Vatan kelimesinin eş anlamlı kelimelerinden ilki "Yurt" kelimesidir. Yurt kelimesi aynı zamanda vatan da demektir. Dolayısıyla bu kelimeyi eş anlamlı olarak da kullanabiliriz. Bir diğer vatan kelimesinin anlamı ise "Sıla" kelimesidir.
Vatan sözcüğü ne karşılık olarak gelen eş anlamlı sözcük yurt kelimesi şeklinde ifade edilir. Bu kelimeyi kullanarak aynı anlam doğrultusunda farklı cümleler kurmak mümkün. "Ben yurdumu çok seviyorum."
Yurt kelimesi ülkemizde birçok cümlede kullanılmaktadır. Yurt kelimesinin eş anlamlı kelimesi de bulunmaktadır. Yurt kelimesinin eş anlamlısı vatan kelimesidir. Bu sebeple yurt ile vatan cümle içerisinde aynı anlamda kullanılabilir.
Buluş kelimesinin eş anlamlı kelimesi icat kelimesidir. Cümle içinde kullanılan buluş kelimesi yerine icat kelimesi getirilirse cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik olmamaktadır.
Toprak,eğer uğruna ölen varsa vatandır ." Vatan ile yurt kelimeleri eş anlamlıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Vatan kelimesinin de eş anlamlısı yurttur.
Vatan, ilk akla gelen anlamıyla bir insanın doğup üzerinde yaşadığı toprak parçası, ev, memleket, sahip olduğu arazidir.
Rüzgar kelimesinin eş anlamlı kelimesi yeldir.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir. Bunun dışında hoca ve muallime kelimeleri de bazı kaynaklarda öğretmen kelimelerinin eş anlamlı kelimesi olduğunu açıklamışlardır.
Doğa kelimesinin bir tane eş anlamlısı kelime bulunmaktadır. Bu doğrultuda doğa eş anlamlısı "Tabiat" kelimesi olup aynı zamanda doğa da demektir. Dolayısıyla bu kelimeyi eş anlamlı olarak kullanmamızda bir sakınca yoktur.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Ülke kelimesi eş anlamlı olarak vatan ve yurt ile beraber ayrıca memleket ve diyar sözcükleri üzerinden de öne çıkıyor.
Millet kelimesi de bunlardan birisidir. Millet kelimesinin eş anlamlı kelimeleri herkes, kavim ve ulus kelimeleridir.
Genellikle cümle içinde birbirlerinin yerine kullanıldıklarında anlamda kayma veya bozulma olmuyor. Yazılışları ve okunuşları farklı fakat aynı anlama gelen sözcüklere eş anlamlı (anlamdaş) sözcükler deniliyor. Genellikle birbirlerinin yerine kullanıldıklarında cümlede anlam kayması ve bozulma olmuyor.
Vatan kelimesinin olumsuzu Vatansızdır. Vatan kelimesini eş anlamlısı Yurt kelimesidir. Zıt anlamlı kelimelere örnek verecek olursak. Siyah kelimesinin zıttı Beyaz kelimesidir.
Kent, memleket, belde, büyük kent, şar kelimeleri şehir kelimesinin eş anlamlı kelimeleridir. Bu kelimeler şehir kelimesi ile aynı anlam taşıdığı için şehir kelimesinin yerine de kullanılabilir.
Öğrenci kavramı için aynı zamanda talebe ve okul çocuğu terimleri de kullanılabilmektedir. Türkçede öğrenci teriminin talebe olarak bir tane eş anlamı olduğu görülmektedir.
' Okul kelimesinin eş anlamlısı, 'mektep ve meslek'tir.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı olarak 'hekim' ve 'tabip' karşımıza çıkmaktadır.
- Ev, - Mesken, - İkametgah, Her bir ile olarak eş anlamlı şekilde konut kelimesi üzerinden karşılık buluyor.
Peki, gökyüzü kelimesinin eş anlamlısı nedir? İşte bu kelime hakkında detaylar. Göğün görünen yüzeyi olarak bilinen gökyüzü, 'sema' eş anlamlısı ile ifade edilmektedir.
Yağmur kelimesinin ise birden fazla eş anlamlısı bulunur. Bereket, yağış ve rahmet yağmur yerine kullanılabilecek anlamdaş sözcüklerdir.
Vatan, üzerinde yaşanılan kara parçasına verilen addır. Tabi burada yaşayan ulusun bağımsız ve egemen olması gerekir. Ayrıca üzerinde yaşanılan yeryüzü parçası, ona ait hava sahası ve karasuları vatan içerisine dahildir.
Genel olarak tanımlamalara bakıldığında bir kimsenin doğup büyüdüğü; bir milletin hâkim olarak üzerinde yaşadığı, barındığı, gerekirse uğrunda canını vereceği topraklarıdır.
Kişinin doğup büyüdüğü ülkeye vatan denir. Türk milleti için vatan kavramının ayrı bir önemi vardır. Bu nedenle ülke kelimesi sadece bir ülkenin toprak bütünlüğü anlamına gelirken, vatan sözcüğü manevi değerleri de kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri