Kuyumcular 13.200 TL kadar satışları için ÖKC fişi düzenler. TÜM MÜKELLEFLER İÇİN KAĞIT FATURA; 2023 YILI için Vergi mükellefi olmayanlara yapılan satışlar için 5.000 TL nin altındaki vergi mükellefi olanlara ise 4.400 TL nin altındaki satışlar için kağıt fatura düzenlenebilir.
2023 sınırlarını içeren 544 sıra nolu VUK Tebliği'ne baktığımızda ise fatura kesme mecburiyetinin 2.000 TL'den 4.400 TL'ye çıktığını görüyoruz. Buna bağlı olarak, kuyumcular için fatura kesme sınırı 2023 yılında 13.200 TL (4.400 x 3) oldu.
Kuyumculuk, sarraflık ve mücevheratçılık gibi işlenmiş kıymetli maden ve kıymetli taş alım satımında fatura düzenleme mecburiyetine ilişkin sınır 4 bin 200 lira olarak belirlendi.
Kuyumcuların altın veya altından mamul eşya satışları KDV'ye tabi bulunmakta olup, bu satışlarda özel matrah şekline göre vergileme yapılmakta ve fatura tipi olarak "özel matrah"ın seçilmesi gerekmektedir.
Şöyle ki; Birim fiyata Bilezik fiyatı + işçiliğin kdv hariç bedelini toplayıp yazın. özel matrah tutarınada işçilik kdv hariç tutarını yeniden yazın. Bu şekilde oluştursanız sorun olmaz.
İlgili 33 soru bulundu
8. 4.400 TL altı tutarlar için e arşiv fatura kesilir mi? Kesilebilir fakat herhangi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Kesilen faturanın alıcısı vergi mükellefi ise ve fatura KDV dahil 4.400 TL'yi aşıyorsa, zorunluluk devreye girer ve faturanın e-arşiv olarak kesilmesi gerekir.
Kuyumcu olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Kuyumcu maaşı 2023 verilerine göre ortalama 20.400 TL civarındadır.
Bankalardaki vadesiz hesaplardan altın ve diğer kıymetli maden alımı kambiyo vergisi kapsamına alındı. Buna göre fiziki teslimat olmaksızın yapılan kıymetli maden satım işlemlerinden, döviz alım satımında uygulandığı gibi binde 2 oranına kambiyo muamele vergisi alınacak.
Giyim ve sağlık hizmetlerinde KDV oranı da 8. Altın, pırlanta gibi tüketim kalemlerinde ise yapılan düzenlemeyle yüzde 18 KDV oranı işçilik payı üzerinden fiyatın içinde alınıyor. Altın, pırlanta gibi tüketim kalemlerinde ise yapılan düzenlemeyle yüzde 18 KDV oranı işçilik payı üzerinden fiyatın içinde alınıyor.
Dolayısıyla bu faturaya ait giderin, kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması gerekir. Düğündeki takı firmayı ilgilendirdiğini kabul edemeyiz. Takıyı takan şahsın bizzat kendi tasarrufu ve örf adet yönünden kendine ait bir harcama demektir.
Kuyumcular için özel bir düzenleme sadece ÖKC (Yazar kasa ) kullanımda vardır. Kuyumcular 13.200 TL kadar satışları için ÖKC fişi düzenler.
1) Takı olarak altın alırken TSE belgesi aramalısınız. 2) Alacağınız altının üzerindeki ayarına, imalatçı firmanın veya kuyumcunun patent damgasına bakınız. 3) Aldığınız altının mutlaka faturasını alınız. 4) Altın satın alırken, altının gram olarak ağırlığını, gram fiyatını ve gram işçiliğini öğreniniz.
Bunun nedenlerinden biri, kuyumculara olan mevcut taleptir. Örneğin, kambiyo vergisinin çok yüksek olduğu bir ülke düşünelim. Bu ülkede altın yatırımcıları fiziki altına, doğal olarak kuyumcular yönelebilir. Böyle bir durumda fiziki altına talep artacağından kuyumcularda altın fiyatının yükselmesi kaçınılmaz olacaktır.
Çok bilinmeyen ve küçük bir yerde kuyumculuk yapan kişiler 10 bin TL kazanabilirken, işlek ve nüfusun fazla olduğu bunun yanı sıra da müşteri potansiyeli fazla olan kuyumcular ise 100 ile 300 bin TL arasında kazanç elde edebilmektedir.
Altının karz/borç verilmesi caiz midir? Altın, mislî mallardandır. Dolayısıyla altının, cumhuriyet altını gibi tane ile alınıp satılanlarının sayı ile; 22 ayar bilezik gibi tartı ile alınıp satılanlarının ise tartı ile borç (karz) verilmesi caizdir.
2598 Cumhurbaşkanı Kararı istinaden bazı altın alım, satım işlemlerinden binde 2 oranında vergi alınacak, döviz alım satımında uygulandığı gibi binde 2 oranına kambiyo muamele vergisi alınacaktır.
Söz konusu kuyumcu eşyaları KDV Kanunu'nun 17/4-g maddesi uyarınca dahilde ve ithalde katma değer vergisinden istisna edilmiştir. Ancak, altından mamul veya altın ihtiva eden ziynet eşyaları ile sikke altınların teslimi ve ithali ise katma değer vergisine tabidir.
3065 sayılı Kanunun (17/4-g) maddesi gereğince külçe altın teslimleri dahilde ve ithalde KDV'den istisna edilmiştir. Ancak, altından mamul veya altın ihtiva eden ziynet eşyaları ile sikke altınların teslim ve ithali KDV'ye tabi bulunmaktadır.
Döviz ve altın alım satımında uygulanan vergi oranları artırıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, kambiyo işlemlerinde uygulanan Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) oranı binde 2'den yüzde 1'e çıkarıldı.
Alınan döviz veya altın için, döviz alış tutarı veya altın alış tutarı üzerinden binde 2 BSMV (Banka ve Sigorta Muamemeleri Vergisi) tahsil edilir.
Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde fiziki altın almak yerine altın hesabı açmak çok daha verimli bir yöntem olarak görülüyor. Fiziki altın yatırımının en büyük dezavantajı her zaman çalınma ya da kaybolma riskinin bulunmasıdır. Saklamanın maliyetli olması gibi sorunlar da önemli bir dezavantajdır.
Alınan karara göre altın, dolar, euro alımı işlemlerinde uygulanan yüzde 1'lik vergi binde 2'ye çekildi.
Türkiye'de döviz alım satımı yasal olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş döviz büroları ve bankalar aracılığıyla yapılır. 2019 yılında çıkarılan karar ile kuyumcuların döviz alım satımı yasaklanmıştır.
Kar marjı, dükkanın yıllık satışlarına ve maliyetlerine bağlıdır. Genel olarak, yıllık satışların %10-20'si kar olarak hesaplanabilir. Kuyumcu dükkanı açmak için KOSGEB Desteği KOSGEB, kuyumcu dükkanı açmak isteyen girişimciler için birçok destek sunabilir.
Kuyumcular, hafta içi saat 09:00 ile 19:00 arasında hizmet vermekte fakat Cumartesi günü açıktır, Pazar günleri ise kapalıdır. Buna göre altın, gümüş gibi değerli madenlerin alım - satımını yapmak isteyen vatandaşlar, işlemlerini hafta içi veya Cumartesi günü tamamlamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri