"Akıl akıldan üstündür" Atasözünün Anlamı: Bir kişinin aklı, başka bir kişinin aklını aşabilir ve daha üstün olabilir.
Akıl akıldan üstündür atasözü anlamı derin olan ve pek çok duruma karşı çözüm üretecek bir cümledir. Türk Dil Kurumu'na göre ise bu cümlenin anlamı 'Birini görmediği ya da anlamadığı bir durumu başkasının görebilmesi veya anlayabilmesi' şekilde tabir edildiğini söylemek mümkün.
Cevap: bir kimsenin aklına gelmeyen bir çare, başka birinin aklına gelebilir.
Akıl Akıldan Üstündür Atasözünün Cümle İçinde Kullanımı
Bunu iyi düşündün, akıl akıldan üstündür. Cümlede kişinin aklına gelmeyen çözümün başka biri tarafından düşündüğü bu sebeple iki kişinin çözüm aramasının daha mantıklı olduğu anlamına gelmektedir. Cümlede bu anlam göz önünde bulundurularak kullanılmıştır.
El elden üstündür atasözünün sözlük anlamına baktığımızda 'her şeyin daha iyisi bulunmaktadır' sonucuna ulaşabiliriz.
İlgili 26 soru bulundu
"bir kimsenin aklına gelmeyen bir çare, başka birinin aklına gelebilir" anlamında kullanılan bir söz.
Atasözü Her şeyin daha iyisi vardır.
a) Gerçek Anlamlı Atasözleri
³ Akıl akıldan üstündür.
Cevap: akıllı olmanın yaşla ilgisi yoktur, bazı küçükler büyüklerden daha akıllı olabilir.
"akıllı olmanın yaşla ilgisi yoktur, bazı küçükler büyüklerden daha akıllı olabilir" anlamında kullanılan bir söz.
"Parayı veren düdüğü çalar." Atasözü Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, finansal olarak bir şeye katkıda bulunan kişinin, o konuda daha fazla söz hakkına sahip olacağını belirtir. Yani, bir projeye, işe veya başka bir şeye para yatıran kişinin, o işin gidişatı ve kararları üzerinde daha fazla etkisi ve kontrolü olur.
[1] Yemin, yalan olduğu düşünülebilen sözün doğruluğuna inandırmak içindir. Sözün doğruluğunda kuşku yoksa yemine gereklilik yoktur.
Atasözü Ne oldum dememeli, ne olacağım demeli Ne oldum dememeli, ne olacağım demeli. [1] Kişi, bugün içinde bulunduğu parlak durumun sürüp gideceğini sanmamalı; çevre sine tepeden bakmamalı; yarın kötü bir duruma düşebileceğini aklından(hatırdan) çıkarmamalıdır.
"Doğru söz yemin istemez." Bu atasözü, eğer bir kişi doğruyu söylüyorsa, sözlerini doğrulamak için ekstra bir çaba göstermesine veya yemin etmesine gerek olmadığını belirtir.
"Allah dağına göre kar verir " Atasözünün Anlamı: Allah, herkese taşıyabileceği yükü verir; kimseye taşıyamayacağı bir yük yüklemez.
"Akıl yaşta değil, baştadır " Atasözünün Anlamı: Yaşın büyük olması akıllı olduğun anlamına gelmez, önemli olan tecrübe ve bilgeliktir.
Türk Dil Kurumuna göre akıl yaşta değil baştadır atasözünün anlamı; insanların yaşı ilerledikçe sadece dış görünüşlerinde değişme olur. Yani kimse yaşlandıkça akıllanmaz. İnsanların mantıklı davranmaları ve konuşmalarının yaşlarıyla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır.
Buna göre, anlamları bakımından atasözleri üçe ayrılmıştır: Gerçek anlamlı, kısmen mecaz anlamlı ve mecaz anlamlı atasözleri. Gerçek anlamlı atasözlerinde, bütün kelimeler gerçek anlamda kullanılmıştır.
Deyimlerin büyük çoğunluğu mecaz anlamlıdır, yani deyim içindeki sözcüklerin karşıladıkları anlamlar ile deyimin karşıladığı anlam farklıdır. 6. Sayıları az da olsa gerçek anlamlı deyimler de vardır. Deyim içindeki sözcüklerin karşıladıkları anlamlar ile deyimin karşıladığı anlam aynıdır.
Aklî mecazda kelimeler gerçek anlamlarında kullanılır. “Geçen yıllar saçınızı ağartmış.” cümlesinde saçın ağarmasının birtakım fizyolojik ve biyolojik gelişmelere değil de geçen yıllara isnat edilmesi aklî mecaza örnektir.
"Kalem kılıçtan keskindir." Atasözü Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, yazılı ve sözlü sözlerin, fiziksel güçten ve savaştan daha etkili ve güçlü olabileceğini belirtir. Düşüncelerin, fikirlerin ve bilginin paylaşımı, fiziksel mücadeleden daha kalıcı ve geniş çapta bir etki yaratabilir.
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
Aynı yerde, iki türlü tanınmış atasözleri de vardır: gibi. Denize düşen yılana sarılır. Denize düşen yosuna sarılır.
Kimse bir atasözünü yanlış kullanmak istemez. Akıl yaşta değil, baştadır atasözünün anlamı da bu noktada yoğun olarak araştırılmaktadır.
Cevap: bir kişi başka bir kişiye yardım ederse o da bu iyiliğin altında kalmaz, güçlenmiş olarak yardımlara koşar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri