Etin yanına yakışan birinci yemek aslında pilavdır. Pirinç pilavı ya da risotto ve biraz kuşkonmaz ile şahane bir biftek tabağı hazırlayabilirsiniz. Pirinç pilavına alternatif isterseniz domatesli pilav öneririz. Ustalarımız, domatesli pilavın hafifliğini bifteğe çok yakıştırıyor.
İlgili 41 soru bulundu
◊ Etle yoğurt yenmez! Yenir. Etle yoğurt da yenir, ayran da içilir ve hiçbir şey de olmaz. Etle yoğurt-ayran tüketiminin etteki demir emilimini azaltacağı da bir şehir efsanesinden ibarettir.
Kırmızı etle ayran içmeyin
Demirin günlük besin alımındaki en önemli kaynaklarından biri kırmızı et. Demir, kalsiyum minerali ile vücutta yarışıyor ve birbirlerinin emilimini etkiliyorlar. Ayran ve yoğurt gibi süt grubu besinlerin içerisinde bulunan yüksek miktardaki kalsiyum, etin demirini yok ediyor.
Bonfile Tarifinin Servis Önerisi
Patates püresi, ızgara sebze veya patates kızartması ile afiyetle, keyifle tüketin.
Etleri tencere veya tavaya koyduğunuzda bir müddet sonra içindeki suyu bırakır. Aslında bıraktığı sadece su değildir. Etin kendi yapısında gizlenmiş lezzetidir. Mühürleme işlemi ise ette var olan lezzetli suyun, etin içinde kalmasını sağlamaktır.
IZGARA/TAVA: Yüksek ısıya ulaşan tavaya/ızgaraya etinizi koyun. Mühürleme yöntemiyle, 1'er dk her yüzünü yüksek ateşte pişirin. Pişirme süresi, dilimli bonfilenin kalınlığına bağlı olarak değişecektir. 1 parmak kalınlığında bonfile ortalama 3 dk, daha kalınsa 5 dk'da orta iyi derecesinde pişmiştir.
Dana biftek veya dana kuşbaşı yapılacaksa sıvı yağ, yoğurt veya süt, soğan, salça, sarımsak, karabiber, tuz ve biberiye karışımında etler en az 8 saat ve bir gün arasında bir süre boyunca buzdolabında bekletilir. Etlerin saatlerce marineli şekilde beklemesinin bir amacı vardır.
Marine edilmiş olan biftekleri en az 2 saat buzdolabında dinlenmeye bırakın. Vaktiniz varsa eğer bu süreyi arttırmanız yararlı olacaktır. Marine edilmiş olan biftek 24 saat dinlenirse eğer daha lezzetli olur. Ayrıca bifteği marine ederken zevkinize göre çeşitli baharatlar kullanabilirsiniz.
Tavadan/ızgaradan aldıktan sonra bir süre dinlendirip yenmesi önerilir. FIRIN: Fırında pişireceğiniz bifteği öncesinde tavada mühürleyerek önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırına koyarak 1,5 saat kadar pişirin. TENCERE: Tencereye zeytinyağı koyarak yüksek ateşte bifteğe arkalı önlü mühürleme işlemi yapılır.
Biftek marine işlemi için genellikle sirke, şarap ya da limon suyuna ek olarak baharatlar ve sıvı yağlar kullanılır. Hazırlanan biftek sosu içine biftekler yerleştirilerek 2 saat ile 24 saat arasında buzdolabında bekletilir.
Bonfileyi ateşte mühürlemeden önce tuz, karabiber ve diğer baharatı tüm yüzeye serperek ekle. Böylece et pişerken suyunu salmaz ve yumuşaklığını korur. Mühürleme işleminden sonra bonfileyi ateşten hemen almadan istenen pişirme derecesine göre 5-12 dk kadar daha pişir.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Aslında antrikot da bifteğin bir çeşididir. Bonfile ile antrikot da birbirine karıştırılır. Bonfile dananın böbrek yatağından başlayan ve belin iki yanına uzanan kas parçasına verilen isimdir, içinde iç yağı ve sakatat bulunmaz. Antrikot ise dananın göğüs omurları üstünden boynuna doğru uzanan et parçasıdır.
Ancak yapılan araştırmalar ve şeflerin bu sorulara verdiği cevaplara göre sıcak suda yıkamak ya da sirke, karbonat gibi maddelerin desteğiyle etleri yıkamak herhangi bir faydayı beraberinde getirmiyor. Aksine sıcak suda yıkamak etin yapısını bozabiliyor.
Yapılan araştırmalara göre kırmızı eti yıkadığınız zaman bakterileri yok etmek yerine onları daha çoğaltmış oluyorsunuz. Bu yüzden kırmızı eti yıkanmaması daha doğru olur. Uzmanlara göre eti güvenli bir biçimde tüketmek ve tüm bakterilerin yok olmasını istiyorsanız doğru ısıda pişirmeniz yeterlidir.
Süt ve tavuk besin değeri açısından aynı maddeleri içeren yiyeceklerdir. Bu yüzden ikisini bir arada tüketmek vücutta aşırı protein ve kalsiyum birikmesine neden olur. Bunun yanı sıra sütün içeriğinde bulunan laktik asit tavuğun midede ekşimesine sebep olur.
Yoğurt: Meyveler, peynir, yumurta, balık, sıcak içecekler, et, süt, patlıcangiller yoğurtla birlikte tüketilmemeli.
Süt kalsiyum deposu olan protein grubundan bir besin maddesidir. Kendisi gibi protein grubundan başka besinlerle birlikte tüketilmemesi gerekir. Örneğin; tavuk, balık, peynir, yumurta ve yoğurt süt ile birlikte tüketildiğinde alınan fazla protein vücutta toksik etki yaratabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri