Varsayımları oluşturmak için, bir modelin kurulması ve uygun verilerin kullanılması gerekir. Verilerin doğru bir şekilde kullanılması, varsayımların doğru ve gerçekçi olmasını sağlar. Modelin kurulmasında, modelin türü, değişkenler ve parametrelerin seçimi gibi birçok faktöre dikkat edilmelidir.
Varsayım: Bir araştırmanın olası sonuçlarına dair tahmine dayalı olarak oluşturulan önermedir.
Hipotez ya da varsayım, bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir. Bilimsel bir ifadenin hipotez kabul edilebilmesi için sınanabilmesi gerekir.
H0 ve H1 hipotezleri genelde aşağıdaki gibi kurulur. H0: Örneklemden elde edilen değer ile anakütlenin bilinen değeri arasında bir fark yoktur. H1: Örneklemden elde edilen değer ile anakütlenin bilinen değeri arasında bir önemli (anlamlı) bir fark vardır.
Örneğin, “Araştırmada kullanılan ölçme aracı geçerli ve güvenilirdir.” gibi bir ifade sayıltı olarak yazılmamalıdır. Varsa bu kısma varsayımlar/sayıltılar yazılacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Varsayım, günlük yaşamda sıklıkla kullanılır ve Türkçede varsayım anlamı; “varsayalım ki, diyelim ki, tut ki, kabul edelim ki, -dığını düşünelim” gibi sözlerle veya eklerle ifade edilir. Örnek olarak, “Diyelim ki, gökyüzü mavi değil.” cümlesi, varsayım kavramını gösterir.
Üç tür varsayım vardır. Bunlar; Değerlere, probleme, kuramlara, • Kontrol değişkenlerine, • Araştırma yöntem ve sürecine ilişkindir.
H0 ile gösterilir. Mevcut veriler sıfır hipotezinin doğruluğu hakkında şüphe uyandırdığında kıyas yapmak için ortaya sunulan ikinci hipotez alternatif hipotezdir. Yapılan işlemler eğer H0'ı yanlış çıkarırsa bu HA'nın kabulü anlamına gelir.
Sıfır hipotezi H 0 olarak yazılır , alternatif hipotez ise H 1 veya H a'dır .
İstatistik paket programları sonucu çıkan p olasılığı ise, %5 ya da daha küçük olduğunda yani p≤0.05 olduğunda H0 hipotezi reddedilerek bulguların istatistiksel olarak manidar olduğu ifade edilir.
Örneğin tıpta, denenen bir tedavinin etkisiz olması; hukukta, sanığın suçsuz olması birer sıfır hipotezdir. Modern bilim hipotezler üretip bunları test ederek ilerler; bir sıfır hipotezinin belirli bir güvenilirlik aralığında istatistiksel olarak kabul ya da reddedilmesi hipotez testleriyle yapılmaktadır.
“Sigara kansere yol açar” bir basit hipotez örneğidir. Karmaşık hipotez: Birden fazla bağımsız değişken içeren hipotezdir. “Sigara ve alkol kanser ve akciğer hastalıklarına yol açar” hipotezi karmaşık bir hipotezdir. Boş hipotez: çalışma hipotezinin olumlu ifadesine aykırıdır.
Hipotez cümleleri, açık ve net olmalıdır. Cümleler basit bir şekilde kurulmalı ve karmaşık cümle yapılarından oluşmamalıdır. İçeriğinde deneyler ile ispat edilebilecek olasılıklar barındırmalı yani sınanabilir olmalıdır. İlişkiler açık e anlaşılır bir şekilde ifade edilmelidir.
VARSAYIM KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- Hüdai, Bayram'ın avurtları çökmüş solgun yüzüne bakarak bir varsayım yapmıştı.
Var kelimesi ve saymak fiilinin birleşmesiyle oluşan varsayım sözcüğü, dil devriminden sonra literatüre girdi. Bilimsel alanda henüz yasa haline gelmemiş hipotezlerin tamamı varsayım olarak nitelendirilir.
Varsayım eldeki bilgiler incelenmeden doğru olduğu sayılan bir önermedir. Tahmin yürütülürken elde olmayan bazı bilgilerin doğru olduğu varsayılabilir.
Örneğin keşifsel araştırmalarda ya da nitel araştırmalarda hipotez kurulmaz.
Hipotez testinin aşamaları
Anlam düzeyinin (α- alfa) belirlenmesi. Örnekleme dağılımının belirlenmesi. Ret alanının ve kritik değerin belirlenmesi. Karşılaştırmalar, sonuç ve yorum.
Testin sonucu küçük bir p (≤ 0.05) ise bu sıfır hipotezinin geçersiz olduğuna dair güçlü bir kanıttır. Testin sonucu büyük bir p (> 0,05) ise alternatif hipotezin zayıf olduğu anlamına gelir, dolayısıyla sıfır hipotez reddedilemez.
Bahisseverlerin en çok tercih ettiği seçeneklerden “Handikap 0”, kısa tabirler favori takımın 1 farkla kazanması anlamına gelir… Oranı düşük olan takıma 1 gol avans verilir. Karşılaşmanın bu şartlarda berabere biteceği tahmin edilir.
Boş Hipotez: Bu türe göre bağımlı değişken ile bağımsız değişken arasında herhangi bir ilişki yoktur. Varsayımın olumlu ifadesine aykırıdır. Alternatif Hipotez: Seçilen birçok varsayım arasından en verimli ve uygulanmaya en müsait olanı seçilir. Seçilen varsayım bu türü ifade eder.
• Yönsüz (Non Directional) Hipotez
değişken arasındaki ilişkiyi tahmin eder, fakat bağımlılığın yönüne özgü değildir. – ör: Kızların ahlak bilimini öğrenme yetenekleri erkeklerle aynıdır.
Varsayımlar araştırma sonuçlarını ve araştırmanın geçerliğini etkileyen temel kabuller veya doğruluğundan araştırmacının emin olduğu önermeler olarak da ifade edilebilir (Kumar, 2019: 164).
İşlevsel tanım: Kavramların gözlenebilir özelliklerle tanımlanması veya açıklanmasıdır. İşlemsel tanımda soyut kavramlar somutlaştırılarak ifade edilmeye çalışılır. Örnek: Zeki öğrenci: Stanford- binet testinden normal uygulamalarda 120 ve üzeri puan alan öğrenci.
Hipotez: Denenmek üzere geliştirilmiş yargı. Sayıltı: Denenmeyen yargıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri