Devlet memurlarının görevlerini yaptıkları sırada meydana gelmiş olan bir kazadan dolayı malul kalmış ve görevini yapamayacak derecede işgücünü kaybedenler vazife malulü sayılmakta bu kapsamda olanlara ise vazife malullüğü aylığı bağlanmaktadır.
Vazife Malullüğü Kapsamında Kimlere Aylık Bağlanmaktadır? Askerlik görevini yaparken görevinin nedeni ve etkisi ile sakatlanan er ve erbaşlara ya da ölen er ve erbaşların hak sahiplerine ve 5434 sayılı Kanunun 56. maddesinde sayılan öğrencilere aylık bağlanmaktadır.
ç) Fabrika, atelye ve benzeri işyerlerinde, işe başlamadan evvel iş sırasında veya işi bitirdikten sonra, o işyerinde husule gelen ve yine o işyerinin mahiyetinden veya çalışma konusundan ileri gelen kazadan doğmuş olursa; Buna (Vazife malûllüğü) ve bunlara uğrayanlara da (Vazife malûlü) denir.
Emekli Sandığı Kanununa göre her ne nedenle olursa olsun vücutlarında meydana gelen zararlar ve uğrayacakları iyileşmesi imkansız hastalıklar yüzünden görevlerini yapamayacak duruma gelen iştirakçi ve tevdiatçılara malul denir. Bu nedenle ödenen aylıklara da malullük aylığı adı verilmektedir.
Kamu görevlileri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60'ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü, kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalılar malul sayılır.
İlgili 29 soru bulundu
1800 günle malulen emekli maaşı, 2023 yılı için 7.500 TL 'dir. Maaş alabilmek için 1800 günün dışında farklı şartları da yerine getirmelisiniz. 1800 günle malulen emeklilik maaşı yatırdığınız prim tutarına göre de değişir. Bu haktan yararlanmak için çalışma gücündeki kayıp oranının en az %60 olması şarttır.
Gazi kavramı uygulama da vazife malulü olarak değerlendirilmekte olup bu statüdeki kişilere 3713 Sayılı kanun ve 2330 sayılı kanun kapsamında haklardan tanınmaktadır.
5 – İki gözün, tedavisi imkansız ve görme kuvvetini 1/25 dereceden (Yani iki metreden parmak sayacak dereceden), 1/100 dereceye (Yani yarım metreden parmak sayacak dereceye) kadar düşüren ve optik düzeltme yapılamıyan organik hastalıklar.
Çalıştıkları yerin menfaatini korumak maksadıyla bir iş yaparken, İdarelerince sağlanan bir taşıtla işe gelişi ve işten dönüşü sırasında, İşyerinde meydana gelen kazadan doğmuş olursa, buna vazife malullüğü ve bunlara uğrayanlara da vazife malulü denilmektedir.
Yaptığı görevin sebep ve tesiriyle hayatını kaybeden ve SGK'ca vazife/harp malulü olarak değerlendirilen TSK personelinin (yedek subay, erbaş ve er dahil) dul ve yetimlerine (eş, çocuk, anne ve babaları) aylık bağlanmaktadır.
Başvuru Nereye ve Nasıl Yapılır? Bu durumun tespiti için bağlı bulunulan sosyal güvenlik il müdürlüğü/merkezlerinin ilgili servislerine bir dilekçe ile başvurulması gerekmektedir. İlgili servislerce, durum bildirir sağlık kurulu raporlarının temin edileceği yetkili hastanelere sevk işlemi gerçekleştirilir.
Vazife malüllüğü kanunlarda yer alan bir kavramdır. Devlet memurlarının, görevleri nedeniyle görevlerini yaptıkları sırada meydana gelmiş olan kazadan dolayı malul kalmış ve görevini yapamayacak derecede işgücünü kaybetmiş kimseler için kullanılan bir tabirdir.
Silah Bulundurma ve Taşıma Yetki Belgelerinin Vergi ve Harç Muafiyeti (Harp Malulleri-2330 S.K.) SGK'ca harp malulü veya 2330 sayılı Kanun kapsamında vazife malulü olduğu değerlendirilen TSK personelinden silah taşıma ve bulundurma yetkisine haiz olanların şahsi tabancaları varislerine devredilebilir.
Başta 3713 sayılı yasa olmak üzere birçok düzenlemede, bir kişinin gazi olarak sayılabilmesi için sakatlanması, “engelli” hale gelmesi gerekiyor. Terörle Mücadele Kanunda “Malul olanlarla aylığa müstehak dul ve yetimlere yardım” maddesinde şöyle deniliyor: Madde 21 – (…)(
Malul ve Emekli Olanlar Yeniden Çalışabilir mi? Engelli çalışanlar ister erken emeklilik hakkından yararlansın isterlerse engeli olmayanlar gibi yaş bekleyerek emekli olsunlar, emekli olduktan sonra isterlerse yeniden çalışmaya başlayabilirler. Bu konuda engelli olanlarla engeli olmayanlar arasında bir fark yoktur.
"Görev şehidi sayıldı"
Ancak bu davada, mahkeme artık kendisinden kaynaklı hastalık vs. gibi nedenle de askerin hayatını kaybetmesi halinde, vazife malulü (görev şehidi) sayılmasına karar vermiş durumdadır. Emsal bir karardır.”
Kişinin %100 olarak kabul edilen vücut bütünlüğündeki eksiklik oranı maluliyet derecesi olarak ifade edilir. Kişinin bir ya da birden fazla organ ya da sisteminde en az % 20 ve üzeri eksiklik olması hali günlük yaşamına kısıtlılık olarak yansır.
İstiklal Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatına katılanların ölümleri halinde, verilmekte olan aylık, dul eşe % 75 oranında bağlanır.
Muharip Gazi Şeref Aylığı: Sosyal güvencesi olanlara şeref aylığı bağlanır. Sosyal güvencesi olmayanlara ise bir aylık asgari ücret tutarı ödenir. Hak sahibinin ölümü halinde şeref aylığı, dul eşe ve %75 oranında bağlanır, ancak dul eşin tekrar evlenmesi halinde kesilir.
“Çalışma gücünün en az yüzde 60'ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Sağlık Kurulu'nca tespit edilen sigortalı, malul sayılır” hükmüne rağmen kaybı yüzde 60'ın altında olan ve “askerliğe elverişlidir” raporu alan gazilere ne maaş bağlanıyor, ne de gazilik haklarından ...
Diyabet hastalarına getirilen imkânlar arasında malulen emeklilik de bulunuyor. Şeker hastalığının en az üç organına zarar verdiği ve çalışma gücünün en az yüzde 60'ını kaybettiği tespit edilen hastalar, en az 10 yıl sigortalı ve 1800 gün prim gününe sahip olmaları halinde SGK'den malulen emekli olabiliyor.
Kök maaşı 7500 TL olan emekli, yüzde 25 artışla maaşı 9 bin 375 TL'ye çıkacak. Yüzde 4 ek ödemeyle 9 bin 750 lira olacak. Kök maaşı 7750 TL olan bir emekli, yüzde 25 artışla maaşı 9 bin 687 TL'ye çıkacak. Ek ödemeyle 10 bin 074 lira olacak.
2-1800 Gün Prim Ödenmiş Olması Şartı
En az 1800 gün prim ödenmiş olmalıdır. Ancak bildirdiği üzere eksik primler malulen emekli olmadan önce de toplu olarak ödenebilmektedir. Bu sebeple de bu şart sonradan tamamlanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri