"Vefat eden kişilere ait ruhsatlı silahın, tebligat tarihinden itibaren mirasçılarının tamamının muvafakati ile altı ay içinde başvurulması halinde talepte bulunan mirasçısına veya üçüncü bir kişiye devri sağlanır.
Ruhsatlı silahı olanların vefat etmeleri halinde; veraset ilamı çıkarıldıktan sonra bu kişilere ait silahların, mirasçıların tümünün noterden muvafakati ile aralarından birine, kanuni bir engel yok ise devri sağlanır.
- Ölenin mirasçısı emekli veya müstafi subay ise silah ruhsatı için mensup olduğu kuvvetin ilgili birimine başvurmalıdır. - Mirasçılar arzu ettikleri taktirde vefat eden emeklinin silahını silahlı kuvvetlere de hibe edebilir.
Silah sahibi vefat ettiğinde aşağıda belirtilen işlemlerden biri yasal mirasçıları tarafından yapılır. (1) Silahı, varislerden birinin adına ruhsata bağlanabilir, (2) Silah, bir başka kişiye devredilebilir, (3) Silah, Türk Silahlı Kuvvetlerine veya Emniyet Genel Müdürlüğüne hibe edilebilir.
İlgili noterliğe hitaben düzenlenen yazının geçerlilik süresi tanzim tarihinden itibaren 6 (altı) aydır. Bu süre içerisinde devir işleminin yapılmaması durumunda devir işlemi iptal edilerek, silah işlem dosyası İl Emniyet Müdürlüğü veya İl Jandarma Komutanlığına iade edilir.
İlgili 43 soru bulundu
Bu şekilde ruhsatı iptal edilen silah, hiçbir şekilde aynı şahıs adına yeniden ruhsata bağlanamaz. Yeni ruhsatın geçerlilik süresi, önceki ruhsata ait sürenin bittiği tarihten itibaren işlemeye başlar. Süresi biten taşıma ruhsatı, yenisi verilinceye kadar bulundurma ruhsatı yerine geçerlidir.
Yapmazsam ne olur? Ruhsatınızın veriliş nedeni olan kamu görevinizin sona ermesi halinde durumu ruhsatı veren makama 6 ay içerisinde bildirmek zorundasınız. Bildirimde bulunmaz iseniz, silahınıza ait ruhsatınız iptal edilir ve 6 ay içerisinde silahınızın devri yapılır.
Tabanca ve mermisi geri alınır. Yapılmış kesintiler İta Amirinin onayı ile İçişleri Bakanlığı Merkez Saymanlığınca ilgiliye ödenir. Borç ödemesi tamamlandıktan sonra görevine devam ederken vefat edenlerin tabanca ve mermileri muhafaza kaydıyla geri alınır.
Ancak bu silahlar satılamaz ve hibe edilemez. Aşağıda belirtilen kişilere hiçbir şekilde ateşli silah ve mermilerini taşıma ya da bulundurma izni verilmez ve verilmiş ruhsatlar iptal edilir.
Ateş emri verilmemiş olsa dahi her asker silahını kullanabilir. Ancak silahını kullanılacağı zamanın ve kullanma derece ve tarzının tayini her olayın cereyan ettiği haller ve şartlar göz önünde tutularak silahını kullanacak asker tarafından bizzat takdir olunur.
Mevcut mevzuata göre tüfeklerin kargo ile gönderilmesi önünde bir engel bulunmamaktadır.
Sivil elbise ile vazife yerine giriş ve çıkışlar talimatnamede düzenlenir. c) (Değişik : 9/8/1993 - KHK - 499/35 md.) Subay ve astsubaylar hizmet dışında da resmi veya sivil elbise ile zati tabancalarını göze görünmeyecek şekilde taşıyabilirler.
"Psikolojik sorun olmamalı"
"Türkiye Psikiyatri Derneği'nin "Ateşli silah ruhsatı için başvuran kişiler için psikiyatrik muayene kılavuzu"nda yer alan bilgilere göre ateşli silah bulundurmak isteyenlerin akıl hastası veya psikolojik ve nörolojik rahatsızlıkları olmaması gerekiyor.
Bu Kanun hükümlerine aykırı olarak ateşli silahlarla bunlara ait mermileri satın alan veya taşıyanlar veya bulunduranlar hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. (13/1)
Ruhsatsız Silah Satın Alma, Bulundurma, Taşıma Suçu (6136 Sayılı Kanun Md. 13) Kanuna aykırı olarak ruhsatsız silah veya bunlara ait mermileri satın alan, taşıyan, bulunduran kişiler bu kanun uyarınca cezalandırılır. Cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır.
Uzman erbaşlar, ilk sözleşmelerini müteakip bedeli karşılığında zatî tabanca edinebilirler ve görevli olmadıkları zamanlarda da resmî veya sivil elbise ile zatî tabancalarını göze görünmeyecek şekilde taşıyabilirler.
BULUNDURMA RUHSATI SAHİPLERİNE UYARILAR
Ruhsatınızın bitim tarihinden itibaren (6) altı ay içinde yeniletmek üzere ruhsatı veren makama müracaat edilmesi gereklidir, aksi takdirde ruhsatınız iptal edilir.
Ruhsatsız silah, mermi alan veya satan kişilerin cezalandırılacağı 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'da düzenlenmiştir. Ruhsatsız silah satın alma, taşıma, bulundurma hallerinde bir yıldan üç yıla hapis ve otuz güne kadar adli para cezasına hükmedilir.
Uzman erbaşlar, ilk sözleşmelerini müteakip bedeli karşılığında zatî tabanca edinebilirler ve görevli olmadıkları zamanlarda da resmî veya sivil elbise ile zatî tabancalarını göze görünmeyecek şekilde taşıyabilirler.
Silah ve mermilerin teslimi ve taşınması için HER KİŞİYE VEKALET VERİLMEZ.
Cumhurbaşkanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı Yardımcıları Bakanlar ve yasama organı üyeleri, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, TBMM Genel Sekreteri ve Genel Sekreter Yardımcıları, Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarı, Savunma Sanayi Başkanı ve Emniyet Genel Müdürü ile bu görevlerde bulunmuş olanlara süresiz silah ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri