Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Vasi tayini kararı ne kadar sürer?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Vasi tayini kararı ne kadar sürer?

Ortalama olarak vasi tayini davaları 120 gün ile 330 gün arasında değişir. Ancak bazı durumlarda dava uzun sürebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasi tayini ne kadar sürede sonuçlanır?

Dava, içeriğe ve vasilik durumuna göre 120 ila 331 gün arasında sonuçlanması gerekir. Bu süre içerisinde dava ile ilgili tüm aşamaların kontrol altına alınmış olması zorunludur. Vasilik davası sonuçlandıktan sonra vasi tayin edilen kişi, vasilik belgesi almaya hak kazanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasi kararı çıktıktan sonra ne yapılır?

Vasi olarak tayin edilen kişiye kararın tebliğinden itibaren 10 gün içinde ilgili herkes itirazda bulunabilir. İtiraz, kararı veren sulh hukuk mahkemesine yapılır. Mahkeme itirazı yerinde gördüğü takdirde vasi olarak atanan kişiyi değiştirebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozdogruhukuk.com

Vasi tayini kararı ne zaman kesinleşir?

Vasi davasının açılması ve vesayet makamının hedeflenen süre olan 3 ay içinde vermiş olduğu kararlar karar ile uygulamaya geçilir. Ancak istinaf yoluna başvurulmuş ise kararının kesinleşmesi beklenir. İstinaf mahkemesi kararları ise kesindir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zehraustun.av.tr

Vasi sonucu nasıl öğrenilir?

Vasi atanmışsa Nüfus müdürlüğünden öğrenebilirsiniz. Ancak vasi atanmamış ve dava devam ediyorsa ancak tevzi bürosundan öğrenebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Vasi Nedir ve Vasi Tayin İşlemleri Nasıl Yapılır?

İlgili 24 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Vasi kararı nereden çıkar?

Vasi tayini için yetkili mahkeme küçüğün veya kısıtlının yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemeleridir (m. 411). Ayrıca diğer vesayet işlemleri bakımından yetki de bu yer vesayet dairelerine (Sulh ve Asliye Hukuk Mahkemeleri) aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Vasilik süresi ne kadar sürer?

8. Vasi ne kadar süreyle atanır/ görevlendirilir? Vasi, Kanun'un 456'ncı maddesine göre kural olarak 2 yıl için atanır. Sulh Hukuk Mahkemesi vasinin görev süresini her defasında ikişer yıl uzatabilir. İki dönem üst üste (4 yıl) görev yapan vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aile.gov.tr

Vasi ücreti kim tarafından ödenir?

Vesayet altındaki kişinin malvarlığı yok ise, bu kişiye vasi bulmak ya da vasi bulunsa bile, kendisine ücret ödenmediği için vasinin işleri gereği gibi ifa etme(si) mümkün olmamaktadır. Bu sakıncaları gidermek üzere bu durumda vasinin ücretinin Hazine tarafından karşılanması kabul edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilhanhelvacidersleri.com

Vasi tapuda işlem yapabilir mi?

Vasinin mal satabilmesi veya taşınmaz için tapuda işlem yapması mümkündür. Vasi mal satmak için önce sulh hukuk mahkemesinden izin almak zorundadır. Aksi halde vasinin mal satım işlemi geçersiz olur. Aynı şekilde tapuda herhangi bir işlem de mahkeme izni olmaksızın yapılmışsa vasinin işlemi geçersizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Vasi tayin işlemleri nasıl yapılır?

Vasi tayini; öncelikle kişinin eşi ve yakın akrabalarından birini atamak sureti ile yapılır. Ancak haklı sebepler (menfaat çatışması, kişinin akrabasının olmaması, vasilikten kaçınma) var ise isteği olan üçüncü kişi de vasi olarak atanabilir. Medeni Kanunun 417 ve 418.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halilkaanemektar.av.tr

Vasi Kısıtlının bankadaki parasını kullanabilir mi?

Vasi Olan Kişi Para Çekebilir mi? Mahkeme tarafından tanınan yetkilerle donatılan vasiler, mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vesayet altındaki kısıtlı bireylerin para çekme işlemlerini vekaleten gerçekleştirebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

Vasi ne zaman göreve başlar?

***Vasinin görevi kararın kesinleşmesiyle başlar, ancak iyiniyetli 3.kişileri "ilandan sonra" bağlar. ***Vekilin derdest davaya devam edebilmesi için vasinin onayı ve denetim makamının "husumete izin" kararı gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Vasi olan kişi ev satabilir mi?

Vasiler Satış Yapabilir mi? Vasinin satışa izin davası açarak görevli ve yetkili mahkemelerden onay alması durumunda satış yapılması mümkündür. Eğer satışa konu olan mallar taşınır nitelikteyse sadece vesayet makamı izni yeterli olur. Taşınmaz malların satışı söz konusu olduğunda denetim makamı onayı da gereklidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasi onayı ne demek?

Vesayet ve Vasi Tayini (Atanması) Davası Nedir? Velayet altında olmayan küçükler ve kısıtlama hali olan erginler adına vasi atanmaktadır. Kendi haklarını ve mali menfaatlerini koruyamayacak durumda olmaları nedeniyle koruma altına almak adına vasi atanması kararı verilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Vasi kararı için ne gerekli?

Vasilik şartı; vasi tayini yapılacak kişinin günlük aktivitelerinin bütün olarak ortadan kaldırılması yani akıl zayıflığının olması durumunda gerçekleşir. Kişinin kendi isteği ile vesayet altına alınmayı istemesi gerekir. Hapis cezasının alınması gerekir. Kısıtlama yaşanıyor olmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Vasi tayin edilen kişi neler yapabilir?

Vasi, kısıtlıyı korumak ve bütün kişisel işlerinde ona yardım etmekle yükümlüdür. Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde vasi, koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanmasına ilişkin hükümlere göre kısıtlıyı bir kuruma yerleştirebilir veya orada alıkoyabilir ve durumu derhal vesayet makamına bildirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: efeshukuk.com

Vasi Kısıtlının evini satabilir mi?

Vesayet altındaki kimselerin malları ise vasisi tarafından açık arttırma yoluyla satılabilir. Ancak bu duruma vasi kendisi karar veremez. Vasi söz konusu malları satmak için vesayet makamından izin almakla mükelleftir. Belirtmek gerekir ki, vasi her malı satamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozansoylu.av.tr

Vasi olan kişi maaş alabilir mi?

Vasi, vesayet altındaki kişinin malvarlığından, olanak bulunmadığı takdirde Hazineden karşılanmak üzere kendisine bir ücret verilmesini isteyebilir. Ödenecek ücret, yönetimin gerektirdiği emek ve yönetilen malvarlığının geliri göz önünde tutulmak suretiyle her hesap dönemi için vesayet makamı tarafından belirlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kyhukuk.com.tr

Noterden vasi tayini nasıl yapılır?

Basit yargılama usulüne tabi olduğundan adli tatil boyunca süreler işleyecektir. Vasi tayin edilmesi ancak mahkeme kararı ile mümkündür. Yer bakımından yetkili ve görevli mahkeme tarafından küçük veya kısıtlılara vasi ataması yapılacaktır; noterden vasi tayin edilmesi mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Vasi tayini raporu ücretli mi?

Evlilik muayenesi ve vasi tayini için Devlet Hastanesine başvuru halinde ücret talep edilir mi? Özel amaçla kullanılacak raporlar ve bunlarla ilgili muayene bedelleri Kurumumuzca karşılanmadığından kişiden ücret talep edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sguder.org.tr

Vasi tayin edilen kişi ölürse ne olur?

Vasinin ölümü halinde de vasilik görevi kendiliğinden sona erer. TMK'nın 456'ncı maddesine göre, vasi kural olarak iki yıl için atanmaktadır. Vesayet makamı iki yıllık sürenin sonunda yeniden her defasında iki yıl görev süresini uzatabilir; dört yılın bitiminde ise vasinin görevden çekilmesi mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yonet.av.tr

Vasi tayini için genel vekaletname yeterli mi?

Vasinin vekalet verebilmesi için Notere Vasilik Kararı ile birlikte gitmesi gerekir. Noter resen vasilik süresinin bitip bitmediğini gözetir. Vasi kişiye bağlı haklarla ilgili yetkileri kullanamadığı gibi bu yetkileri içeren bir vekalet ile vekil tayin edemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Hafif Demans için vasi tayini gerekir mi?

ADIM: Akıl hastası veya akıl zayıflığı nedeni ile vesayet altına alınması gereken demanslı kişiye mutlaka vasi tayini gereklidir; Kayyım (veya yasal danışman) tayini yoluna gidilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: senolsaltik.av.tr

Vasilik sona erince ne olur?

Madde 31 - Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre herhangi bir nedenle görevi sona eren vasi, görevinin sona ermesinden itibaren onbeş gün içinde vesayet makamına vesayet altındaki kişinin malvarlığının yönetimiyle ilgili son raporunu ve kesin hesabını verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cocukhaklari.barobirlik.org.tr

Vasi defter tutmak zorunda mı?

Bu bağlamda vasi, vesayet makamı kabul edilen Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından görevlendirilmiş kişiyle birlikte mal varlığı defteri tutmakla yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT