“vb.” kısaltması, “ve benzeri, ve bunun gibi, ve başkaları” anlamlarını taşır. Genellikle örnek verme amaçlı kullanılır.
Sonunda nokta bulunan kısaltmalarla üs işaretli kısaltmalara gelen ekler kesmeyle ayrılmaz. Bu tür kısaltmalarda ek noktadan ve üs işaretinden sonra, kelimenin veya üs işaretinin okunuşuna uygun olarak yazılır: vb.leri, Alm.dan, İng.yi; cm³e (santimetreküpe), m²ye (metrekareye), 64ten (altı üssü dörtten) vb.
Türkçede et cetera veya, etc. yerine vs., vb., vd. kullanılır, ki sözcük olarak karşılıkları, vs: "vesaire", vb: "ve benzeri", vd: "ve diğerleri" dir.
Terim olmayan kısaltmaların sonuna genel olarak nokta konur, bunlara kesme işareti konulmaz (vb., bk. gibi). Yabancı kısaltmalar aynen kullanılır (IMF, ILO, WHO).
Bu tarz bir kullanımı, “vb.” ifadesinden önce en az bir şeyin belirtilmesi gerektiği şeklinde yorumlayabiliriz. Vesaire de “ve benzeri” gibi sayılan birkaç şeyin benzerlerinin de bulunduğunu belirtmek için kullanılan bir söz ve “vs.” şeklinde kısaltılıyor.
İlgili 30 soru bulundu
UYARI: Başbakanlık, Rektörlük vb. sözler ünlüyle başlayan bir ek geldiğinde Başbakanlığa, Rektörlüğe vb. biçimlerde yazılır.
Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
NET. Visual Basic . Net, görsel programlama dillerinden olan Visual Basic'in son sürümüdür.
Kısaltma büyük harflerle ve harflerin arasına nokta koymadan yapılır: TBMM [Tür- kiye Büyük Millet Meclisi], ÜDK [Üniversite Denetleme Kurulu], YAŞ [Yük- sek Askerî Şûra] gibi (Atabay vd., 1980, 578-579).
Gelen eklerin kesme işareti ile ayrılmasına gerek yoktur. Örneğin; vs.den, vb.leri, sf.lar, kim.da şeklinde yazılması gerekir. Ölçü ya da element kısaltmalarında nokta kullanmaya gerek yoktur. KG, G, MG, C, CA, Mo şeklinde yazılırlar.
Tarihlerin yazımında Milattan Önce ve Milattan Sonra belirtilirken kısaltmada nokta kullanılmaz: MÖ, MS. Sık kullanılan bazı kısaltmaların yazımı: yak.
ve benzeri (v.b.) und ähnliche (u.ä.) ve benzeri (v.b.) und ähnliche (u.ä.)
“Yüzyıl” sözcüğünün kısaltması “yy.” şeklindedir. Birleşik bir kelime olarak yüzyıl noktalı kısaltılır. Noktalı kısaltmalarda kesme işareti kullanılmaz. Nokta içerdiği için yy. kısaltmasının devamında gelen ekler için kesme işareti kullanılmaz.
Bazı kısaltmaların sonuna konur: Alb. (albay), Dr. (doktor), Yrd. Doç. (yardımcı doçent), Prof. (profesör), Cad. (cadde), Sok. (sokak), s. (sayfa), sf. (sıfat), vb. (ve başkası, ve benzeri, ve benzerleri, ve bunun gibi), Alm. (Almanca), Ar. (Arapça), İng.
“Standard Tasarısı Hk.”ki 07.06.1979 tarihli yazınızda da hemen görüldügü gibi, “Türk Dilinde Kısalta Kuralları”na göre “hak.” şeklinde olması gereken “hakkında”nın kısaltması alışıldıgı üzere “Hk.” şeklinde, ve “Baş.” şeklinde olması gereken “Başkanı”nın kısaltması yine alışıldıgı üzere “Bşk.” şeklinde yazılarak ...
Yayınlanan ilk imla kılavuzunda (1929) yalnızca vesairenin kısaltması vs olarak belirtilmiştir. Türkiye'de kısaltmalara ilk defa 1941'de yayınlanan imla kılavuzunda yer verilmiştir.
Örneğin TBMM Türkiye Büyük Millet Meclisinin kısaltmasıdır. Türkçeye Latince ve Yunanca gibi Avrupa dillerinden geçmiş kelimelerin kısaltmaları ise kelimelerin orijinal dildeki yazılışlarına göre yapılır. Örneğin Santimetre - Cm. Nokta kullanılmayan kısaltmalarda kullanılan eklerin tamamı kesme işaretiyle ayrılır.
bak. bakınız (bkz.)
Joule, uluslararası birim sistemi (SI) tarafından tanımlanmıştır ve birim sembolü "J" olarak gösterilir. Joule birimi, enerjinin herhangi bir formunu ölçmek için kullanılabilir.
Visual Basic, Microsoft tarafından, Basic programlama dili üzerinde geliştirilmiş, olay yönlendirmeli, üst seviye, nesne tabanlı ve görsel bir programlama dilidir. Öğrenilmesi de kullanılması da oldukça kolaydır. Görsel programlama için basit bir tanım yapmak gerekirse "göz göre göre program yapmak" diyebiliriz.
İngilizce versus'un kısaltması olan VS Türkçe karşı anlamına gelmektedir. Türkçe de ise vesaire kelimesinin kısaltması anlamına gelmektedir. Birbiri ile benzer olan kelime dizesini kısa kesmek için VS kısaltması kullanılmaktadır. Aynı zaman da vesaire kelimesi de bu alanda çok sık kullanılmaktadır.
Yalıçapkini bir kuş türü olarak kastedildiğinde bitişik yazılır. Ama dizi de yalı, çapkın vb olduğundan ayrı yazılır .
Her ne kadar dilimizde bazı birleşik kelimeler bulunsa da hoşça kal aslında onlardan biri değildir. Türk Dil Kurumu'nun (TDK) belirttiği üzere bu kelime grubunun, "hoşça kal" olarak ayrı yazılması gerekir. Aşağıda ise yanlış kullanımına dair örnekler paylaşılmıştır.
Boş ver kelimesinin doğru yazılış şekli ise ayrı şekilde yazılışıdır. Bir başka deyiş ile "boş ver" şeklinde yazılmalıdır. Boşver (Yanlış olan bir kullanımdır.) Boş ver (Doğru olan bir kullanımdır.)
"Numara" kelimesinin kısaltması olan "No."ya ek getirildiğinde sonunda nokta olduğu için kesme işareti kullanılmaz: No.lu, No.suz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri