Yetişkinlerde besin alerjisi nasıl anlaşılır? Yetişkinlerde besin alerjisinde kusma, nefes darlığı, öksürük, boğaz ağrısı, dilde şişme ve karın ağrısı gibi belirtiler görülebilir.
Besin alerjisinde en sık görülen bulgular ciltte döküntü, kızarıklık, alerjik egzamadır (atopik dermatit). Son yıllarda giderek artan mide bağırsak alerjilerinin bulgusu olarak bulantı, kusma, karın ağrısı, şiddetli gaz sancısı, kanlı ve mukuslu kaka olabilir.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Yetişkinlikte ortaya çıkan besin alerjileri ise birçok hastada ömür boyu sürmektedir. Ciltte kızarıklık ve kaşıntı gibi basit reaksiyonlar tedavi edilmese bile genellikle aynı gün geçer.
Besin alerjisinin kesin bir tedavisi yoktur ve en etkili yöntem alerjiye neden olan besinden uzak durmaktır. Alerjiniz, anafilaksi eğilimindeyse eğer alerji uzmanınız sürekli yanınızda taşımanız gereken bir adrenalin oto enjektörü reçete edecektir.
İlgili 32 soru bulundu
Yetişkinlerde besin alerjisi için immünoloji ve alerji hastalıkları bölümündeki doktorlara başvurmak gerekir.
Anafilaksi: Çocuğunuzun besin alerjisi teşhis edilip tedavi edilmediği ve bu yüzden alerjik olduğu gıda bilinmediği için, alerjik olduğu, vücudunun tepki gösterdiği besini yediğinde anafilaksi olarak adlandırılan şok durumu meydana gelebilir.
Besin Alerjisinin Tedavisinde Antihistaminikler
Antihistaminiklerin pek çoğu eczaneden reçetesiz olarak satın alınabilir. Uyku yapmayan antihistaminikleri tercih edebilirsiniz. Alimemazin ve prometazin gibi bazı antihistaminikler 2 yaşın altındaki çocuklar için uygun değildir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Cilt ve kan testleriyle neye karşı alerjik reaksiyon geliştiği öğrenilebilir. nel olarak iki tip cilt alerji testi yapılmaktadır. Prick testi cildin üst tabakasına alerjen içeren sıvının damlatılması sonrası çok ince uçlu lansetlerin batırılmasıyla yapılır.
Vücudun tümünde veya herhangi bir yerinde çoğunlukla yanma ve batma, ısırılma veya böcek geziyormuş hissi uyandıran hoş olmayan bir durumdur. Kaşıntı, çoğu kez cildi ovalayarak veya çizerek rahatlama arzusunu uyandıran hoş olmayan bir durumdur. Kaşıntı uzun süre devam ettiğinde uyku, endişe ve depresyona yol açabilir .
Vücudun çeşitli yabancı maddelere aşırı reaksiyonu sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklara alerjik hastalıklar denir. İmmünolojik hastalıklar ise vücudun bağışıklık sistemini hedef alan rahatsızlıklardır. Bu iki hastalık grubuyla, sağlık kuruluşlarının Alerji ve İmmünoloji bölümleri ilgilenir.
Besinlere özgü yanıtlar veren solunum testleri, kandan ve deriden alerji testleri yapılır. Besin tüketildikten sonra kişinin kanı alınarak IgE seviyeleri kontrol edilir. Aynı şekilde kuşku duyulan besinlerin yer aldığı kitler deriye uygulanarak; yanma, kızarıklık, kaşıntı, döküntü gibi sonuçlar izlenir.
Genellikle ilk 2 saat içerisinde ortaya çıkan belirtiler daha ciddidir. Bebeklerdeki ve çocuklardaki besin alerjisinin vücutta birçok belirtisi olabilir. Besin alerjisi 1-2 yıl içinde de iyileşebilir ömür boyunca da sürebilir.
Alerji Belirtilerini Azaltmak: Elma sirkesi, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, balgamı temizlemeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan ve bazı alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan özelliklere sahiptir.
Alerjinin olduğu besin türü ve reaksiyonların tipine göre değişmekle birlikte çoğu besin alerjisi zamanla geçebilir. Genellikle süt ve yumurta alerjisi erken çocukluk döneminde geçebilirken, kuruyemiş alerjisi ömür boyu devam edebilir.
Alerji belirtileri genellikle alerjik gıdayı yedikten birkaç dakika sonra ortaya çıkar, bazen bu süre 2 saati bulabilir. Bazen ilk belirtiler düzeldikten sonraki 1-4 saat içerisinde (bazen daha uzun) tekrar alerjik belirtiler görülebilir. Buna bifazik reaksiyon denir.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Dışkı tahlili, cilt testleri, alerji testleri gibi diğer tahliller de aile hekimi tarafından yapılabilir.
Alerji testi, acil müdahale kapsamında değerlendirilmediği için devlet tarafından karşılanmaz. Alerji testi yaptırmak için hangi kurumdan hizmet alırsan al belirli bir ücret ödemen gerekir ancak devlet kurumlarında alerji testi yaptırdığın takdirde özel kurumlara göre daha düşük ücret ödersin.
Besin alerjisi her yaşta başlayabilir. Hangi yaşta geçeceği ise bilinemez. Birçok alerji türü bir süre sonra kendiliğinden geçebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri