Ölüm Tazminatı Tutarı Ne Kadardır? Türk Borçlar Kanunu m.440 uyarınca hizmet ilişkisi 5 yıldan kısa süreli ise ölüm gününden itibaren başlayarak 1 aylık, eğer ilişki 5 yıldan uzun süreli ise 2 aylık ücret ödemesi yapılır.
İşçinin ölümü halinde işveren, işçinin sağ kalan eşine ve ergin olmayan çocuklarına, bunlar yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere, ölüm gününden başlayarak bir aylık, hizmet ilişkisi beş yıldan uzun bir süre devam etmişse iki aylık ücret tutarında bir ödeme yapmakla yükümlüdür.
İşyerindeki kıdem süresi 1 yıldan az olup ölen işçinin sağ kalan eşi ve ergin olmayan çocukları bunlar yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere 1 aylık ücret tutarında ölüm tazminatı ödenir.
Aile bireylerinin ölümü halinde üyelere, üyenin ölümü halinde aile bireylerine yapılan cenaze defin yardımıdır. 2024 Yılı için Üyenin ölümü halinde 14.600,00 TL. üyenin aile bireylerinin ölümü halinde 2.215,00 TL. ödenmektedir.
Bu tazminat da 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu 25'inci madde hükümleri gereği gelir vergisinden istisna tutulmuştur. Dolayısıyla, sadece damga vergisine tabi olacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
İşçinin Ölümü Halinde Ölüm Tazminatı
İşçinin ölümü halinde işveren, işçinin sağ kalan eşine ve ergin olmayan çocuklarına, bunlar yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere, ölüm gününden başlayarak bir aylık, hizmet ilişkisi beş yıldan uzun bir süre devam etmişse iki aylık ücret tutarında bir ödeme yapmakla yükümlüdür.
Cenaze ödeneği tutarı her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında artırılarak belirlenmekte olup, “2024 yılı için cenaze ödeneği miktarı 3.385,00 TL'dir.”
Cenaze ödeneği tutarı her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında artırılarak belirlenmekte olup,“2024 yılı cenaze ödeneği miktarı 3.385 TL'dir.”
Ölüm tazminatına ölüm tarihinden itibaren yasal faiz uygu- lanır. Ölüm tazminatı son çıplak brüt ücret üzerinden hesap- lanır. Ölüm tazminatından asıl işveren birlikte sorumludur.
Eşi ve çocukları yoksa, ana ve babasına, ana ve babası da yoksa kardeşlerine, kardeşleri de yoksa, cenazeyi kendi imkanlarıyla defneden kişiye ödenir. Ölüm parası başvurusu, vefat eden kişinin hak sahiplerinden biri tarafından, Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılır.
Mülga Borçlar Kanunu'nda yer almayan, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ile getirilen bir hüküm uyarınca, işverenin, işçinin ölüm tarihinden başlayarak sağ kalan eşine, ergin olmayan çocuklarına, yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere ödeme yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
2- Ölüm, Doğum ve Evlenme Yardımları
Ölüm, doğum ve evlenme hallerinde yapılan yardımlar Kanunda primden istisna edilmiştir.
Kıdem Tazminatı ölen işçi ile hizmet süresi ile orantılı olarak ödeme var. Ölüm Tazminatında maddi destek ile geride kalanlara yardım esası var. İşçinin ölümü halinde mirasçılarına ödenir. İşçinin ölümü halinde mirasçılarının yanı sıra bakmakla yükümlü olduğu kişilere de ödenir.
Vefat, Kaza Sonucu Vefat teminatının gerçeklemesi durumunda poliçe, diğer teminatların ise tamamının ödenmesini müteakip teminat sona erer. Vefat teminatı asgari 1.000 TL, azami 20.000.000 TL'ye kadar alınabilir.
Cenaze ödeneği sigortalının sırasıyla eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir. Cenazenin bu kişiler dışında gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırıldığının belgelenmesi durumunda, masraflar gerçek veya tüzel kişilere ödenir.
Kişinin ölümü durumunda, kişinin eşine, 18 yaşını doldurmamış bekâr çocuklarına ve yaşarken bakmakla yükümlü olduğu yakınlarına çalıştığı yer tarafından ödenen tazminattır. Ölüm tazminatı bu tazminatı almaya hak eden kişiler arasında eşit olarak paylaştırılarak verilir.
Prime esas kazanca tabi değil. Ücret damga vergisine tabidir. Ölüm Hizmet erbabının iki aylığına veya buna tekabül eden gündeliklerine kadar olan ücret gelir vergisinden müstesna.
İşyeri işveren tarafından mirasçılarına devredilmiş gibi iş sözleşmesi mevcudiyetini korur. Bu husus Türk Borçlar Kanunu'nun 441. maddesinde şu şekilde ifade edilmiştir “İşverenin ölümü hâlinde, yerini mirasçıları alır.
Ölüm Ödeneği
Bu aylığın yakınlara bağlanması için sigortalının iş kazası sonucu ölmesi gerekmektedir. Hak sahiplerine verilecek aylık, sigortalının SGK'ya bildirilmiş olan son 3 aylık kazancının ortalamasının yüzde 70'i olmaktadır.
Ölüm Yardımı Başvuru Sorgulama Nasıl Yapılır? Başvuru yapan kişiler e-devlet üzerinden sorgulama yapabilir. T.C. kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapan başvuru sahipleri, ana sayfada yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu bağlantısına tıklayarak şahıs ödemeleri sorgulamaları sayfasına ulaşabilir.
ÖLÜM YARDIMI BAŞVURU SORGULAMA
Ölüm yardımı başvuruları sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılır. Sisteme giriş yaptıktan sonra ana sayfada yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu bağlantısına tıklayarak şahıs ödemeleri sorgulamaları sayfasına tıklayarak ölüm yardımı başvuru sorgulaması yapılabilir.
Ölüm Yardımı Hangi Hallerde Ödenmektedir? Emekli, adi malûllük veya vazife malûllüğü aylığı alanların ölümü halinde ölüm yardımı ödenir. Dul ve yetim aylığı almakta iken vefat edenlerden dolayı ölüm yardımı ödenmez.
2024 yılı için cenaze ödenekleri; -Vekil öldüğünde 86.740₺ -Emekli vekil öldüğünde 43.370₺ -Devlet memuru öldüğünde en düşük 14.456₺ -SGK/BAĞKUR'lu öldüğünde 3.385₺ olmak üzere yakınlarına cenaze yardımı ödenmektedir.
Ölüm Yardımı Hangi Bankaya Yatırılır? İbraz edilen belgelerin kontrolünün ardından yapılan başvuru kabul edilirse, ölüm yardımı Ziraat Bankası'na yatırılır. Başvurunun onaylanmasının ardından ölüm yardımı alacak kişiler, her ayın 8'i ile 14'ü arasında Ziraat Bankası şubelerinden ödemeyi alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri