01.03.2022 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde tüm mesken ve tarımsal faaliyetler aboneliklerinde geçerlidir. Elektrik teslimine ilişkin bedellere uygulanan KDV oranı %18'den, %8'e düşürülmüştür. Söz konusu uygulama elektrik faturalarına yansıtılmıştır.
Öz: Su, elektrik, telefon ve doğalgaz faturaları Vergi Usul Kanununda düzenlenen fatura ve benzeri belgeler kapsamında nitelendirilmekte ve söz konusu bu giderler tahakkuk esasına göre gayri safi kazançtan düşü- lebilmektedir.
Hesap dönemini izleyen ay içinde (normal hesap döneminde Ocak ayı) geçmiş hesap dönemine ait tüketim bedelleri ile ilgili faturalar dönemsellik ilkesi gereği, “gider tahakkuku” hesabına alınmalıdır. Faturanın kaydı ise üzerinde taşıdığı düzenleme tarihi itibariyle yapılır ve KDV de bu dönemde indirilir.
Elektrik tüketim vergisi tüm abone grupları için %5'tir. Katma değer vergisi (KDV) ise abonelik türüne göre %8 ya da %18 oranında uygulanır. Elektrik faturalarında uygulanan KDV oranı, mesken ve tarımsal sulama aboneleri için %8, sanayi ve ticarethane abone grupları için %18'dir.
Ayrıca ev sahibi adına düzenlenen faturaların ise faaliyette bulunduğunuz işyerine ait ve işle ilgili olarak kullanılıyor olması ile birlikte tarafınızca ödendiğinin tevsiki (kesin delillerle ispatı) halinde serbest meslek kazancının tespitinde yarısının gider olarak indirilmesi mümkündür.
İlgili 28 soru bulundu
Buna göre, bedel alınmadan teslim edilen elektrik ile ilgili faturalarda hesaplanan ve şirketiniz tarafından ödenen Belediye Tüketim Vergisi, TRT Payı ve Enerji Fonunun ise kurum kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır. hükme bağlanmıştır.
“Yılın son aylarında tüketilen elektrik, su, haberleşme ve doğalgaz hizmetlerine ait faturalar, izleyen yılın Ocak ve Şubat aylarında düzenlendiğinden, bu faturalardaki KDV, faturaların defterlere kaydedildiği Ocak veya Şubat aylarında indirim konusu yapılabilecektir”
1 Mart 2022 tarihli ve 31765 sayılı Resmî Gazete 'de yayımlanan 5249 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı (Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ) ile mesken ve tarımsal sulama amaçlı elektrik teslimlerinde KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e ...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tüm abone gruplarında elektrikte yüzde 15 indirime gidilmesi ile 100 kilovatsaatlik tüketime karşılık gelen, sanayi abone grubunda 409 liralık fatura 348 liraya, mesken abone grubunda ise 173 liralık fatura 147 liraya düşecek.
07.07.2023 tarih ve 7346 Cumhurbaşkanlığı kararı ile Katma Değer Vergisi Kanununun 28'inci maddesi gereğince KDV oranı %20 olarak uygulanması gerekmektedir. Söz konusu oran fatura tarihi 10.07.2023 ve sonrasına kesilecek tüm faturalarda geçerli olacaktır. Bilgilerinize sunulur.”
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Abone numarası çoğunlukla faturaların hemen üst bölümünde yer almaktadır. Ancak bazı faturalarda bu bilgi faturanın sağ üst kısmında bulunurken bazılarında ise alt tarafında yer alabilir. Abone numarasının özellikle çevrimiçi fatura ödemelerinde mutlaka bilinmesi gerekmektedir.
Elektrik faturası ödenmezse borcunuza gecikme faizi işler. 6183 sayılı kanun, 51. maddesinde gecikme bedeline dair detaylara yer verir. Söz konusu maddeye göre elektrik faturası ödememe cezası, her ay için %2,5'tir. Borcunuzu ödemediğiniz her ay, ilgili tutara faiz işlemeye devam eder.
Bu giderler bu dönemde ortaya çıkar ve ödemesi ise gelecek aylarda yapılmalıdır. İşte bu tip giderler 381 gider tahakkukları hesabında izlenmektedir. Örneğin elektrik faturası, doğalgaz faturası ya da kira ödemesi gibi. Bu hesap takip edilir ve ödemeler izleyen dönemlerde bu hesap üzerinden yapılır.
Elektrik Tüketim Vergisi (ETV veya BTV): Sayacın bulunduğu bölgedeki belediyeye aktarılan bedeldir. Mesken ve ticarethanelerden tüketim tutarının %5'i, sanayi grubundan ise %1 oranında tahsil edilir.
Buna göre; elektrikte yüzde 15 doğalgazda da yüzde 20 indirim uygulanacak.
Elektrik Tüketim Desteği
Söz konusu desteği yalnızca sosyal yardım programlarından yararlananlar alabiliyor. Ancak istisna olarak, elektronik cihaz kullanması gereken kronik hastalar da destekten yararlanabiliyor. Destek kapsamında ödenecek ücret, hanedeki kişi sayısına göre 130-260 TL arasında değişiklik gösteriyor.
EPDK, 01 Temmuz 2023'ten itibaren geçerli olacak perakende elektrik satış fiyatlarında, %1,54 ile %84 oranları arasında indirim yaptı.
01.03.2022 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde tüm mesken ve tarımsal faaliyetler aboneliklerinde geçerlidir. Elektrik teslimine ilişkin bedellere uygulanan KDV oranı %18'den, %8'e düşürülmüştür. Söz konusu uygulama elektrik faturalarına yansıtılmıştır.
Toplam elektrik faturası tutarının bulunması için KDV öncesi tutar ile ilgili abone grubuna ait KDV oranı çarpılır. Elektrik faturalarına evlerde %8, diğer abone gruplarında ise %18 KDV uygulanır.
Halbuki elektrik üreten ve dağıtan kuruluşlar yıllardır Elektrik Tüketim Vergisini KDV matrahına dahil ederek tüketicilere haksız yere fazla KDV ödetmektedirler.
1/3/2022 tarihli ve 31765 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5249 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile mesken ve tarımsal sulama amaçlı elektrik teslimlerinde KDV oranı %8'e indirilmiştir.
Meskenlerde Kullanılan Elektrik ve Su Tarifesinde İndirimden Kimler Faydalanabilmektedir? 1005 ve 3292 sayılı Kanun kapsamında Vatani Hizmet tertibinden aylık alanlar. 5434, 2330, 3713 sayılı kanun kapsamında aylık almakta olan vazife ve harp malulleri ile bunların dul ve yetimleri uygulamadan faydalanabilmektedir.
EPDK tarafından 2023 yılı için belirlenmiş olan 1.000 kW/sa serbest tüketici limiti yılda yaklaşık 1.440 TL (aylık ortalama 120 TL) elektrik faturasına eşdeğerdir. Yani, elektrik faturası 120 TL ve üzerinde olan kullanıcılar, indirimli elektrikten faydalanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri