Vatansever, mensubu bulunduğu Türk Milleti'ni bütün hususiyetleri ile tanıyan, onun tarihini, edebiyatını, sanat ve kültürünü, dünya görüşünü, düşünce sistemini, kıymet hükümlerini, ahlak, gelenek ve töresini iyi tespit edip, bilerek ve seven kişidir.
Yurtseverlik ya da vatanseverlik bir bireyin ülkesine veya coğrafyasına duyduğu sevgi ve bağlılıktır. Zaman içerisinde farklı anlamlara gelmiştir ve anlamı çevre koşullarına, coğrafyaya ve felsefeye oldukça bağımlıdır.
Vatanseverlik, sadece milletini, milliyetini sevmek değil, ülkesinin bütün insanlarını, dağını, taşını, toprağını, ağacını, akarsuyunu, kaynak suyunu, köyünü, yolunu, atalarını, yerin altında yatan şehidini, büyük bir kıskançlıkla sevmek ve korumaktır.
Vatansever kelimesi birleşik isimdir. Türkçe dil bilgisi kurallarına göre birleşik isimler bitişik yazılır.
Bir halkın hakim olarak üstünde ikamet ettiği , hakimiyet kurduğu , barındığı , gerekirse uğrunda canını feda edeceği toprak parçasıdır .
İlgili 29 soru bulundu
Yurdunu, milletini büyük bir tutku ile seven, bu uğurda her türlü özveriye katlanan (kimse), vatansever, vatanperver. Yurtseverlik yada vatanseverlik bir bireyin ülkesine duyduğu sevgi ve bağlılıktır.
Grup üyelerinin kendi gruplarına ve üzerinde yaşadıkları toprağa bağlılık hissi olarak tanımlanır. Bu kavram vatan, millet, siyasi yapı, grup, ulus-devlet, kimlik ve aidiyet duygusu kavramları etrafında ele alınan bir değerdir.
Vatan - vatanseverlik kavramı bir milli değer kategorisidir. Üzerinde bir ömür geçirilen toprak parçası olan vatan bağımsız ve özgür yaşamanın en önemli koşullarındandır.
Vatanseverlik milli değer olarak görülmektedir. İnsanların yaşamlarını devam ettirmeleri için yurt edindikleri toprak parçası olan vatan için duyulan sevgiyiifade etmektedir.
Vatan, atalarımızdan miras kalan bir yadigar, şehitlerin kanıyla kazanılmış, tarihi ve kültürel zenginlikleri sinesinde saklayan, sınırları belirlenmiş, varlığımız, memleketimiz, benliğimiz, kısaca her şeyimiz olan kutsal topraklardır.
Vatanımız bizim için çok değerlidir çünkü bu vatan kolay kazanılmamıştır. Vatanımızın tarihi değerlerine sahip çıkarak onu her zaman korumak bizim temel görevimizdir. Vatan toprakları kutsaldır ve bu vatanın üstünde tek bir insan kalmayıncaya dek bu vatan korunmaya devam edecektir.
Vatan Üzerinde yaşadığımız, bayrağımızı özgürce dalgalandırdığımız, belli sınırlar içerisindeki toprak parçasıdır. Vatan Sevgisi, kişiyi o toprak parçasına bağlayan en kuvvetli bağdır. Yaşadığımız bu toprakları korumak, herkesin görevidir.
Anayasal vatanseverlik, bireyi tarihsel olarak sorun yarattığı düşünülen aidiyet bağlarından soyutlayıp salt birey olarak devlete bağlamaktadır. Temel amaç, bireyi “sorunlu” bağlarından kurtarmaktır.
Bu, MacIntyre'ı vatanseverliğin ahlakla çelişmemesi gerektiği sonucuna götürür; vatanseverlik daha ziyade merkezi bir ahlaki erdem ve gerçekten de ahlakın temelidir.
Vatansever, 2000 ABD yapımı film. 164 dakikalık filmin başrol oyuncusu Oscar ödüllü Mel Gibson'dır. Yanlış ilaç kullanmaktan dolayı hayatını yitiren Heath Ledger, Jason Isaacs, Joely Richardson, Tcheky Karyo gibi ünlü isimleri de kadrosunda bulundurur.
Vatanperver kelimesinin kökeni Arapça ve Farsçadır. Arapça ve Farsçadan dilimize geçmiş olan bir kelimedir.
Değer: Bir milletin sahip olduğu sosyal, kültürel, ekonomik, bilimsel alanlardaki maddi ve manevi ögelerin bütününü ifade eder. Kültürümüzün bazı ögeleri hem maddi hem de manevi değerleri bünyesinde barındırır. Örneğin; tarihî camiler mimari eser olarak maddi, dinî bir yapı olarak manevi değer taşımaktadır.
Robert Edgerton'ın bahsettiği evrensel değerler gerçeğe saygı, kişisel bütünlük, hakkaniyet, insan onuruna saygı, hizmet ve sevgidir. Hakkaniyet: Haklı olanın hakkını vermek demektir.
Değerlerin Tanımı
Yaygın tanımlardan birine göre değerler, arzu edilen, kişilerin hayatlarına kılavuzluk eden, önem dereceleri farklı, durum ötesi hedeflerdir (Kluckhohn, 1951; Rokeach, 1973; Schwartz, 1992, Akt. Mehmedoğlu, 2007: 799). Tanyol (1960), değerleri sosyal ahlak kavramı içinde ele almaktadır.
En çok kabul edilen sınıflamalardan birini Spranger (ö. 1963) yapmıştır. Spranger yaptığı çalışmalar sonucunda değerleri ait olduğu alanlara göre altı grupta toplamıştır. Bunlar, Estetik, teorik (bilimsel), ekonomik, siyasi, sosyal ve dini değer gruplarıdır.
Hangi şeylerin, özelliklerin, durumların iyi veya arzu edilir olduğunu konu edinen felsefi görüşleri ve tartışmaları içeren bir inceleme alanıdır.
Vatanını seven her yurttaşın, vatanını yüceltmeyi arzu etmesi ve bu uğurda çabalaması gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle vatan sevgisi, vatanımızda huzur, refah, emniyet ve istikrar içerisinde yaşayabilmek için çalışmayı ve çabalamayı gerektirmektedir.
''Vatan sevgisi imandandır'' şeklinde bir hadis yoktur. Halk arasında yaygın olan bu söz hadis değil uydurmadır. İmam Sehavi, Suyuti, Acluni, Ali el Kari gibi hadis alimleri eserlerinde bu rivayetin uydurma olduğunu ifade etmişlerdir.
Beş Hececiler Akımı, vatan sevgisi, yiğitlik ve kahramanlık öyküleri, vasat insan tipi ve Anadolu'nun da şiire katıldığı bir akımdır. Beş Hececiler; Faruk Nafiz Çamlıbel, Halit Fahri Ozansoy, Enis Behiç Koryürek, Orhan Seyfi Orhon ve Yusuf Ziya Ortaç'tır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri