ADSL, asimetrik bir bağlantı olduğundan download (indirme) hızı upload (yükleme) hızından daha yavaştır. VDSL ise daha yüksek bir hızda veri aktarımı sağlar. Ayrıca VDSL asimetrik olmayan bir bağlantıdır; yani download ve upload hızları daha dengelidir.
VDSL modemler, ADSL modemlere göre daha yüksek hızlar ve daha güçlü bir bağlantı sunar. Bu nedenle, yüksek bant genişliği gerektiren işlemler için idealdirler. Bu modemler, çevrimiçi oyun oynamak, yüksek kaliteli video izlemek veya büyük dosyaları hızlı bir şekilde indirmek gibi işlemler için uygun bir seçenektir.
Birçok nedenden dolayı internet bağlantınızın ve modeminizin VDSL olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Bunu anlamanın en kolay yolu ise internet hız testi uygulamak. İnternet hız testi yaptığınızda toplam hızınız 20 Mbps seviyesinin üzerinde çıkıyorsa, evinizde bir VDSL bağlantısı olduğunu söyleyebiliyoruz.
ADSL ve VDSL Arasındaki Farklar
İlk olarak bağlantı hızlarının çok farklı olduğunu söyleyebiliriz. Bu teknolojiler kullandıkları altyapıları çok farklı verimlilikte kullanıyor. VDSL teknolojisinin bant genişliği çok daha yüksektir. Ancak bir dezavantaj olarak VDSL teknolojisi ADSL teknolojisine göre daha maliyetlidir.
ADSL VDSL kablo farkı bulunmuyor. İkisi de kullanıcılara bakır kablolar ile ulaştırılıyor. VDSL ADSL farkı, VDSL teknolojisinde fiber kabloların da yer almasından kaynaklanıyor. Fiber kablolar ile kişilere sağlanan internet hızında bir kayıp yaşanması engelleniyor.
İlgili 20 soru bulundu
ADSL daha eski bir teknolojidir ve genellikle internet erişimi için tercih edilen telefon hatlarını kullanır. VDSL ise daha yeni bir teknolojidir ve fiber optik hatlar üzerinden veri aktarımı yapar. Tüm bu kıyaslamalar neticesinde ADSL VDSL farkı için hız konusunun ön plana çıktığı söylenebilir.
Örneğin; VDSL modem nasıl anlaşılır? sorusuna yanıt almak için model numarasını sorgulatabilir ve desteklediği sistemi kolayca öğrenebilirsiniz. Modemin markası ve model numarası hem modemde hem de kutusunun üzerinde yazmaktadır.
VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line) ise ADSL'den çok daha yüksek hızlara (5 kat daha fazla download ve 10 kat daha fazla upload) olanak verir. Sinyalin güçlü olarak aktarılabildiği noktalarda 100 Mbps'e kadar hıza ulaşılabilir.
Hız da fiber ile VDSL farkı arasında. Fiber internet kullanımı ile VDSL internet ile ulaşılan hızdan 10 kat daha fazla hıza ulaşılabilir.
VDSL2 kullanılarak 250 Mbps hıza ulaşılabiliyor. VDSL kullanılarak ise 100 Mbps hızla aktarım yapılabiliyor. İnternet kullanımı sırasında hız testi yaparak, VDSL veya VDSL2 standardı ile maksimum hangi hız seviyesine çıktığınızı ölçebilirsiniz.
VDSL internet ve fiber internet hizmeti arasında temel olarak altyapı farkı vardır. Bu nedenle de VDSL bir modem fiber internet bağlantısı için kullanılamaz. Optik kablolardan neredeyse ışık hızında gelen sinyaller, VDSL modemlerde veri kaybı yaşanmadan elektronik sinyallere dönüştürülemez.
VDSL modemler fiber interneti desteklemez.
ADSL'den VDSL'e geçmek istiyorsanız öncelikle bulunduğunuz bölgeye VDSL hizmetinin gelip gelmediğini kontrol etmelisiniz. Bunu internet altyapı sorgulama sayfamızdan yapabilirsiniz. Eğer sorgulamanız sonucunda adresinizde 35 Mbps ve üzeri hızlarda hizmet çıktıysa bulunduğunuz bölgede VDSL hizmeti var demektir.
VDSL İnternet Bağlantısı İçin Telefon Hattı Şart Mı? Hayır, VDSL internet bağlantısı için telefon hattı şart değildir. Ev veya iş yerinizde sabit telefon hattı bulunmasa bile bölgeye gelen bir bağlantı altyapısı mevcuttur.
VDSL internet, bakır kablo altyapısını kullanır. Yönlendirici, omurga, Switch gibi ağ cihazları üzerinden evlerimize kadar gelen VDSL, veri ve ses aktarımı yapar.
ADSL modem G.992.1 teknolojisini destekliyor ise 8 Mbps'ye kadar hızlar için en iyi performansı gösterir. Ancak G.992.3 teknolojisi, daha yüksek hızlar için daha iyi performans gösterir. ADSL modemlerin 24 Mbps'ye kadar hızlara ulaşmasını sağlar. ADSL modemlerin hızını belirleyen bir diğer faktör de marka ve modeldir.
VDSL “Very High Speed Digital Subscriber Line” cümlesinin kelimelerinden oluşan bir terim. Çok yüksek hızda dijital abone hattı olarak kullanılan bu kelime, internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte insan hayatına girdi.
ADSL altyapıda 16 Mbps'ye kadar, VDSL altyapıda ise müşterinin altyapısına göre 100 Mbps'e kadar (100 Mbps dahildir) tüm hız paketleri verilebilmektedir.
Bir modemin markası ve modeli mutlaka üzerinde yazar. Arkasına, sağına, soluna bakın. Markası ve modelini burada görmeniz mümkün olacaktır.
Hayır etkilemez. Kablosuz kullanımı etkileyebilir ama onda da uçurum gibi kadar fark olmaz.
VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line), ADSL'den çok daha yüksek hızlara (5 kat daha fazla download ve 10 kat daha fazla upload) olanak verir. Sinyalin güçlü olarak aktarılabildiği noktalarda 100 Mbps'e kadar hıza ulaşılabilir.
Evet. Yalın İnternet Fiber / ADSL / VDSL İnternet hizmetinden faydalanarak, telefon aboneliği olmadan internet müşterisi olabilirsiniz.
Ekranın sağ alt köşesindeki bildirim alanında kablosuz ağ simgesini tıklayın. Kablosuz ağ, sinyal gücüne göre listelenecek olan mevcut kablosuz sinyalleri otomatik olarak arayacaktır. Sinyal çubuğu numarası sinyal gücü ölçeri temsil eder; ne kadar çok çubuk yanarsa sinyal gücü de o kadar güçlü olur.
VDSL2 Nedir? VDSL2, VDSL'in daha yüksek bant genişliği sunan üst teknolojisidir diyebiliriz. ADSL ve VDSL gibi VDSL2 de bakır altyapı kullanm. VDSL'den farkı ise merkezi santrallerden açık hava santrallerine kadar fiber kablo çekilerek ya da kullanıcının direk binasına kadar fiber kablo çekilerek kurulur.
Telefon kablosu VDSL parazit ve elektromanyetik gürültü gibi iletime zarar verici sinyallerden etkilenmeden bağlantı yapmanızı kolaylaştırır. Ofis veya ev içinde modemden bilgisayarınıza 5 metre, 10 metre, 15 metre, 20 metre telefon kablosu ile rahatlıkla bağlanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri