Ehl-i kitap'tan olanlara ise “yehdîkümullah ve yuslih bâleküm” (يهديكم الله ويصلح بالكم) (Allah sizi doğru yola iletsin, halinizi düzeltsin) diye karşılık verilir.
Peygamber Efendimiz (S.A.V.), yanında hapşıran diğer kişiye herhangi bir karşılık vermemiştir. Neden diğerine de "Yerhamükellah" demediği sorulduğunda Efendimiz: "O kişi hapşırdığında Elhamdulillah demedi, diğeri ise Elhamdulillah demişti" karşılığını vermiştir.
Hapşıran bir Müslümanın "elhamdülillah" demesi, orada bulunanların da hapşıran kişiye, "yerhamükellah / Allah sana rahmet etsin." diyerek mukabelede bulunması, hapşıran kişinin de tekrar, "yehdikumüllah ve yuslihu balekum / Allah, size de hidayet versin ve işinizi düzeltsin / kalbinizi ıslah etsin." demesi, ...
Kendisine Yerhamükellah denen müminin şu şekilde cevap vermesi sünnettir: ''Yehdina ve Yehdikumullah''. Bu söz ise Allah hepimize hidayete erdirsin demektir. Hakkı ÖcalBu kez öyle bir raks edeceksin ki!
Sizden biriniz aksırdığı zaman, “el-Hamdülillah / الْحَمْدُ لِلَّهِ (Allah'a hamd olsun)” desin. Yanındaki arkadaşı da ona “Yerhamükellah / يَرْحَمُكَ اللَّه (Allah sana rahmet etsin)” desin.
İlgili 43 soru bulundu
Yerhamükellah, "Allah sana rahmet etsin" anlamına gelir. Yehdina ve yehdikumullah ise, "Allah bize ve size hidayet versin" anlamına gelir. Aksırınca (Elhamdülillah) demeli, bunu duyan Müslüman da, (Yerhamükellah) demeli. (Allah sana rahmet etsin) demektir.
Aksıran / hapşıran bir Müslümanın "elhamdülillah" demesi, orada bulunanların da hapşıran kişiye, "yerhamükellah / Allah sana rahmet etsin." diyerek mukabelede bulunması, hapşıran kişinin de tekrar, "yehdina ve yehdîkümullah / Allah bize ve size hidayet etsin." demesi, Peygamberimiz (asm) Efendimizin sünnet-i ...
Esasen konuyla ilgili sahih rivayetler dikkate alındığında, bunların dua ederken hapşırmaya değil, aksırma anında yapılacak duanın makbul olduğuna ve bu esnada Allah'a hamdetmenin gereğine dikkat çekilmiştir; İlave bilgi için tıklayınız: - "Dua ederken hapşırmak duanın kabul olduğuna işarettir." Bu hadis ...
Aksırırken ağzı elle veya mendille kapatmak sünnettir. Aksıran kişinin “elhamdülillâh” demesi halinde yanında bulunanlardan birinin ona “yerhamükellah” (يرحمك الله) (Allah sana rahmetiyle muamele etsin) diye dua etmesi, İslâm'ın muaşeret kurallarından sayılmıştır.
Çok sık hapşırma, burun tıkanıklığı yada akıntısı, öksürük, gözlerde yaşarma gibi belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinitin mevsimsel grip yada nezleyle karıştırılmaması konusunda uzmanlar uyarıyor. Hastanın, alerjik riniti önemsenmendiği takdirde ileride astım hastası olarak hayatını devam ettirme riski çok yüksektir.
Hapşırırken hamd etmemiz gerektiğini öğütleyen dinimizde hapşırınca neden elhamdülillah denir? İşte sebebi... Her derde deva olan hapşırınca elhamdülillah deme durumu, yaşam organımız olan kalbimizin bir anlık durup tekrar çalışması yönünden Allah'a şükretmek manasındadır.
İslam'da hapşıran bir bireye Yerhamükellâh denilmekte ve hapşıran birey ise cevap olarak Elhamdülillah demesi gerekmektedir. Bu dinimize göre sünnettir. Dilimizde ise hapşıran kişi cevap olarak sen de gör ya da teşekkür ederim gibi cevaplar verebilmektedir.
arapça cümle. türkçede "çok yaşa" cümlesinin karşılığı. hapşıran insana söylenir. anlamı: "allah sana merhamet etsin." olan bu cümleyi duyan kişi de cevaben "yehdina ve yehdikümullah" der. bunun da sözlük anlamı: "allah bize ve size hidayet versin" demektir.
1- Pazarlık yapmak. 2- Alçak gönüllü olmak. 3- Latife yapmak ve kahkaha ile gülmemek.
Bu nedenle, hapşırma refleksini engellememek gerekir. Bununla birlikte hapşırma esnasında basınç fazla olduğu için kalp durabilir ya da göz damarları çatlayabilir. Bu kadar hayati bir önem taşıyan hapşırma esnasında ise genellikle 'Çok yaşa' denilir.
Hapşırmak veya Türk Dil Kurumu'nun önerdiği şekli ile aksırmak, (Hapşırık, aksırık) genellikle burun mukozasını atmosferde bulunan yabancı parçacıkların tahriş etmesi neticesinde, burun ve ağız yoluyla akciğerlere doldurulan havanın yarı bağımsız olarak sarsıcı şekilde dışarıya hızla atılmasıdır.
Diğer bir âdet de çok yaşa diyen kişiye cevap olarak sen de gör demektir. Bu, benim uzun yaşadığımı görecek kadar çok yaşa anlamına gelir. Eğer çok yaşamaktansa iyi yaşamanın daha olumlu olduğunu düşünüyorsanız çok yaşa yerine sevdiklerinize iyi yaşa ya da her ikisi birden 'iyi ve çok yaşa' diyebilirsiniz.
4- Allahü teâlâ, Âdem aleyhisselama, aksırınca; "Yerhamüke Rabbüke" (Rabbin sana merhamet etsin) buyurarak, Âdem aleyhisselama hamdetmeyi telkin etti. 5- Âdem aleyhisselam ve bütün nesli için, Allahü teâlânın rahmeti gadabını aştı.
Aksıran kimse Elhamdülillah (Allah'a hamd olsun) diyerek rabbine şükretmeli. Bu olaya şahit müslüman da Yerhamukeallah (Allah sana merhamet etsin) demelidir. Hapşıran kişi de yerhamukeallah diyen müslüman kardeşine Yehdina ve yehdikumullah (Allah bize ve size hidayet versin) demelidir.
Rüyada ağlayarak dua etmek, rüya sahibinin yaşadığı bir sıkıntıdan kurtulmaya çalışması anlamını taşımaktadır.
Namazda dua okurken gelen esneme, şeytanın içimize attığı gaflettendir. Nazara karşı okunan dualarda da şeytanın insandan uzaklaştığının belirtisi mevcuttur. Dua okurken esnemenin o kimsede nazar olduğu düşüncesine dair net bilgiye rastlanmamaktadır.
Dolayısıyla, üçlemedeki ilk hapşırık derinlerdeki rahatsız edici şeyleri koparmaya yarıyor, ikincisi onları burnumuza getiriyor, üçüncüsü ise bütün bu rahatsızlık verici, kaşındırıcı şeyleri dışarı atıyor.
Aslan Bey ya da bilinen diğer takma adıyla Amca, bunun öcünü almak için Karahanlı'nın oğlu Efe Yakup Karahanlıyı kaçırmış ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na vermiştir. Babası Mehmet Karahanlı gibi hapşırdığı zaman art arda 3 kere hapşırır. Bu sırrı da bir tek Aslan Akbey bilir.
Hapşırık, sistemimizden zararlıları atmak için bazen yeterlidir. Ancak tek bir hapşırıktan sonra hala burnunuzun direği sızlıyorsa, burnunuz ikinci bir hapşırığı ortaya çıkarır. Yani; ikinci hapşırığınız, ilk hapşırığınızın görevini yeterince yerine getirmediğinin bir göstergesidir.
Dua ederken hapşırmak ve aksırmak duayı bozmaz. Bir hadiste şöyle yazmaktadır;DUA EDERKEN AKSIRMAK VE HAPŞIRMAK DUA'NIN KABUL OLDUĞUNA BİR İŞARETTİR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri