“Vasl”ın sözcük anlamı “bağlama, birleştirme, ekleme, ulama” demektir. Aruz terimi olarak ise, sonu ünsüzle biten bir sözcüğü, kendisinden sonra gelen ve ünlü ile başlayan sözcüğün ünlü harfine bağlamaktır. Şiirde ahenk yaratan bir durumdur.
Ünsüzle biten bir sözcüğün ünlü ile başladığı durumlarda oluşan ses uyumuna ulama denmektedir. Son ocak, annem onun örneklerinde olduğu gibi ulama konuşma dilinde olağan gelişmektedir.
birl. geçişli f. (Ar. vaṣl + Türk. etmek, eylemek) İki şeyi birbirine ulaştırıp bağlamak, kavuşturmak: Âsûde çeker iken piyâle / Gündüzleri vasledip leyâle (Fâzıl A. Aykaç). Eseri sanatkâra rapt ve vasleden alâka… (Ahmet Hâşim).
Medli hece (bir buçuk hece): Uzun bir ünlüden sonra ünsüzle biten heceler veya ünlü bir harften sonra gelen iki ünsüzle biten heceler. Vasl (ulama): Sonu ünsüzle biten kelimeden sonra ünlü ile başlayan bir kelime veya ek getirilmesi.
Ulama, ünsüz ile biten bir sözcüğü ünlü ile başlayan bir sözcük takip ettiğinde birinci sözcüğün ikinci sözcüğe bağlanarak söylenmesidir.
İlgili 41 soru bulundu
Osmanlılar'da ilmiye sınıfı mensupları için kullanılan unvan. Osmanlı Devleti'nde eğitim, yargı, fetva ve diyanet teşkilâtını oluşturan medrese menşeli ulemâ sınıfı.
Ulamaları bulmak için bir cümle içinde yan yana kelimelerin ilk ve son harflerine bakılır. Ünlü harfle biten bir kelimenin yanına ünlü harfle başlayan bir kelime gelmişse, bu iki sözcük arasında ulama var demektir. 1- Son harfi sesli olan bir kelimeden sonra ünlü harfle başlayan bir sözcük gelirse ulama olmaz.
1.Vasl yapılacak iki kelimeden birinin veya her ikisinin harekeli olması durumunda bu harfler taşıdıkları harekelerle okunurlar. 2.Vasl yapılacak iki kelimenin de sâkin olması durumunda birincinin son harfi med harfi ise med yapılmadan ikinci kelimeye geçilir.
Aruz ölçüsü ya da aruz vezni (Osmanlıca: وزن عروض vezn-i arûz), nazımda uzun veya kısa, kapalı ya da açık hecelerin belli bir düzene göre sıralanarak ahengin sağlandığı ölçü.
Selis: Halk edebiyatında feilâtün (fâilatün) / feilâtün / feilâtün / feilün yazılan şiirlerdir. Genellikle 19. yy aşıkları tarafından kullanılan selisin en fazla yazılan tipi gazel biçiminde olanıdır. Hece ölçüsünün on beşli kalıbına da uyan selislerin en belirgin özellikleri farklı bir ezgiye sahip olmalıdır.
Fasl kavramı, cümlenin cümleye atfının terk edilmesi; vasl ise, bir cümlenin diğer bir cümleye vâv ( و) edatı ile atfedilmesi anlamına gelmektedir. Anahtar kelimeler: Fasl, vasl, meânî, belâgat.
Arap belâgatında cümlelerin “ve” bağlacı ile birbirine bağlanması anlamında meânî terimi. Arap edebiyatında cümlelerin “ve” bağlacı ile birbirine bağlanmaması anlamında bir meânî terimi. Resmî yazışmaları belirten edebî tür, dil bilimi ve fıkıhta haber karşıtı olarak kullanılan bir ifade kategorisi.
Vasıl eyle, hedeflediğim yere ulaşmamı sağla ya da sevgilime kavuştur anlamında edilen bir duadır.
Ulema (Arapça: علماء), Müslüman ülkelerde eğitimli din alimlerinden oluşan sınıf. Tekili erkekse âlim, kadınsa âlimedir. Geçmiş yüzyıllarda yaşamış âlimlerin pek çoğu hezârfendi. Ulema sınıfı fıkıh ve şeriat (İslâm hukuku) konusunda derin bilgiye sahiptir ve bazı âlimler, aynı zamanda şeriatın uygulayıcısıdır.
Çünkü virgül, noktalı virgül ya da benzer noktalama işaretleri bulunan kelimeler birlikte okunmaz. Bu kelimeler arasında bir duraksama vardır ve bu nedenle ulama meydana gelmez.
Ünsüz bir harfle biten sözcüğün ünlü harfle başlayarak başka bir sözcükle bağlanmasına ulama denir. Bir ifadenin ulama olarak kabul edilmesi için iki kelime arasında nokta, virgül, noktalı virgül gibi noktalama işaretlerinin olmaması gerekir.
6. Teşdîd: Şeddesiz bir harfi ölçü gereği şeddeli olarak kullanmaktır: "Per"in "perr"; "ümîd"in "ümmîd" yapılması gibi.
“Susmak, okuyuşu kesmek” mânasına gelen sekt, Kur'an tilâvet ederken iki kelime veya harf arasında nefes alıp vermeden çok kısa bir süre duraklamayı ifade eder (Tehânevî, I, 959). Bir kelimeyi kendisinden sonra gelen kelimeye sesi ve nefesi kesmeden bağlayarak okumaya da vasl denilmiştir.
TÜRK EDEBİYATI. Taktî', aruzla yazılmış bir şiirin veznini bulmak için mısraları tef'ilelere (cüz) göre bölmek veya şiiri bu bölümleri esas alarak okumaktır. Bu okumaya taktî' etmek denir.
Hindistan'da İngiliz hâkimiyetinin yerleşmesinden sonra müslümanların giderek sosyal, ekonomik, siyasal alanlarda gerilemesi ve eğitim sisteminin yerini Batı eğitim sisteminin almaya başlaması üzerine Muhammed Ali Mongerî Kanpûrî önderliğinde bir kısım Hindistan ulemâsı tarafından 1892'de Encümen-i Nedvetü'l-ulemâ ...
Osmanlı Devleti'nde ulema, devlet teşkilât ve teşrifatında seyfiye (askerî zümreler) ve kalemiye (bürokratlar) ile birlikte üç temel meslek grubundan biridir. Şeyhülislâm, nakîbüleşraf, kazasker, kadı, müderris gibi ulemâ topluluğunun ve bunların oluşturduğu kurumun genel adıdır.
Ulema kelimesi veya kavramı, Müslüman bir ülkede toplumu dini bakımdan İslami ilkelere göre idare eden özerk bir sınıfı ifade eder. Bu anlamda ulemanın asıl vazifesi Tanrı'ya ve dine hizmet etmek, halkı eğitmektir.
Vasi kelimesi, günlük hayatta sıklıkla karşılaşılabilecek olan kelimeler arasında yer almaktadır. Vasi, akıl yönüyle zayıf olan bir kimsenin veya bir yetimin malını ve mülkünü yöneten kimse olarak ifade edilebilir.
Yunanca isim Vasílios (Vasílis, Vasil) olarak telaffuz edilir.
Allah'ın zâtında, sıfatlarında, mâbud oluşunda bir ve tek olduğunu zihin ve kalp yoluyla kabul etme anlamında terim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri