Mahkeme tarafından tanınan yetkilerle donatılan vasiler, mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vesayet altındaki kısıtlı bireylerin para çekme işlemlerini vekaleten gerçekleştirebilir.
Kısıtlı kişinin para varlıkları adına yeni bir banka hesabı açılabilir. Örneğin mevcut kısıtlı hesabı, vadeli hesaba veya altın hesabına dönüştürülebilir. Ancak bu tür bir işlem için mahkeme onayı gereklidir.
Vesayet altındaki kişi adına kefil olmak, vakıf kurmak ve önemli bağışlarda bulunmak yasaktır. Vesayet altındaki kişi görüşlerini oluşturma ve açıklama yeteneğine sahipse, vasi önemli işlerde karar vermeden önce olanak ölçüsünde, onun görüşünü almakla yükümlüdür.
Vesayet altındaki kimselerin malları ise vasisi tarafından açık arttırma yoluyla satılabilir. Ancak bu duruma vasi kendisi karar veremez. Vasi söz konusu malları satmak için vesayet makamından izin almakla mükelleftir. Belirtmek gerekir ki, vasi her malı satamaz.
MASAK bloke işleminin kaldırılması için MASAK'a itiraz dilekçesiyle başvurulması gerekir. İtirazın kanuna ve usule aykırı olmaması gerekir. Ciddi bir konu olduğu için gerek dilekçe yazılmasında gerek MASAK'a itiraz dilekçesi sunulmasında bir avukatın yardımı olması büyük önem arz eder.
İlgili 27 soru bulundu
Söz konusu kişinin tüm banka hesapları, borç miktarınca bloke edilir. Hesaptaki miktar, borç tutarından fazlaysa bu durumda borç tutarı dışındaki rakam transfer edilebilir ya da kullanılabilir. Ancak blokeli miktar, hiçbir şekilde kullanılamaz. Böylece alacaklı taraf, borç tahsilatını yapabilir hâle gelir.
Yani blokaj, banka hesabındaki paranın harcanmasına getirilen bir kısıtlamadır. Borç ya da hacizden kaynaklı bir blokaj mevcutsa bu ya kişinin bireysel borcundan ya da vergi borcundan kaynaklanır. Bunun dışında mahkeme devam eden bir dava sebebiyle ihtiyati tedbir kararı vererek banka hesabına bloke koyabilir.
Vasinin vesayet altındaki kişinin borçlarından sorumlu tutulup tutulamayacağı mahkeme kararıyla belirlenir. Bu noktada vasisi olunan kişinin borçlanma esnasındaki kısıtlılık ve reşitlik durumu belirleyici olacaktır.
Vasinin mal satabilmesi veya taşınmaz için tapuda işlem yapması mümkündür. Vasi mal satmak için önce sulh hukuk mahkemesinden izin almak zorundadır. Aksi halde vasinin mal satım işlemi geçersiz olur. Aynı şekilde tapuda herhangi bir işlem de mahkeme izni olmaksızın yapılmışsa vasinin işlemi geçersizdir.
Vesayet dairelerinin yetkilerine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla vasi, vesayet altındaki kişiyi bütün hukukî işlemlerinde temsil eder. Vesayet altındaki kişi adına kefil olmak, vakıf kurmak ve önemli bağışlarda bulunmak yasaktır.
Vasi, çekilen paraların ve yapılan harcamaların kayıt altına alınması için defter tutma yükümlülüğüne sahiptir. Ayrıca, kısıtlı bireylerin paralarının değerlendirilmesi de mümkündür. Kısıtlı kişinin para varlıkları adına yeni bir banka hesabı açılabilir.
Kısıtlının taşınır veya taşınmaz malları var ise bu malların kontrolü de mahkemeye geçmektedir. Bir kişiye ait malların satışı, şahsın kısıtlandığı andan itibaren ancak mahkeme kararı ile mümkün olabilmektedir. Bu sebeple bir ihtiyaç duyulması halinde vasi kısıtlının malının satışı için mahkemeden talepte bulunmalıdır.
Türk Medeni Kanunu'nun 404. maddesi kapsamında velayet altında bulunmayan küçükler ile 405, 406 ve 407. maddeleri kapsamında kısıtlama hâli olan erginler adına vasi atanması mümkün bulunmaktadır. Kanunun 408. maddesinde ise kişinin kendi isteğiyle vesayet altına alınması hususu düzenlenmiştir.
Yürürlükteki Kanunun 430 uncu maddesine göre, vesayet makamı olan sulh mahkemesi vasi tutuklatabilir ve mallarını haczettirebilir. Vesayet makamı vasinin mallarını doğrudan doğruya kendi kararıyla haczedebilmelidir.
Sulh Mahkemesi vasinin taleplerini, gerekçelerini ve kısıtlının göreceği faydaları uygun gördüğü takdirde mal satışına izin verebilir. Kısıtlının bu satışlardan herhangi bir zarara uğramayacak olması da önemli bir şarttır. Bu koşullar altında vesayet makamı, satış talebini kısmen ya da tamamen onaylayabilir.
Vesayet dairelerinin yetkilerine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla vasi, vesayet altındaki kişiyi bütün hukukî işlemlerinde temsil eder (TMK 448/1). Bu hüküm nedeniyle vasi kısıtlının kanuni temsilcisidir. Vasi kanuni temsilci olsa da kısıtlı adına doğrudan dava açamaz.
Vasi Araç Alımı Ek Karar Nedir? Engelli ya da hasta olması sebebiyle mahkeme tarafından kısıtlanan ve kendisine vasi atanan kişilerin, hastane raporuyla tespit edilmiş engellilik oranı %90 ve üzerindeyse Özel Tüketim Vergisi'nden muaf bir şekilde araç alma hakları bulunmaktadır.
Vasi, kısıtlıyı korumak ve bütün kişisel işlerinde ona yardım etmekle yükümlüdür. Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde vasi, koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanmasına ilişkin hükümlere göre kısıtlıyı bir kuruma yerleştirebilir veya orada alıkoyabilir ve durumu derhal vesayet makamına bildirir.
Hükümlünün tek başına vekalet vermesi mümkün değildir. Bunun için vasi tarafından noterden vekalet verilmektedir. Vekalet verilebilmesi için vesayet kararının kesinlemesine gerek yoktur. Ancak uygulamada noterler gerekçeli karar ve kesinleşme şerhi talep etmektedir.
Türk Medeni Kanununun 422. maddesinde ise Vasiliğe atanan kişinin vasiliğe itiraz ederek nasıl kaçınabileceğini ele almaktadır. Buna göre vasiliğe atanan kişiye yapılan tebligattan itibaren on gün içinde vasilikten kaçınma hakkı kullanılabilir.
Vasilik çeşitli sebeplerle iptal edilebilmekte, kaldırılabilmektedir. Bu konu ile ilgili Vasiliğin iptali dilekçesi, Vasi tarafından ilgili Sulh Hukuk Mahkemesine ibraz edilir. Vasi tayini iptali ile ilgili yazılacak dilekçede hangi bilgilerin bulunması gerektiği sayfanın sonunda açıklanmıştır.
Kısıtlı kişiye karşı yapılan icra takibinde ödeme emrinin yasal temsilciye gönderilmesi gerekir. Aksi halde tebligat geçerli olmaz itiraz ve şikayet süresi işlemez. /Yargıtay Kararları /Kısıtlı kişiye karşı yapılan icra takibinde ödeme emrinin yasal temsilciye gönderilmesi gerekir.
Suç içeren işlemlerde kullanıldığı şüphesi üzerine, banka hesaplarına bloke konulması mümkündür. Şüpheli hesap hareketlerinin varlığı halinde şirketlere ait ya da bireysel banka hesaplarına bloke konulması sıkça rastlanan bir durumdur.
Buna göre el koyma işlemini, hâkim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri gerçekleştirebilecektir.
Karmaşık ve olağandışı büyüklükteki işlemle, uzun süredir hareket görmeyen ancak bir seferde yüklü miktarda işlem gören hesaplar yakından izleniyor. Bireysel müşterilerin son 3 ayda yaptığı nakit işlemlerin günlük işlem ortalamasının 5 katını bulması, EFT, swift, havale işlemlerinin de 3 katını aşması takip ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri