VDSL internet, bakır kablo altyapısını kullanır. Yönlendirici, omurga, Switch gibi ağ cihazları üzerinden evlerimize kadar gelen VDSL, veri ve ses aktarımı yapar.
ADSL VDSL kablo farkı bulunmuyor. İkisi de kullanıcılara bakır kablolar ile ulaştırılıyor. VDSL ADSL farkı, VDSL teknolojisinde fiber kabloların da yer almasından kaynaklanıyor. Fiber kablolar ile kişilere sağlanan internet hızında bir kayıp yaşanması engelleniyor.
VDSL'in Türkçe açılımı; ''Çok Yüksek Hızlı Dijital Abone Hattı''. Yani VDSL kullanarak, oldukça yüksek bir hızda internete erişilebilir. Günümüzde kesintisiz internet kadar, hızlı internet beklentisi de yüksek. VDSL teknolojisi de sahip olduğu özellikler ile bu beklentiyi eksiksiz şekilde karşılayabiliyor.
VDSL modemler, ADSL modemlere göre daha yüksek hızlar ve daha güçlü bir bağlantı sunar. Bu nedenle, yüksek bant genişliği gerektiren işlemler için idealdirler. Bu modemler, çevrimiçi oyun oynamak, yüksek kaliteli video izlemek veya büyük dosyaları hızlı bir şekilde indirmek gibi işlemler için uygun bir seçenektir.
VDSL modemler fiber interneti desteklemez.
İlgili 35 soru bulundu
Yüksek hızda internet sağlayan bu iki teknoloji arasında ince farklılıklar olduğunu söylemek mümkün. VDSL VDSL2 farklı, VDSL2 teknolojisinin daha yüksek bir bant sunmasından kaynaklanıyor. VDSL2 kullanılarak 250 Mbps hıza ulaşılabiliyor. VDSL kullanılarak ise 100 Mbps hızla aktarım yapılabiliyor.
ADSL daha eski bir teknolojidir ve genellikle internet erişimi için tercih edilen telefon hatlarını kullanır. VDSL ise daha yeni bir teknolojidir ve fiber optik hatlar üzerinden veri aktarımı yapar. Tüm bu kıyaslamalar neticesinde ADSL VDSL farkı için hız konusunun ön plana çıktığı söylenebilir.
CAT5 kablo alın. CAT5 içindeki Mavi ve Mavi Beyaz kabloyu kutudaki etiket takılı olan kabloya bağlayın. Diğer ucuna RJ11 jack çaktırıp modeme takın ve tamamdır.
VDSL internet ve fiber internet hizmeti arasında temel olarak altyapı farkı vardır. Bu nedenle de VDSL bir modem fiber internet bağlantısı için kullanılamaz.
Örneğin; VDSL modem nasıl anlaşılır? sorusuna yanıt almak için model numarasını sorgulatabilir ve desteklediği sistemi kolayca öğrenebilirsiniz. Modemin markası ve model numarası hem modemde hem de kutusunun üzerinde yazmaktadır.
VDSL ise (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line), ADSL'den çok daha yüksek hızlara (5 kat daha fazla download ve 10 kat daha fazla upload) olanak verir. Sinyalin güçlü olarak aktarılabildiği noktalarda 100 Mbps'ye kadar hıza ulaşılabilir.
VDSL modem, ADSL modeme göre daha hızlı ve daha gelişmiş durumdadır. Güçlü sinyali sayesinde kolay aktarım yapar. Aktarım yaptığı yerlere 100 Mbps'ye kadar hızlı bir ulaşım sağlar. VDSL modem özelliklerinden biri de 300 metreye kadar 55 Mbps hıza ulaşması ve 1500 metreye kadar ise 13 Mbps hıza erişebilmesidir.
VDSL teknolojisini destekleyen modem, modülasyon demodülasyon yöntemi ile sinyal işleme yapar. Bakır VDSL internete alternatif olarak ADSL, fiber internet ya da kablolu TV internet hizmeti sunulmaktadır. VDSL'in ADSL internet hizmetinden farkı temel olarak veri indirme ve yükleme hızıdır.
Evet VDSL 2 telli kablo ile çalışır. Modeme de 2 telli kablo ile bağlanır (RJ11 jack). cat5e ve cat6 kablolar daha kaliteli olduklarından bina içi (modem ile bina kapısındaki ankastre arası) tesisatta tercih edilebilir.
VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line) ise ADSL'den çok daha yüksek hızlara (5 kat daha fazla download ve 10 kat daha fazla upload) olanak verir. Sinyalin güçlü olarak aktarılabildiği noktalarda 100 Mbps'e kadar hıza ulaşılabilir.
VDSL hizmeti alabilmeniz için oturduğunuz sokakta VDSL altyapısının olması gerekir. Eğer ADSL altyapısı varsa ancak ADSL modem ile internet hizmeti alabilirsiniz. Bu hatta VDSL modem takarsanız VDSL internet hizmeti almanız mümkün değildir.
Fiberde ücretsiz modem sağlıyor. ADSL ve VDSL altyapıda böyle bir durum söz konusu değil. Modemi kendiniz alabileceğiniz gibi TurkNet'ten de ücreti karşılığında alabilirsiniz.
VDSL teknolojisinin bant genişliği çok daha yüksektir. Ancak bir dezavantaj olarak VDSL teknolojisi ADSL teknolojisine göre daha maliyetlidir. ADSL ve VDSL desteği sunan modemler farklılık gösterebiliyor. Bazı modemler sadece ADSL modem olurken bazılar her iki bağlantı türünü destekler.
Bunun için de VDSL modeminizi köprü moduna alıp OpenWrt destekli bir router alıp OpenWrt kurup SQM'i açtıktan sonra aldığınız router cihazını ana dağıtıcı cihaz olarak kullanmanız gerekebilir. Bufferbloat sorununu çözdükten sonra artık rahatlıkla yayın açabilirsiniz.
VDSL hızlı dijital abone hattı bir DSL bağlantı türüdür. Evinize yakın bir telefon santralinden bakır telefon kabloları yoluyla VDSL uyumlu modeme İnternet bağlantısı bağlanmasıdır. VDSL bağlantısı yaklaşık 100 mbps oranına kadar bir hız sunmaktadır.
Telefon kablosu VDSL parazit ve elektromanyetik gürültü gibi iletime zarar verici sinyallerden etkilenmeden bağlantı yapmanızı kolaylaştırır. Ofis veya ev içinde modemden bilgisayarınıza 5 metre, 10 metre, 15 metre, 20 metre telefon kablosu ile rahatlıkla bağlanabilirsiniz.
Fiber ve ADSL arasındaki farklara gelecek olursak; fiberde iletim fiber optik kablo üzerinden ışıkla yapılırken, ADSL'de bakır üzerinden elektrikle yapılıyor. Bakırın kaldırabileceği internet hızına karşın, fiber üzerinde çok daha büyük hızlara çıkılıyor.
VDSL İnternet Bağlantısı İçin Telefon Hattı Şart Mı? Hayır, VDSL internet bağlantısı için telefon hattı şart değildir. Ev veya iş yerinizde sabit telefon hattı bulunmasa bile bölgeye gelen bir bağlantı altyapısı mevcuttur.
ADSL ve fiber arasındaki fark, teknolojidir diyebiliriz. Fiber internet bir yüksek teknoloji ürünü. ADSL veya VDSL gibi altyapılar mevcut telefon altyapısı üzerinden sunulan hizmetler. Uzun yıllar önce geliştirilen ve döşenen ADSL altyapısı teknoloji olarak eski kaldı.
Altyapının uygun olduğu bölgelerde bulunan ev ve iş yerlerinde yüksek veri transfer hızından faydalanmak isteyenler de VDSL2 modem çeşitlerini tercih eder. Bu modemler, aynı zamanda ADSL, VDSL ve fiber altyapı bölgelerinde de kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri