Vatoz balığının her yeri yenmez. Bu balığın kuyruk kısmı hiçbir şekilde tüketilmemeli, hatta alınmamalıdır. Daha öncede söylediğimiz gibi vatozu alırken, balıkçıya temizletmek daha iyi olacaktır. Vatozun löp eti, 4-5 parçaya bölünerek tüketilir.
Vatoz Balığı Eti Yenir mi? Vatoz balıklarının karın ve sırt kısmında kemikli dikenler yer alır. Vatoz balıklarının eti; belli bölümleri ayrıştırıldıktan hemen sonra tüketilebilir.
Net bir süre verilemese de genellikle 25 yıl gibi uzunca bir süre yaşadığını bilinen vatoz balığı kuyruğundaki zehir sebebiyle ciddi hasarlar verebildiği gibi soktuğu alana göre ölümlere dahi sebep olabilir. Vücutlarında ürettikleri elektrik voltajı genellikle 220 ile 550 volt arasında değişkenlik gösterebilir.
Ağız ventral ve mine tabakası ile örtülü çok sayıda dişleri bulunur. Burun delikleri 1-2 tanedir. 3. İç iskeletleri kıkırdak yapıdadır ve gerçek kemikleri yoktur.
Vatozların doğal yaşam alanları Güney Amerika'dır. Bu tür balıkların kendine özgü avlanma yöntemleri bulunmaktadır. Hem tatlı sularda hem de tuzlu sularda yaşayabilen bu balıklar, diğer türlere göre bu bakımdan ayrılmaktadır. Vatoz balığı son zamanlarda sıklıkla araştırılmıştır.
İlgili 30 soru bulundu
Marmara'da okyanuslarda görülen irilikte vatoz balığı yakalandı. Mudanyalı balıkçı Hüseyin Bayraktar, Marmara bölgesinin uzun yıllar suskun kaldığını, Mudanya'da genelde Marmara dışından gelen balıkların satıldığını ifade etti.
Vatozların diğer balıklardan en önemli farkları arasında iyice yassı olan gövdeleri, çok uzun ve ince olan kuyrukları ve biçimi kelebek kanadını andıran büyük yüzgeçleri sayılabilir. Vatozların gözleri yassı gövdelerinin üzerinde, ağızları ve solungaçları ise gövdelerinin altında yer alır.
Denizlerde sığ kıyılarda yaşayan, geniş ve yassı vücuda sahip vatozlar, yaz aylarında Antalya sahillerinde de sıklıkla görülmeye başlandı. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, su altı araştırmaları için yaptığı dalışlarda vatozları inceledi.
Solunum sistemleri diğer balıklardan farklılık arz eder, yanlış hatırlamıyorsam solungaç sayıları da diğer balıklara göre farklıdır. Corry ve vatoz türleri yüzeye çıkıp hava alıp dibe iniyorlar. Aynı yunuslar gibi. Bu yüzden düşük oksijenli sularda yaşayabiliyorlar.
Vatoz Balığı Beslenmesi
Hem etçil hem de otçul olan vatozlar, diğer balıklardan arta kalan yemler ve yosunlarla beslenseler de yeme ihtiyaç duyarlar. Yani daha çok bitkisel gıdalarla beslenirler. Protein ağırlıklı beslenmek sindirim sistemlerini zorlayabilir.
Akdeniz'de iki zehirli tür vardır: Kaba Kuyruklu vatoz, diğer adıyla Rina baligi (Dasyatis centroura) ve Dikenli vatoz (Dasyatis pastinaca).
Özellikle amatör balıkçıların dikkat etmesi gereken bir balıktır. Etinin lezzetsiz olduğu düşünülse de, bu durum her damak zevkine göre değişiklik gösterebilir. Balıkçı tezgahlarında nadiren görülen bu balık, değişiklik olsun diye yenilebilir. Ancak çok iyi temizlenmiş olması gerekir.
Buna benzer bir sonuç, derin deniz balıklarının görülmesinden sonraki 10 gün içinde 6,0 veya daha büyük bir depremin meydana geldiğine dair herhangi bir rapor bulunamamasıyla da onaylanmıştı. Bu nedenle dev kürek balıkları ile depremler arasında herhangi bir ilişki söz konusu değildi.
Tuz da vatozları etkileyen bir faktördür eğer tuz atıyorsanız akvaryumunuza vatoz ölümleri kaçınılmaz olacaktır. Akvaryumunuzda yosunlaşma fazla olmuyosa vatozlar için bitkise dip yemi kullanın.aç kaldığında balığın bağışıklığı azalır ve hasta olup ölür.
Dikenli vatoz veya rina (Latince: Dasyatis pastinaca), Dasyatidae familyasından, kuzeydoğu Atlas Okyanusu'na ve Akdeniz'e özgün bir balık türüdür.
İnek burunlu vatoz, Batı Atlantik sularında, New England(Kuzeydoğu Amerika eyaletleri), Meksika Körfezi ve Karayipler'de görülebilen bir Kartal Vatozu (fulya balığı olarak da bilinir) türüdür. İnek burunlu vatozlar, ortalama 0 – 22 metre arası derinliklerde yaşarlar.
Vatoz balıkları hem tatlı sularda hem de tuzlu sularda yaşarlar. Okyanuslarda ve denizlerde vatoz balıklarına sıklıkla rastlanılmaktadır.
Birçok akvaryum balığı gece bizler gibi uyur. Bu yüzden dinlenmelerine izin vermek gerekir. Vatoz balıkları ise bunun tam tersini yapar. Yani gündüzleri uyurken, geceleri beslenirler.
Vatoz ve japonlarım daha önce sorunsuz birlikte yaşamışlardı, eğer akvaryumun abartı küçük değil ise sorun olmayacaktır kanaatindeyim. Japon ile vatoz +40 litreden sonra birlikte yaşarlar.
Mavi Benekli Vatoz Bazı zamanlar internette görürüz. Vatozlar ile fotoğraf çekinen insanları. Fakat bu vatoz o vatozlardan değil gibi. Kuyruğunun altında bulunan dikenleri ile son derece öldürücü bir canlı.
Vatoz dikenlerinin batması ile 48 saate kadar devam edebilen, yaralanmadan sonraki 30-90 dakikada zirve yapan, şiddetli ağrı ve ödem görülür. Lokal şişlik, eritem ve siyanoz gelişir.
Yumuşakçaları ve kabuklu deniz hayvanlarını öğütücü dişleriyle ezerek yerler. Küçük balıkları da avlarlar. Avlanma şekli yine vatoza benzer. Kendini göğüs yüzgeçlerinin yardımıyla kuma iyice gömen iğneli vatoz, dışarıda kalan gözleriyle avını görür.
Deniz Alası, köpek balığı, Mersin balıkları, Deniz kaplumbağaları, Ot sazanı, Deniz çayırları, Yağlı balık, Beni balığı, Orfoz, Lagos, Vatoz, Yunus balığı avlanması yasak olan türlerdir.
Ege denizinde, ayrıca Akdeniz ve Marmara'da mevcuttur, Karadeniz'de yoktur.
Vatozları hemen hemen bütün balıklarla besleyebilirsiniz. Ama dikkat etmeniz gereken bir nokta varki oda boyutu. Sıklıkla karşılaşılmasada bazı büyük vatozlar şuursuzca balıklarınızı kovalayabilir, bişey yapacağından diil öylesine.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri