Bu nedenle akvaryumda güçlü bir filtreye ihtiyaç vardır. Kral vatoz sadece ağaç yiyerek hayatta kalabilir. Ancak daha sağlıklı olması için bezelye, salatalık, marul, kabak, havuç, biber, ıspanak ve tatlı patates gibi bitkisel besinlerle besin çeşitliliği sağlanmasında fayda vardır.
Otçul türler için beslenme genelde bitkisel cüce vatoz yemleri olarak tablet yemler ve pul yemler ile yapılır . Ayrıca arada bir sebze verilmesi de çok faydalıdır . Kırmızı biber, kabak , salatalık, haşlanmış ıspanak veya havuç en sevdikleri sebzelerdendir.
Vatoz balıkları; hem otçul hem de etçil balıklardır. Bununla birlikte başka balıklardan arta kalan ve dibe çöken yemler ile beslenmektedirler. Ağız kısmı düz olduğundan dipten yem yemektedirler. Akvaryumda yetiştirilen vatozlar; akvaryum camına ve taşlara yapışıp, bu kısımdaki yosunları tüketmektedirler.
Vatoz balıkları bitkileri yemez sadece bitki üzerindeki yosunları yer.
Vatoz lar yüksek oranda bitkisel beslenen canlılardır.Salatalık dilimleyip akvaryuma atmanızda bir sakınca yok afiyetle yiyecektir.
İlgili 17 soru bulundu
Vatozlar solucanlar, istiridye ve karides gibi dipte yaşayan canlıları yer. Tatlı su vatozları da bölgesel olarak değişmekle birlikte genellikle böcekleri yer.
Kabak ve salatalık vatozlar için son derece faydalı bir besindir. Salatalık veya kabağı ortadan ikiye kesin, dibe batması için ortasından çay kaşığını geçirin. Tek dikkat edeceğiniz nokta; akvarymunuzda uzun süre bekletmeyin.
Cüce vatozların en çok hoşlandığı sebzeler kabak, brüksel lahanası, marul ve ıspanaktır.
Tatlı ve tuzlu sularda yaşamasının dışında akvaryumda da yaşayabilen türleri mevcuttur. Akvaryumda yaşayabilen vatoz balığı türlerine bakıldığında cüce vatoz, leopar vatoz balığı, borneo kelebek vatoz balığı ilk sırayı alanlardandır.
Vatoz dikenlerinin batması ile 48 saate kadar devam edebilen, yaralanmadan sonraki 30-90 dakikada zirve yapan, şiddetli ağrı ve ödem görülür. Lokal şişlik, eritem ve siyanoz gelişir.
Tuz da vatozları etkileyen bir faktördür eğer tuz atıyorsanız akvaryumunuza vatoz ölümleri kaçınılmaz olacaktır. Akvaryumunuzda yosunlaşma fazla olmuyosa vatozlar için bitkise dip yemi kullanın.aç kaldığında balığın bağışıklığı azalır ve hasta olup ölür.
Vatoz Balığı Beslenmesi
Hem etçil hem de otçul olan vatozlar, diğer balıklardan arta kalan yemler ve yosunlarla beslenseler de yeme ihtiyaç duyarlar.
En kolay elle yakalanır.Bir zararı dokunmaz ben elimle yakalıyorum biraz huylandırır okadar. Yukarıda bahsettiğim gibi elle yakalaması çok kolay, tabi elinize alabiliyorsanız. [QUOTE=mustafa34] Vatos lar geceleri aktif olurlar ,gece ışıklar kapandıktan sonra ,bir süre sonra el çabukluğuyla yakalaybilirsiniz.
Sonuçta erkek vatoz yumurtalara bakarken ortalama 20 gün küpü hiç terketmiyor, hiç bir şey yemeden dayanabiliyor bildiğim kadarıyla. Biraz zayıflıyor ama bir şey olmuyor. 15 günde, giderken biraz da tablet yemlerden atarsanız bir sıkıntı çıkmadan dayanabilmeleri lazım bence.
Bir yaprağı haşlayın, akvaryuma atın, salyangozlar da varsa akvaryumda afiyetle yer bitirirler. Akşam atın, sabaha kadar dursun, kalan olursa çıkarıp atarsınız, ne kadar yedikleri belli olur. Yem vermeye gerek yok. Haftada 3 gün verebilirsiniz.
Beslenme: Omnivor, hem otçul, hem etçil beslenirler ama ağırlıklı olarak bitkisel besinlere ihtiyaçları var. Akvaryum 23-27C aralığında olabilir. 6-8 gibi geniş bir pH aralığında yaşayabilirler. Daha önce muhtemelen duyduğunuz bilgi: Vatozlar çöpçü değildirler yani akvaryumdaki dışkıları yemezler.
Birçok akvaryum balığı gece bizler gibi uyur. Bu yüzden dinlenmelerine izin vermek gerekir. Vatoz balıkları ise bunun tam tersini yapar. Yani gündüzleri uyurken, geceleri beslenirler.
Denizlerde sığ kıyılarda yaşayan, geniş ve yassı vücuda sahip vatozlar, yaz aylarında Antalya sahillerinde de sıklıkla görülmeye başlandı. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, su altı araştırmaları için yaptığı dalışlarda vatozları inceledi.
Köpek balıklarıyla aynı aileye bağlı vatozlar kıkırdak yapılıdır. Su altında kendini en iyi kamufle eden vatozların yüz kısımları koruyucu kalkanlarının altındadır. Bir balıkçı yakaladığı vatozu gıdıklayarak onu güldürdüğü anları kameraya kaydetti.
Vatoz balıklarının doğal yaşam alanlarında, tatlı su yosunları, sebzeler ve bitkisel tablet yemler gibi besinlerin yanı sıra böcekler, solucanlar ve küçük kabuklular da bulunur.
Temizlemeye bir şeyler bulup karnını doyurmaya çalışır. Cüce vatoz salyangoz yemez yani. Cüce vatoz ve Elma salyangozları birbirine zarar vermeden yaşıyorlar.
Yumuşakçaları ve kabuklu deniz hayvanlarını öğütücü dişleriyle ezerek yerler. Küçük balıkları da avlarlar. Avlanma şekli yine vatoza benzer. Kendini göğüs yüzgeçlerinin yardımıyla kuma iyice gömen iğneli vatoz, dışarıda kalan gözleriyle avını görür.
Evde balık yemi yoksa balığa ne verilir ? Otçul ve hepçil balıklara marul, kıvırcık, kabak, lahana, havuç, brokoli ve bezelye gibi sebzeler kısa süre haşlanıp yumuşatıldıktan sonra verilebilir. Etçil balıklar içinse canlı ya da dondurulmuş kan kurdu ve artemia düşünülebilir.
Vatoz ve beta birlikte yaşar mı sorusuna erkek beta balıkları özellikle kendi bölgelerini savunma eğiliminde olabilirler ve diğer balıklarla çatışmalar yaşayabilirler. Bu yüzden diğer balıkların varlığı beta balıkları için stres kaynağı olabilir. Vatozlar ise genellikle sakin ve toplu yaşamayı seven balıklardır.
Evet, vatozlar ölü balıkları yerler. Hareketsiz dipte yatıyorsa canlıyken de yemiş olabilir bence.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri