Babanın vefatı durumunda ölüm aylığı bağlanabilecek kişiler arasında bekar ya da dul kızı da yer alır. Tabi dul ya da yetim maaşı olarak adlandırılan bu maaşı alabilmek için birtakım şartların sağlanması gerekmektedir. 2022'de kıza dulluk maaş miktarı, maaş alan kişi sayısına göre değişiklik gösterir.
Güncel olarak dul kadının hem babasından hem de eşinden emekli maaşı alma hakkı mevcuttur.
En düşük emekli zammının ardından 65 yaş aylığı, dul ve yetim aylığı gibi ödemelerin artıp artmadığı merak edilen konuların başında geliyor. 2023 yılında en düşük dul ve yetim aylığı 2 bin 250 olarak her ay hesaplara yatırılıyordu. Emekli maaşı alt sınırı 5 bin 500 liradan 7.500 liraya yükseltildi.
Ölenin emekli maaşının, eş için yüzde 50'si, aylık alan yetimi bulunmayanların dul eşlerine yüzde 75'i, çocuklarla ana veya babanın her biri için de yüzde 25'i oranında bağlandığını açıkladı.
- Kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan, Erkek çocuklara 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde ise 25 yaşını doldurana kadar ölüm aylığı ödenir(5510 s. Kanun md. 34).
İlgili 25 soru bulundu
Ara zam ile birlikte en düşük %50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu. Çocuğu olmayanlar için bu miktar %75 olurken TL olarak 5.625 liraya yükseldi. En düşük emekli maaşı üzerinden yetim (ölüm) aylığı alanların maaşı ise en düşük 1.875 lira oldu.
Dul ve yetim aylığı ödemeleri, vefat eden sigortalının emekli maaşına göre hesaplanmaktadır. En düşük emekli maaşı alt sınırı 7.500 liraya yükseltilmişti Ara zam ile birlikte en düşük %50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu. Çocuğu olmayanlar için bu miktar %75 olurken 5.625 liraya yükseltilmişti.
SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı sigortası olan kişiler, vefat etmiş eşinden dul maaşı alabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) eşi ölen bir kadının vefat eden eşi ve vefat eden babasından aynı anda iki ayrı maaş alabileceğini açıkladı.
En düşük emekli maaşı üzerinden yetim aylığı alanların maaşı şuan en düşük 1875 lira. Örneğin en düşük emekli maaşının yüzde 30 zamlanması durumunda mevcut maaş 2 bin 250 lira artarak 9 bin 750 lira olacak. Yüzde 50 hisse oranında dul ve yetim aylığı alanların maaşı 4 bin 875 lira olacak.
Emekli Sandığından emekli aylığı aldığınızdan, SSK emeklisi babanızdan yetim aylığı alabilmeniz mümkün değil.
2023 TEMMUZ DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR OLDU? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
Yetim aylığı, belirli bir gelir sınırının altında kalan ailelerin çocuklarına ödenir. Bu yüzden çocukların veya ailelerinin gelir düzeyinin yüksek olması durumunda yetim aylığı kesilir. Çocukların evlenmesi veya emekli olması durumunda yetim aylığı kesilir.
Ölen babanın ve annenin emekli maaşını almak için sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunmak gerekir. Gerekli şatları taşıyan kız çocuk, erkek çocuk, eş, anne ya da baba maaşları alabilir.
Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25'dir. Bu durumda sigortalının hak sahibi durumunda eşi ve iki çocuğu varsa aylığın % 100'ü bunlara bağlanacaktır.
Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
Ölen babanın maaşından bazı istisna durumlarda sigortalı çalışan kız çocukları da yararlanabilmekte. Buna göre; 25 yaşını tamamlamamış ve üniversite öğrenimi gören çocuklar sigortalı çalışsalar bile emekli maaşları kesilmemekte. Emekli sandığı kapsamında yetim maaşı alan kız çocuklarında öğrenim şartı aranmaz.
Öncelikle söyleyelim, kocası ölen bir kadının çift maaş alma hakkı var. Kocası ölen bir kadın eğer emekli ise hem kendi emekli maaşını hem de kocasından kalan maaşı alabiliyor. Yani çift maaş alır.
Genel olarak vefat eden anne – babası üzerinden yetim aylığı alan çocuğun çalışması halinde yetim aylığı kesilir.
DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR SÜREDE BAĞLANIR? Dul ve yetim aylığı için aranan şartları karşılıyorsanız, gerekli yerlere başvuruda bulunursunuz. Yapılan başvurular sonrası aylık almaya hak kazandığınız takdirde sigortalının vefat ettiği ayı takip eden aybaşında maaş ödemesi yapılır.
Ölüm aylığı ne kadar? Dul ve yetim aylığının ne kadar olduğu ölen kişinin aldığı tutar ile hesaplanır. Örneğin en düşük emekli maaşı 7.500 TL olan kişinin eşine (çocuğu bulunmaması durumda) hesaplama yapmak gerekirsek; Ölen kişinin aylığı (7.500 TL) / Bağlanma oranı (0,75) = 5.625 TL aylık bağlanır.
En düşük emekli aylığı 7.500 TL olarak uygulanmaya devam edecek. Emekli aylıklarına yapılan yüzde 25 zam, kök aylıklara uygulanacak. Yüzde 25 zam sonrası 7.500 TL'nin altında kalan aylıklar, daha önce olduğu gibi 7.500 TL olarak ödenmeye devam edecek.
2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacak. Bu zammın yanında enflasyon farkları da maaş zammına eklenecek. Şurada Paylaş!
Kök maaş, en düşük emekli aylığına yapılan artış sonrasında getirilen zamlar olmadan emekli maaşını ham halini ifade etmek için kullanılıyor. Buna göre emekli zammı sonrasında kök aylığı 7 bin 500 TL'nin altında kalan SSK ve BAĞKUR emeklisi yine aynı maaşı almaya devam edecek.
Ölen sigortalının çocuğu yoksa ve eşi çalışmıyorsa, eşe %75 oranında dul aylığı bağlanır. Ölen sigortalının çocuğu yoksa ve eş çalışıyorsa %50 oranında eşe dul maaşı bağlanır. Ölen sigortalının çocuğu varsa eşine %50, çocukların her birisi için %25 oranında ve toplam oran %100'ü aşmayacak şekilde ölüm aylığı bağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri