim özgürlüğümüzü kullanmakla mümkündür.
Varoluş bunalımı ya da diğer bir adıyla varoluş kaygısı, yaşamın geçiş dönemlerinde ortaya çıkan ve yeni döneme uyum sağlamakta büyük güçlük çekildiğini gösteren bir durumdur.
Varoluşçuluk felsefesi 1900'lu yılların sonunda Fransa'da ortaya çıktı. Jean-paul Sartre ve Martin Heidegger'in öncüsü olduğu Egzistansiyalizmin en önemli kavramları özgürlük ve sorumluluktur. Bu felsefe disipline göre, insan yeryüzüne fırlatılmıştır. Tanrının var olup olmadığı bilinemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri