Plakası henüz çıkmayan araçlar için motor numarası, şasi numarası ve araç modeli baz alınarak trafik sigortası ve kasko sigortası poliçesi oluşturulabilir.
Plaka Olmadan Trafik Sigortası Yapılır mı? Evet, trafik sigortası, aracın plakasız dahi olsa trafik otoritesi tarafından tescil edilmiş olması koşuluyla yapılabilir. Yani, araç sahibi aracını tescil ettirmiş ve trafik otoritesi tarafından kayıtlı hale getirmişse, araç plakasız olsa bile trafik sigortası yaptırabilir.
Sigortasını yaptırmayarak para cezası alan kişinin günü geçmeden ödeme yapması büyük önem taşımaktadır. Kişinin ödemeyi geciktirmesi durumunda ise araç sigorta gecikme cezası devreye girmektedir. Trafik sigortası gecikme zammı olarak cezanın yazıldığı tarihten sonra her ay %5 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.
Trafik sigortası yaptırmadan araç ile kara yoluna çıkan sürücüler, (2023 yılı için) 436 TL trafik cezası ödemek zorunda kalır.
Trafikten Men Edilme Cezası
Trafik sigortasını hiç yaptırmamış ya da zamanında yenilememiş bir araç, trafik ekiplerince belirlendiğinde, araç çekici yardımıyla otoparka götürülerek trafikten men ediliyor. Araç sahibi aracını almak isterse öncelikle trafik sigortası poliçesini yaptırmak zorunda.
İlgili 18 soru bulundu
Trafiğe çıkmadan önce oluşması muhtemel riskleri güvenceye almak için zorunlu trafik sigortası yaptırılması gerekir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan birey, 436 TL cezaya tabi tutulur. Aynı zamanda araç trafikten men edilir.
Bu süre içinde yenilenmeyen sigorta için 2. el araç sahibine ceza kesilir ve araç trafikten men edilir. Sigortası yapılmayan ya da belirtilen süre sonunda yenilenmeyen araçların trafiğe çıkması kanunen yasaktır.
Eğer yeni araç sahibi 15 günün sonunda trafik sigortasını yaptırmazsa aracı trafikten men edilir ve park alanına çekilir. Sonrasında araç sahibinin arabasına kavuşması için bu cezaları ödemesi ve Zorunlu Trafik Sigortası yaptırması gerekir.
Yeni araç alımlarında aynı gün içerisinde başlatılması gereken araç sigortaları, ikinci el araç alımlarında 15 günlük bir süre zarfında tamamlanmalıdır. Bu süre zarfında sigorta işlemlerini başlatmayan kullanıcılar yasal yaptırımlara maruz kalmaktadır.
Gecikme cezası: Trafik sigortasının vade tarihinde yaptırılması gerekir, bir gün bile gecikirse %5 sürprim cezası vardır. Yani gecikme olduktan sonraki 1. ayın içerisinde %5 prim artışı ile trafik sigortası yaptırılabilir. 2.ay sürpim cezası %10 olur ve her ay ceza oranı artar.
İlk kez trafiğe çıkanlar 4.basamaktan başlatılır. Hasar ve hasarsızlık durumuna göre basamaklar ilerler. Hasar yaşanan her yıl 4.basamaktan aşağı doğru düşer. Kaza yapmadan geçen her yıl da yukarı doğru hareket eder.
İkinci el araç sahiplerinin noterde yapılan devir işlemlerinin ardından 15 gün süreleri bulunmaktadır. 15 günlük süre içerisinde aracın zorunlu trafik sigortası poliçesinin düzenlenmesi gerekmektedir. Poliçeler sigorta acenteleri aracılığı ile yapılmaktadır.
Muvakkat, sigortacılıkta bir tür poliçedir. Muvakkat poliçe adı verilen bu poliçe türü, geçici poliçe veya flotan poliçe olarak da adlandırılabilir. Muvakkat poliçe, bir kişinin belli bir süreliğine sigortalanması işlemidir. Normal poliçeden farkı, süresinin kısa ve geçici olmasıdır.
Bilindiği üzere kısa vadeli trafik sigortası da trafik seyri boyunca yolculuğunuzu güvene alan bir sigorta türüdür. Bir yıl boyunca devam eder ve poliçenizde yer alan maddelere göre kaza durumunda zararlarınızı karşılar.
SGK, 2022'de Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini aylık 150,12 lira, emzirme ödeneğini 316 lira, cenaze ödeneğini 1.250 lira, geçici iş göremezlik ödeneğini ise günlük 166,80 lira olarak duyurdu.
Aylık kasko, daha çok aracını sık kullanmayan ve ekonomik durumu kötü olan sigortalılar tarafından kullanılan avantajlı bir uygulamadır. Aylık kasko avantajları şu şekilde sıralanabilir. Kredi kartına bloke koymaz. Yıl içinde istediği zaman aylık kasko yaptırabilir, kasko poliçeni bir yıl beklemeden iptal edebilirsin.
Şirket Üzerine Alınan Araç Kaç Yıl Satılamaz? Bir şirket üzerine alınan araçların satışı konusunda herhangi bir zaman kısıtlaması genellikle yoktur. Ancak, vergi indiriminden yararlanmak amacıyla alınan araçlar genellikle belirli bir süre boyunca şirket adına kayıtlı tutulmalıdır.
Sigortalanan aracın sahibi değiştiğinde trafik sigortası iptal edilmektedir. Aracın satış ve alış durumlarında ruhsat sahibi değişir. Trafik sigortası da ruhsat sahibi adına düzenleneceği için sigorta iptal edilmeli, yeni bir poliçe düzenlenmelidir.
Zorunlu Trafik Sigortası olmayan araçların trafiğe çıkması yasaklanmıştır. Zorunlu Trafik Sigortası borç sorgulama işlemlerinizi e-Devlet üzerinden, süresi dolan poliçeleriniz için Zorunlu Trafik Sigortası teklif alma işlemlerinizi ise Garanti BBVA Mobil veya Garanti BBVA İnternet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Sigortalı ve/veya sigorta ettirenin ölümü halinde, sigortanın hükmü devam eder ve sözleşmeden doğan bütün haklar ve/veya borçlar mirasçılarına geçer. Bu durumda, sigortanın varlığını öğrenen yeni hak sahibi durumu onbeş gün içinde sigortacıya bildirmekle yükümlüdür.
Elbette, zorunlu trafik sigortanızı bitiş tarihinden önce de yenileyebilirsiniz. Yenileme tarihinden önce trafik sigortası yaptırmak her zaman avantajlı.
Kırmızı ışık cezası 2023 yılı için 951 TL'dir. Kırmızı ışıkta geçmenin cezası sadece para ödeme ile sınırlı değildir. Birden fazla kez de kırmızı ışıkta geçilirse ceza puanı olarak da yaptırım uygulanabilir. Sürücünün kırmızı ışıkta geçme ceza puanı 20'dir.
Sigortanız olsa ancak kaza sırasında aktif olmasa bile, sigortanın teminat sağlamayacağını unutmamak önemlidir. Bu durumda, hala sigortasız bir sürücü olarak kabul edilirsiniz. Bir kazaya karışırsanız ve sigorta belgeniz yoksa polis size ceza kesebilir ve hatta sizi tutuklayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri