Ancak doğru kullanıldığında vasat, “ortalama” bir durumu ifade eden bir kelimedir. Sıfat olarak vasat, bir şeyin veya bir durumun orta seviyede ne çok iyi ne de çok kötü olduğunu ifade eder. Bu kullanım, bir olayın veya bir nesnenin genel kalitesi veya performansıyla ilgili bir değerlendirme yaparken kullanılır.
Vasat hem gündelik yaşamda hem de İslam dini açısından “orta” olarak kullanılmaktadır. Bu derecelendirme özellikle din konularında arada kalmak manasına da çıkmaktadır. Vasat olmak ise dilimizde özellikle aşağılama ya da eleştiri yapma durumunda kullanılmaktadır.
Vasat TDK kelime anlamı hakkında bilinmesi gerekenler. Vasat kelimesi Arapça kökenli bir sözcük olarak öne çıkmaktadır. Bu kelime tek başına ya da farklı cümleler ile halk arasında yaygın olarak değerlendirilir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında bu kelimenin karşılığı olarak 'orta' karşımıza çıkmaktadır.
Vasat ümmet, “İfrat ve tefritten korunarak inancında, ahlÂkında, her türlü tutum ve davranışlarında doğruluk, dürüstlük ve adalet çizgisinde kalmayı başaran dengeli, sağduyulu, ölçülü, insaflı ve uyumlu nesil, adaletli toplum” şeklinde de tanımlanmaktadır.
Vasatın Sözcük Anlamı
Vasat sözcüğü “Ekşi Sözlük” vasat olanı, “Ne iyi ne kötü, ne entelektüel ne cahil, ne güzel ne çirkin”, öyleyse “ortalamada” olan olarak tanımlıyor.
İlgili 34 soru bulundu
Vasat ümmet de aynı şekilde “ifrat ve tefritlerden korunarak inancında, ahlâkında, her türlü tutum ve davranışlarında doğruluk, dürüstlük ve adalet çizgisinde kalmayı başaran dengeli, sağduyulu, ölçülü, insaflı ve uyumlu nesil, toplum” anlamına gelir.
için sizi âdil bir ümmet kıldık” ayetinde geçen “Vasat” kelimesi, âdil anlamındadır.
Bidâyetle nihayet arasında bulunan sâliklere ehl-i vasat (evâsıt) denilir.
Besi yerlerine; ortam= vasat= kültür ortamı= kültür vasatı= kültür besi yeri gibi isimler de verilmektedir. Besi yerinin İngilizce karşılığı 'medium' dur. Besi yerleri çok farklı amaçlarla kullanılabilir.
Mikroorganizmaların saf olarak üretilebilmeleri için hazırlanan besin ortamlarına kısaca “besiyeri” veya “kültür vasatları” denir.
Sözlüğe bakarsan; vasat orta demek, ortalama anlamına geliyorsa da vasat ortalamanın kötüye, yavana yakın alt dilimini ifade ediyor. Bir oyuncu için vasat oynadı derken “Takımın ortalaması kadar performans gösterdi” anlamı çıkmaz. Kötüye yakındı diye okunur.
Son zamanlarda çok dillendirilen fakat hakkı yenilen bir kavram vardır: O da” vasat” kavramıdır. Ülkemizde birçok kişi “vasat” kavramını yanlış kullanıyor. Vasat deyince “basit”, “sıradan” insan anlaşılıyor. Oysa “vasat” kelimesi bir işte aşırı gitmemek (ifrat) veya bir işten geri kalmamak (tefrit) anlamına gelir.
Elit örneğin bir toplumun üst tabakası olarak adlandırılabilir. Türkçe karşılığı olarak 'seçkin' kelimesine karşılık gelen elit, gündelik yaşam içerisinde çok sık kullanılan sözcüklerden biridir. Özellikle edebi metinler ile beraber yazılı basın üzerinde Türkçeye yerleşmiş bir kelimedir.
Arapça wst kökünden geliyor kelime, “iki şeyin ortasında olan, ortalama,” demek. İslâmî söylemde, “vasat ümmet” terimi (“Biz sizi vasat (veya: ortada yürüyen) bir ümmet kıldık”.
İç algı gücü ve kuruntu anlamında felsefe terimi.
Kişinin yaptığı, söylediği veya tanık olduğu olay ve eylemleri, yapmamış veya olmamış gibi davranmasına yadsımak deniyor. Eş anlamlısı olarak da inkâr etmek kabul ediliyor. Bir eylemi görmediği, şahit olmadığı veya bir sözü duymadığı, söylemediğini belirtmek, yaptığını saklamak olarak geniş anlamı bulunuyor.
➢ Hücre üretme vasatı (Medium): Hücrelerin üremesi için gerekli olan maddeleri içeren ve hücre kültürü vasatı olarak tanımlanan sıvılardır.
Umre yapmaksızın sadece hac ibadetini ifa etme, umresiz hac anlamında fıkıh terimi. Kutsal kabul edilen mekânları dinî maksatla ziyaret etme, İslâm'ın beş şartından biri.
Varoş, (Macarca: város) bir şehrin, kentin ya da kasabanın merkezin dışında, uzağında kalan mahalle, dış mahalleleri tanımlamak için kullanılan tabirdir. Kelime anlamı olarak kenar mahalle anlamına gelir.
Orta ümmet; dengeli ve hayırlı ümmet anlamında İslâm ümmetini vasıflandıran Kur'ânî bir terim.
İnanç ve davranışlarını beşerî görüş ve arzulara göre oluşturanlar anlamında bir tabir. Asr-ı saâdet'ten sonra ortaya çıkmış, şer'î bir delile dayanmayan bazı inanç ve davranışları benimseyen gruplar anlamında bir tabir.
O, bu işin ehlidir. Sanat ehli. Zevk ehli.
İmam Matüridi'ye göre “Vasat” ile kastedilen adil olmaktır. “Ümmeten vasaten”, ümmeten adilen demektir, çünkü o yüzden Allah Müslümanları insanlığa şahit kılmıştır. Ancak adil olanlar insanlığa şahitlik yapabilirler.
Aşırı olmama, ne çok fazla ne çok az, tam gerektiği kadar olma, orta hâlde bulunma, ölçülü, dengeli ve soğukkanlı olma anlamlarını ifade etmek için itidal kelimesi kullanılır. Şiddet ve heyecandan uzak, davranışlarında dengeli olan kişi de mutedil olarak isimlendirilir.
Allah'ın bir yeri kıble yapması, yalnızca Peygamber'e uyanlarla uymayanları belli etmek içindir (âyet 143). İlk zamanlarda müslümanlar namazda yahudilerin kıblesi olan Kudüs'e yöneliyorlardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri