Veganlar hiçbir çeşit et, deniz ürünü, süt ürünleri, yumurta, bal veya jelatin gibi diğer hayvansal ürünleri tüketmezler. Dengeli bir vegan diyeti, meyveler, sebzeler, baklagiller, fındık, tohumlar, kuruyemişler ve tahıllar dahil olmak üzere bitki bazlı yiyeceklerden oluşur.
Veganlık, en basit tanımıyla, hayvan kullanımını ve hayvansal herhangi bir ürünü tüketmeyi reddetmektir.
Vegan beslenmede et, süt, yumurta, bal gibi hayvansal gıdaların hiçbiri tüketilmiyor. Vegan diyet yapan biri, tavuk, balık, sığır, domuz gibi hayvanların etlerini yemiyor. Süt, peynir, yoğurt, kefir, ayran, tereyağ yine hayvansal ürün olduğu için beslenme içinde yer almıyor.
Karnabahar, pizza kabuğu da dahil olmak üzere birçok tarife çok yönlü bir katkıdır. Veganlar ayrıca demir ve kalsiyum açısından zengin meyve ve sebze alımlarını artırmayı da hedeflemelidir. Buna Çin lahanası, ıspanak, lahana, su teresi ve hardal yeşillikleri gibi yapraklı yeşillikler dahildir.
Akdeniz' in belki de en meşhur meyvesi zeytin ise vegan ve vejeteryanlar için olmazsa olmaz bir yiyecektir. Besleyici değeri çok yüksek olan bir besindir. Zeytinde bol miktarda bitkisel protein, yağ A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, kükürt, klor, magnezyum mineralleri vardır.
İlgili 18 soru bulundu
Bal, veganlar için de tartışmalı bir besindir. Böceklerden elde edilen gıdalar, her zaman vegan kategorisinde gruplandırılmaz. Tamamen bitki bazlı bir diyet uygulayan bazı veganlar, beslenmelerine bal eklemeyi tercih edebilir. Ancak çoğu vegan, balı vegan olmayan olarak gördüğü için bal yemekten kaçınır.
Hayvanlar hizmetçimiz değildir
Tarkan Apari, 42 yaşında, uzun yıllardır organik ürün satan bir dükkanı var. 12 yıldır vejetaryen, dört senedir de vegan.
Makarnaların kullanılamamasının sebebi üretim aşamasında yumurta kullanılıyor olması. Yalnızca un ve yumurta üretilerek hazır edilen bir ürün olduğundan vegan beslenme biçiminde kullanılması uygun değil.
3) Patates, Pirinç, Mısır, Muz, Çikolata:
Patates kızartması vegandır ama kilo aldırır, mide bağırsak sağlığını bozar, üstelik yedikçe yiyesiniz geldiği için koca bir porsiyonu bitereceğinize emin olabilirsiniz. Pirinç, vegan beslenmede en çok kullanılan gıdaların başında gelir fakat şeker yüklüdür.
İlk vegan topluluğu ise Vejetaryen Derneği'nin eski üyeleri Donald Watson ve Elsie Shrigley tarafından İngiltere'de kurulmuştur. Watson, gıda olarak et yememenin ötesinde, yumurta ve süt gibi hayvansal ürünleri de tüketmeme tercihini vejetaryenlikten ayırmak için “vegan” terimini kullanmıştır.
Badem, soya, hindistan cevizi, yulaf ve diğer birçok bitkisel süt alternatifi vardır.
Veganlar içeriğindeki yumurta, hayvansal yağlar ya da süt ürünlerini kontrol edemedikleri için klasik pastane ürünlerini tüketemezler. Bu nedenle özellikle tahıllar hazırlanan kahvaltı gevreklerini tercih ederler. Vegan kahvaltı menüsü içerisinde bolca sebze ve meyve yer alır.
Bir vejetaryen beslenme türü olan vegan beslenme herhangi bir hayvansal ürün veya hayvansal kaynaklı bileşen içermeyen beslenme şeklidir. Veganlar et, balık, süt, yumurta, peynir, bal ve jelatin gibi hayvansal kaynaklı bileşen içeren hiçbir yiyeceği tüketmezler.
Bilim insanları bu topluluğu 1976 yılından beri takip etmiş ve vejetaryen beslenme grubundaki insanların (vegan ve vejetaryen) diğerlerine göre, erkeklerinin 7 yıl kadınlarının ise 4 yıl daha fazla yaşadığını göstermişlerdir.
Veganlar, hayvansal gıda ve ürün tüketimini reddederler. Kırmızı et, tavuk, balık, bal, süt, yoğurt, peynir, krema, dondurma, et suyu, sakatat gibi hayvansal temelli hiçbir yiyeceğin tüketilmediği bu beslenme türünde hayvansal jelatin içeren yiyeceklere de menülerde yer yok.
İsrail dünyadaki en yüksek vegan nüfusa sahip ülke. Nüfusunun yüzde 5'i vegan. Öteden beri Mezopotamya halkları genellikle sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek zorunda kalıyorlardı.
Alkol tüketen veganlar için genel kural, fıçı gerçek içeceklerden uzak durmak ve bunun alternatifleri olan vegan veya Belçika biraları olarak bilinen alkollü içecekler tercih edilmelidir.
Elbette sade kahve vegandır. Fakat hazır karışımlar, dışarıda satılan sütlü kahve çeşitleri ve bazı özel kahve çeşitleri vegan değillerdir. Diğer taraftan artık her şeyin bir alternatifi var! Hayvansal süt ürünlerinin yerine bitkisel sütleri tercih edebilirsiniz.
Süt kullanmak istediklerinde; Hindistan cevizi sütü, badem sütü ve soya ürünleri kullanırlar. Soya unu ile yapılan Uzak Doğu besini olan “tofu” veganlar için vazgeçilmez bir yiyecektir; vegan peyniri olarak da bilinir.
Ekmek, beslenmemizin en temel unsurlarından biridir ve geleneksel olarak yumurta ve süt gibi hayvansal ürünler içerir. Ancak veganlar da ekmek yemek istiyorlar ve bu ihtiyacı karşılamak için birçok vegan alternatif mevcut. İşte yumurtasız ve süt içermeyen ekmek için bazı vegan seçenekler: Tam Buğday Ekmekleri.
Vegan beslenme için sebzeler, kurubaklagiller, yağlı tohumlar, meyveler ve daha birçok seçenek mevcuttur. Hayvansal kaynaklarla alınamayan besin öğelerinin emiliminin en yüksek olduğu vegan ürünleri tercih etmek sağlığın sürdürülmesi için gereklidir.
Vegan beslenmeyi tercih eden kişilerin dikkat ettiği önemli noktalardan birisi de yeterli besin alımıdır. Zeytinyağı içerisindeki E vitamini ve polifenoller gibi antioksidan maddeler sayesinde sağlığı destekler. İçeriğindeki vitamin ve mineraller zeytinyağını vegan beslenmeyi destekleyici bir gıda haline getirir.
Leonardo DiCaprio…
Uzun yıllardır vejetaryen olduğu bilinen ünlü ismin, son dönemde vegan beslenme tarzına geçiş yaptığı bildiriliyor. Kulislerde, kamera arkasında ve ödül törenlerinde yemek tercihlerini hep bu yönde kullanan ünlü aktörün, filmlerinde gördüğünüz çiğ etinde bulunduğu yemek sahneleri sizi aldatmamalı.
Albert Einstein
Einstein hayatının son döneminde vejetaryenliği benimseyen bir isim. Eti ve balığı yaşlılık döneminde bıraktığı bilinen Einstein insanın etçil olarak doğmadığına inandığını dile getirmiş bir isim.
İçinde bal, balmumu, süt, yumurta, deri gibi hiçbir hayvansal bileşim içermeyen ürünlere vegan ürün denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri