Kadroya Geçen Sözleşmeliler İçin Aday Memurluk Söz Konusu Değil. Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının yayımladığı, sözleşmelilerin kadroya geçişini düzenleyen 632 sayılı KHK'yı açıklayan rehberde, kadroya geçen sözleşmelilere aday memurluk hükümlerinin uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır.
Düzenlemeyle 28 Kasım 2022'den önce sözleşmeli olarak göreve başlayanlar, herhangi bir bekleme süresine tabi olmadan, doğrudan bulundukları kurumlarda memur kadrosuna geçebilecek.
Aday Memur: "İlk defa Devlet memurluğuna atanacaklar için uygulanacak" merkezi sınavı kazanarak temel, hazırlayıcı eğitim ve staj'a tabi tutulmak üzere herhangi bir kurum veya kuruluşa atananları.
Aday Memurluk Süresi
Mahalli idareler (Belediyeler) dahil olmak üzere sözleşmelilerin kadroya geçişinde 3 yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranacaktır. Ayrıca en az 1 yıl en fazla 2 yıl aday memurluk suresi olacaktır. Dolayısıyla sözleşmeliden kadroya geçiş 3 artı 1 veya 2 yıllık bir süre sonunda gerçekleşecektir.
Memur memuriyet statüsünü 657 sayılı Kanunun hükümleri çerçevesinde sonlandırmadıkça 4/B statüsünde sözleşmeli olarak istihdam edilemez, Memurun kurumlar arası 4/B sözleşmeli personel statüsüne naklen geçişi de mümkün bulunmamaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
KPSS ile diğer kurumsal alımlarda (sözleşmeli veya kadrolu) tercih yapabilirler. 2-KPSS sonucu ile B grubu kadro veya pozisyonlara (memur veya KİT sözleşmeli) yerleşen adaylar aynı KPSS puanı ile diğer kurumsal alımlarda (sözleşmeli veya kadrolu) tercih yapabilirler.
Kişinin memuriyet statüsü değişip açıktan ataması yapıldığından kişinin görevden çekildikten (veya göreve başlamamasından) sonra herhangi bir süre beklemeksizin sözleşmeli personel olarak göreve başlayacağını düşünmekteyiz. Kadrolu memur olduktan sonra sözleşmeli memur olarak atanabilirsiniz.
Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 54. maddesinin 2. fıkrasında yer alan "Aday olarak atanmış Devlet Memurunun adaylık süresi bir yıldan az, iki yıldan çok olamaz." hükmü gereği asalet tasdiki, göreve başlama tarihinden itibaren bir yıl ile iki yıl arasındaki bir zamanda yapılır.
"Mahalli idareler dahil olmak üzere sözleşmelilerin kadroya geçişinde 3 yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranacaktır. Ayrıca 1 yıl da aday memurluk suresi olacaktır. Dolayısıyla sözleşmeliden kadroya geçiş 3 artı 1 yıllık bir süre sonunda gerçekleşecektir.
Fakat alt ve üst sınırları belirlenmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 54 üncü maddesinin 2 ikinci fıkrasında yer alan Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz. Asalet tasdiki göreve başladığı tarihten itibaren 1 yıl ile 2 yıl arasındaki bir zamanda yapılır.
Adaylık dönemi içinde göreve son verilmesi
Temel eğitim, hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin herhangi birinde başarısız olan aday memurun görevine son verilir. *Adaylık döneminde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları belirlenen aday memurların görevine son verilir.
Söz konusu hüküm çerçevesinde; aday memurluk süresi içinde eğitimlerden başarısızlık sebebiyle adaylığına son verilenler, ancak 3 yıllık bekleme süresi geçtikten sonra yeniden genel hükümler uyarınca aday memur olarak atanmaları mümkün bulunmaktadır.
Asalet tasdiki durumu 1 yıldan önce olmamak kaydıyla 2 yılın sonunda kesinleşir. Memur adayı kişilerin kurumlar arası geçişi mümkün değildir. Aday memur Kamu Personeli Seçme Sınavı'na yeniden girmek suretiyle farklı bir kamu kurumunda göreve başlayabilir. Bu durum yeniden atama olarak ifade edilir.
1- Kadroya geçecek olan sözleşmeli personele 657 sayılı Kanununda yer alan adaylık hükümleri uygulanmayacaktır. 2- Kadroya geçecek olan sözleşmeli personele iş sonu tazminatı ödenmeyecek, iş sonu tazminatına esas süreler Emekli Sandığı Kanunu kapsamında dikkate alınacaktır.
Sözleşmelilerin kadroya geçişlerinde 3 yıl çalışma şartı aranacak, 1 yıl da aday memurluk süreci olacaktır. Sözleşmeliden kadroya geçiş 3 artı 1 yıllık sürede gerçekleşecektir. Henüz bu süreyi doldurmamış olanlar 3 yılın sonunda aynı hakkı elde edeceklerdir.
Sözleşmeli personelin kadroya geçmesi için Devlet Memurlar Kanununda değişiklik yapılacaktır. Bu süreden sonra tüm sözleşmeli personel gerekli şartları taşıması durumunda kadroya geçirilecektir. Bu şartlar; Halihazırda 3 yılı dolmuş olan sözleşmeliler hemen aday memurluğa geçiş yapabilecek.
Devlet Memurluğu kadrosuna ilk defa atanacaklar için uygulanacak merkezi sınavı kazanarak temel, hazırlayıcı eğitim ve staja tabi turtulmak üzere her hangi bir kurum veya kuruluşa atananlara aday memur denilmektedir. Bu eğitimler tüm devlet memurları için geçerlidir.
Bu çerçevede aday devlet memur;
Adaylık süresinde memuriyet ile bağdaşmayacak durumları tespit edilen, Adaylık süresi içinde aylıktan kesme ve kademe ilerleme cezası alan, Memurların memurlukları sona ermekte ve bunlar (sağlık nedenleri hariç) 3 yıl süre ile yeniden Devlet memuru olarak atanamamaktadır.
göreve başladığı tarihten ayın 14'üne (dahil) kadar maaşını çalışıp hak eder. Göreve başladığı tarihten sonra aybaşında (15'inde) maaşı peşin ödenir. (657 S. DMK-Madde 164) (Ücretsiz izin dönüşü göreve başlayan personel için de aynı işlem uygulanır.)
6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümleri çerçevesinde ilk defa veya yeniden atanan memurlara harcırah ödenmemektedir. Ancak, başka kurumlarda memur olarak görev yapmakta iken KPSS sonuçlarına göre aday memur olarak naklen atananlar ikametgah mahalli dışına atanmışlarsa harcırah alabilirler.
2.Aday Memurluk süresi içerisinde başka bir kuruma geçebilir miyim? 3.Aday Memurken KPSS sınavına girdim ve farklı bir kuruma yerleştirildim. Bu durumda naklen atanmam mümkün müdür? Kurumun muvafakati durumda personelin naklen atanması mümkündür.
03-Aday memur başka kurumlara naklen tayin olabilir mi? Aday memurun nakline ilişkin olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda adaylık süresince "başka kurumlara" nakil yapılmayacağı hüküm altına alınmıştır.
Vekil kadrodan asil kadroya geçenlerde 4 bin liraya kadar artış olacak. Sözleşmeli sanatçıların maaşlarının 10 bin 311 TL artarak 22 bin 921 TL'ye yükseleceği belirtildi.
Sözleşmeli personelde ise kadrolu memurlardaki gibi bir maaş sistemi yoktur.
Soru: Sözleşmeli personel (4/B) Kamu Hastanesine veya Üniversite Hastanesine atandım kadrolu alımda tercih verebilir miyim? Cevap: Evet sözleşmeli personel geçerliliği devam eden Kpss puanınız ile kadrolu atamalarda tercih verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri