Madde 2 - Noterler, yaptıkları vasiyetname ve vakıf senedi düzenlemesinden 783,82 TL düzenleme ücreti alırlar. Bu işlemlerden vazgeçme veya bunların feshi, iptali ve değiştirilmesi yukarıda belirtilen ücretin üçte biri oranında ücrete tabidir.
Resmi Gazete'de yayımlanan tarifeye göre, noterlik işlemlerinden alınan ücretlere yüzde 100 oranında zam yapıldı. Buna göre vasiyetname düzenleme ücreti 738 liraya, hazırlanan her bir sayfadan alınan yeni yazı ücreti 23,79 TL'ye çıktı.
Buna göre güncellenen 2023 yılı noterlik ücreti şu şekilde: Düzenleme ücreti: 783,82 TL. Çevirme ücreti: 196,62 TL. Yol ödeneği: 94,12 TL.
NOTER ONAYI BİLGİLENDİRME
*2023 yılı için geçerlidir. Noterde, tek sayfa tercüme belgesi onay ücreti 565 TL dir. Türkiye'deki tüm noterlerde ücretlendirme aynıdır. Bu ücrete tercüme ücretleri dahil değildir.
Noter kağıdı ve beyanname bedeli ise 55 TL, vekaletname, resen senet bedeli ve protesto 110 TL, pasaport ücreti501 TL, ikamet izin bedeli 356 TL ve tapu devri 4 bin TL oldu.
İlgili 39 soru bulundu
Noter 'de araç satışı yapılırken araç devir ücretinin alıcı tarafından ödemesi gerekir. Satıcının herhangi bir noter ücreti ödemesi söz konusu değildir.
Düzenleme ücreti alınması gereken bir işlemde hesap edilecek noter ücreti ile düzenleme ücretinden hangisi fazla ise o ücret alınır. Madde 3 - Noterler, her ne suretle olursa olsun yazdıkları kağıtların dairede kalan nüshası ile iş sahibine verilen asıl ve örneklerinin her sayfasından 23,76 TL yazı ücreti alırlar.
Noter ücreti Madde 1 - Noterler, yaptıkları işlemlerden Harçlar Kanunu'na göre aldıkları harçların yüzde otuzu oranında noter ücreti alırlar. Bu ücret, bir noterlik işleminde 8,66 TL'den az olamaz. Bu suretle hesaplanan ücret miktarlarında (0,5 KR'nin) yarım kuruşun altındaki değerler dikkate alınmaz.
Bu kapsamda, noterliklerimizde yürütülen hizmetlerle ilgili ödeme aracı seçeneklerini çoğaltmış bulunduk. Vatandaşlarımız noter ücretleriyle birlikte harç ve vergileri de kredi kartı veya banka kartlarıyla ödeyebilecek duruma geldiler" dedi.
Hiçbir noter fiyatları kendisi belirleyemez ve belirlenen ücret tarifesini uygulamak zorundadır. Noter vekalet ücretleri ise vekaletname türüne göre farklılık göstermektedir.
Tapu vekalet ücreti: 304 TL olarak belirlenmiştir.
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
NOTER VEKALET ÜCRETİ 2023 NE KADAR? Noter ücretlerine yapılan % 50'lik artışın ardından Vekaletname ücreti 192 TL'den 288 TL'ye yükseldi.
Noterde Yapılan Vasiyetname Geçerli Midir? Resmi vasiyetname resmi memur olan noter tarafından da düzenlenebilir. Noter, kanunla kendisine vasiyetname tanzim edebilme yetkisi verilmiş bir görevlidir. Dolayısıyla noterde yapılan vasiyetname geçerlidir.
Vasiyetnamenin geçerliliğini sınırlayan herhangi bir kanun hüküm yoktur. Vasiyetname Kaç Yıl Geçerlidir sorusuna yanıt olarak demektir ki; vasiyetname mahkeme kararı ile iptal edilmedikçe geçerlidir. Bir vasiyetname sadece çok eski bir zamanda düzenlendiği için geçersiz olmaz.
Evet, vasiyetnamelerin iptali mümkün. Esasen kanunumuz vasiyetname düzenleyerek mirasımızı istediğimiz kişilere bırakmamıza izin vermektedir. Vasiyetin nasıl yazılması gerektiği kanunla belirlenmiştir. Bu kurallara aykırı olarak düzenlenmesi durumunda vasiyetname bozulabilir.
Güvenli alışveriş için notere geldiklerinde sistemde onaylandıktan sonra otomatik olarak para hesaba geçiyor. İşlem ücreti her para miktarı için aynı olup, 20 liralık bir ücret alınıyor. Dolandırıcılığı ortadan kaldıran bir sistem. Vatandaşlar için iyi bir uygulama oldu” dedi.
Evet, noterlerde kredi kartı kullanılıyor. Çoğunlukla vekalet, tasdik, araç alım satımları gibi işlemlerin yapıldığı noterlerde son dönemlerde pos cihazıyla işlem yapılmaya başlandı. %0 faizli 15.000 TL'ye Kadar Taksitli Avans Fırsatı!
Noter işlemlerini yaparken ödeme sırasında kredi kartı ile işlem yapabilecek olan vatandaşlar, ücretlerini istediği kart ile ödeyebilmektedir. Noter işlemlerinde kredi kartlarında herhangi bir komisyon alınmamaktadır. Bu kapsam dahilinde sadece ücret tutarı kartlar ile ödenebilmektedir.
İlgili kanunda düzenlenen harçlar ise 7344 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 6 Temmuz 2023 tarihinde %50 oranında arttırılmıştır. Böylece güncel olarak noterlerde düzenlenecek vekaletname ücreti 288 TL'dir.
Yatalak durumda olan notere gidemeyecek olan hastalar için noterin eve gelme durumu olabilmektedir. Her noter bu hizmeti vermek zorundadır. Ancak bu hizmet noterlik hizmetinden ayrı olarak ücrete tabidir.
Harçlar Kanunu'nun 49'uncu maddesinde noter harçlarının ilgili işlemin hitamından önce peşin olarak alınacağı hükmü yer almaktadır. Bu hükme göre harcın ödenmesi için belli bir süre tespit edilmiş olup bu süre ilgili işlemin hitamında sona ermektedir. Yani sürenin sonu işlemin tamamlanmasından önceki bir andır.
Noterlerde sadece konut değil, ofis, dükkân, arsa ve tarla gibi 'tüm taşınmazların' alım-satım işlemi yapılacak.
Tapu dairesinde yapılan işlemlerde satış bedelinin yüzde 4'ü kadar tapu harcı ödenirken, noterlerde buna ek bir ücret daha alınacak. Noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 liradan az ve 4 bin liradan fazla olamayacak.
Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önle- mek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar.” Kanun maddesinde noterliğin kamu hizmeti olduğu açık şekilde ifade edilmiştir; ancak noterlerin hukuki statüsü hakkında bir ibare görülmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri