Bahtiyar Vahapzade'nin çok bilinen bu şiirinde, hiç şüphesiz vatan olarak Azerbaycan'ın güzellikleri terennüm edilmektedir. Fakat şiirde söz konusu edilen vatan, âdeta meçhûl bir yerdir. Bu “mehriban, sevimli, gözel” vatan neresidir ve adı nedir, belli değildir.
Ziya Gökalp, Türklük bilinci ve Türkçe üzerine çalışmıştır. Vatan şiirinde de Türk vatanını anlatıp sahip çıkılması gerektiğinden bahseder. Bir ülke ki camiinde Türkçe ezan okunur, Köylü anlar manasını namazdaki duânın.
Etkileri. 93 Harbi'ndeki yenilgi üzerine yazılan Vatan Mersiyesi'nin ardından, Balkan Savaşları'ndaki yenilgi üzerine 1912'de Enis Behiç (Koryürek), "Vatan Mersiyesi" adlı bir şiir yazarak vatanın içine düştüğü acı durumu anlatmış; şiiri Namık Kemâl'in ruhuna ithaf etmiştir.
Edebiyatımızda "Bu Vatan Kimin?" şiiriyle kendinden söz ettiren Orhan Şaik Gökyay şiirinde tarih boyunca pek çok mücadeleye girişen ve bu mücadeleler sonucunda binlerce evladını kaybeden Türk milletinin ülkesine, bayrağına kısaca kendini hür ve bağımsız bir millet yapan etkenlere sahip çıkışını haykırır.
Hayatı hakkında fazla bir bilgiye sahip olunmayan Hayrettin İlhan'ın tek şiir kitabı 1928 yılında yayınlanan Vatanım İçin İstiklâl Hatıraları adlı eseridir. Şiirlerinin içeriğinin temelini İstiklâl Savaşı'nın geçtiği yıllar oluşturur.
İlgili 25 soru bulundu
Epik Şiir: Vatan sevgisi, yiğitlik, kahramanlık ve savaş ile alakalı konuları ifade eden şiir çeşidine epik şiir denmektedir.
Av. Erdem AKYÜZ. Türkiye Cumhuriyeti'nin 1923 yılında kuruluşundan 5 yıl önce 1918 yılında yazdığı “Vatan” şiirinde Ziya Gökalp “Bir ülke ki toprağında başka ilin gözü yok/Hududunda evlatları seve seve can verir/Ey Türkoğlu, işte senin orasıdır vatanın” diyordu.
Orhan Şaik Gökyay, şiirlerinde en çok vatan, tabiat, kahramanlık, yalnızlık konularını ele almıştır. Fakat onu meşhur eden şiiri ise şüphesiz dillere pelesenk olmuş olan “Bu Vatan Kimin” adlı şiiridir.
Şiirlerinin son dönemi Tanzimat sonrası Türk şiirine hâkim olan söyleyiş tarzına uygundur. Milli Mücadele yıllarının bütün zorluklarına şahit olan Orhan Şaik Gökyay, Bursa'da öğretmen olarak çalıştığı dönemde (1937-1939) hamasi bir dille kaleme aldığı “Bu Vatan Kimin?” şiiriyle edebiyat dünyasına sesini duyurdu.
Şair Orhan Şaik GÖKYAY tarafından 1937 yılında yazılmış “Bu Vatan Kimin” şiirini Ellili altmışlı yaşlarda olanlar ezbere bilir.
Milli edebiyatın en önemli isimlerinden biri olan Halit Fahri Ozansoy sade ve anlaşılır bir dilde yazdığı vatan destanı isimli şiirinde vatan sevgisi temasını işlemiştir. Şiirde vatanın önemi vurgulanmıştır. İşte vatan destanı şiirinin sözleri.
vatan şairi denilince; akla ilk gelen isim şüphesiz Nâmık Kemâl'dir.
Şair, gazeteci ve düşünce adamı. Türk edebiyatı ve düşünce hayatında “vatan ve hürriyet şairi” olarak tanınan Namık Kemal 26 Şevval 1256 (21 Aralık 1840)'da Tekirdağ'da doğdu. Asıl adı Mehmet Kemal'dir.
Bir ulusun bağımsız ve egemen olarak üzerinde yaşadığı yeryüzü parçası ve onun havası ile karasularına vatan denir. Bir kimsenin doğup büyüdüğü; bir milletin hâkim olarak üzerinde yaşadığı, barındığı, gerekirse uğrunda canını vereceği toprak. Bir kimsenin yerleştiği yere de vatan denir. Vatan ile yurt aynı mânâdadır.
Namık Kemal, Fransız edebiyatını örnek almış, romantizmin etkisinde kalmıştır. Şiirleri biçim bakımından eski, konu bakımından yenidir. Yurt, ulus, özgürlük gibi konuları işlemiştir.
Kaynak: "Vatan Şarkısı - Namık Kemal". siirparki.com. 2 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2021.
Orhan Şaik GÖKYAY - Bu Vatan Kimin.
Orhan Şaik Gökyay'ın ilk şiiri 1922 yılında Kastamonu'da çıkan "Açıksöz" gazetesinde yayımlanan "Annemin Mezarında”dır.
Edebiyat tarihi ve dil araştırmacısı, şair.16 Temmuz 1902 tarihinde babasının öğretmen olarak görev yaptığı İnebolu'da dünyaya geldi.
Bu Vatan Kimin, Orhan Şaik Gökyay tarafından kaleme alınmıştır. Kitap 2002 yılında TC Kültür Bakanlığı tarafından [Ankara] yayınlanmıştır. 136 sayfadır.
Hürriyet uğruna savaşılması gereken yüce bir değer, insan gibi yaşamanın olmazsa olmaz koşuludur. Mehmed Âkif'in şiirlerinde büyük değer verdiği kavramlardan biri de vatandır. Vatan- özgürlükte (hürriyet) olduğu gibi- Mehmed Âkif'te aşk derecesinde tutkun olunan bir kavramdır.
Hisarcılar, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı şiir ekolüne bağlı olan şair ve yazarlar topluluğudur.
Yahya Kemal, şiiri nağme olarak gören bir şairdir. Şiirde ritme yani iç musiki (derunî ahenk, iç ahenk)ye önem verir. Şiirde önemli olan, mısradaki kelimelerin bir beste hâlinde armoni oluşturmasıdır. Yahya Kemal, “Ok” şiiri dışında şiirlerini aruz vezniyle yazmıştır.
Türkçede karşılık olarak koşuk, yır, özün gibi sözcükler önerilmişse de hiçbiri yaygınlık kazanamamıştır. Günümüzde koşuk, nazım karşılığı olarak kullanılmakta ise de nazım ve şiiri birbirine karıştırmamak gerekir. Birincisi yalnızca bir anlatım yoludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri