Süreklilik göstermesi gereken ve milletimiz için önemli olan değerlerden biri de vatanseverlik değeridir. Vatanseverlik değeri öğrencilere Sosyal Bilgiler dersinde kazandırılması gereken ve MEB (2018) Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programında “kök değerler” arasında yer alan bir değerdir.
Vatan - vatanseverlik kavramı bir milli değer kategorisidir. Üzerinde bir ömür geçirilen toprak parçası olan vatan bağımsız ve özgür yaşamanın en önemli koşullarındandır.
Grup üyelerinin kendi gruplarına ve üzerinde yaşadıkları toprağa bağlılık hissi olarak tanımlanır. Bu kavram vatan, millet, siyasi yapı, grup, ulus-devlet, kimlik ve aidiyet duygusu kavramları etrafında ele alınan bir değerdir.
Vatanseverliğin bir başka görüntüsü de; bir ülkenin kazandığı savaşların ve askeri kahramanlıkların övülmesi ve diğer ülkelere göre sahip olduğu tarihsel-kültürel misyonun yüceltilmesidir. azmini asla kaybetmiyor ise, bu, uğrunda mücadele verdiği değerlere sarsılmaz bir bağlılık duyduğunun en önemli göstergesidir.
Vatan Bir kimsenin doğup büyüdüğü yer, memleket. Osmanlılar'da “vatan” kelimesi, en eski anlamıyla, insanın doğduğu yeri ifade ediyordu. Bir ulusun bağımsız ve egemen olarak üzerinde yaşadığı yeryüzü parçası ve onun havası ile karasularına vatan denir.
İlgili 31 soru bulundu
Vatan, üzerinde yaşanılan kara parçasına verilen addır. Tabi burada yaşayan ulusun bağımsız ve egemen olması gerekir. Ayrıca üzerinde yaşanılan yeryüzü parçası, ona ait hava sahası ve karasuları vatan içerisine dahildir.
Vatan, sözlüklerde kişinin doğup büyüdüğü memleket, yurt anlamıyla yer alır. Divan şiiri geleneğinde ise vatan, sözlük anlamından çok sevgilinin bulunduğu ve yaşadığı yer anlamında kullanılmıştır.
Vatanımız bizim için çok değerlidir çünkü bu vatan kolay kazanılmamıştır. Vatanımızın tarihi değerlerine sahip çıkarak onu her zaman korumak bizim temel görevimizdir. Vatan toprakları kutsaldır ve bu vatanın üstünde tek bir insan kalmayıncaya dek bu vatan korunmaya devam edecektir.
Vatan makalesinde:
İnsan vatanını sever; çünkü vücudunun maddesi vatanın bir parçasıdır. İnsan vatanını sever; çünkü, hürriyeti, rahatı, hakkı, menfaatı vatanın sayesindedir. İnsan vatanını sever; çünkü, vatanın çocukları arasında dil ve menfaat birliği, bir gönül yakınlığı ve fikir kardeşliği vardır.
Bir halkın hakim olarak üstünde ikamet ettiği , hakimiyet kurduğu , barındığı , gerekirse uğrunda canını feda edeceği toprak parçasıdır .
Bu, MacIntyre'ı vatanseverliğin ahlakla çelişmemesi gerektiği sonucuna götürür; vatanseverlik daha ziyade merkezi bir ahlaki erdem ve gerçekten de ahlakın temelidir.
Vatanperverlik kelimesi iki dilin birleşiminden oluşmuş bir kelimedir. Arapçadan alınan vatan kelimesi ile Fransızcadan alınan perver kelimesinin birleşiminden vatanperver kelimesi ortaya çıkmıştır. Vatanperver kelimesi yurtsever anlamına gelmektedir.
Vatan Üzerinde yaşadığımız, bayrağımızı özgürce dalgalandırdığımız, belli sınırlar içerisindeki toprak parçasıdır. Vatan Sevgisi, kişiyi o toprak parçasına bağlayan en kuvvetli bağdır. Yaşadığımız bu toprakları korumak, herkesin görevidir.
Vatansever kelimesi birleşik isimdir. Türkçe dil bilgisi kurallarına göre birleşik isimler bitişik yazılır. Dolayısıyla vatansever sözcüğünün de ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
Değer kavramı, öncelikle genel anlamda kişinin nesne ile ilişkisinden doğan nitelik olarak anlaşılır. Bu anlamda değer öznel bir görüş açısından değerlendirilir. Dolayısıyla değer kişiden kişiye değişebilmekte, farklı türde değer düzeyleri ortaya konulabilmektedir.
En çok kabul edilen sınıflamalardan birini Spranger (ö. 1963) yapmıştır. Spranger yaptığı çalışmalar sonucunda değerleri ait olduğu alanlara göre altı grupta toplamıştır. Bunlar, Estetik, teorik (bilimsel), ekonomik, siyasi, sosyal ve dini değer gruplarıdır.
Her ne iş yaparsanız yapın; işinizi severek aşkla yaptığınız sürece vatanınızı çok seviyorsunuz anlamına gelir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün dediği gibi "Vatanı en çok seven görevini en iyi yapandır" sözünden yola çıkarak Vatanı sevmek lafla olmaz.
Vatanını seven her yurttaşın, vatanını yüceltmeyi arzu etmesi ve bu uğurda çabalaması gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle vatan sevgisi, vatanımızda huzur, refah, emniyet ve istikrar içerisinde yaşayabilmek için çalışmayı ve çabalamayı gerektirmektedir.
Çalışma sonucunda vatan kavramına ilişkin 2 tema ve 9 kategori elde edilmiştir. Bunlar Maddi, İhtiyaç Bildiren Unsurlar: Barınacak Yer, Toprak Parçası, Topluluk ve Manevi Değer Bildiren Unsurlar: Bağımsızlık, Güç, Kahraman, Koruyan, Değerli, Zenginliktir.
Bir milleti yücelten en önemli iki unsurdan birisi olan vatan sevgisi, gerçekten Namık Kemal tarafından Türk aydınlarının ruhuna bütün etkileyiciliği ile üflenmiştir.
Vatan kelimesinin İslâm dünyasında bugünkü siyasal-sosyolojik içeriği kazanması Batı kaynaklı ulus-devlet fikrinin tesiriyle XIX. yüzyılın başlarından itibaren ortaya çıkmıştır.
Vatanını seven her yurttaşın, vatanını yüceltmeyi arzu etmesi ve bu uğurda çabalaması gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle vatan sevgisi, vatanımızda huzur, refah, emniyet ve istikrar içerisinde yaşayabilmek için çalışmayı ve çabalamayı gerektirmektedir.
Vatan, toprağın altındaki şehitlerin ve tüm ataların ebedî uykuda olduğu kutsal bir topraktır. Şair Mithat Cemal Kuntay'ın "Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır." dizesinde söylediği gibi bir toprak parçasını vatan kılan özellik, onun uğruna canını feda edebilen kişilerin var olmasıdır.
Vatan kelimesinin eş anlamlısı "yurt" sözcüğüdür.
Bireyler için bu kavram doğup büyüdüğü, ailesinin tarihsel kökenlerinin olduğu yerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri