Örneğin yumurta ikamesi olarak en çok keten tohumu, chia tohumu, tofu, nohut suyu, ezilmiş muz, elma sosu gibi gıdalar kullanılmaktadır. Bu alternatifleri ev ortamında hazırlayabilirsiniz. Fakat bunları kullanırken çoğu zaman miktar ayarlamak ve kıvam tutturmak zordur. Bazıları ise hazırlama aşaması gerektirir.
Elma, muz ve avokado, tıpkı yumurta gibi bağlayıcı özelliğe sahip meyveler. Eğer yumurta yerine elma püresi kullanmak isterseniz, elmayı rendeleyin, tercihinize göre içine tarçın da ekleyerek pişirin. Muzu veya avokadoyu ise pişirmenize gerek yok, sadece iyice ezip veya rondodan geçirip püre haline getirmeniz yeterli.
Yarım bardak elma püresi, bir yumurtaya denk gelir. Tariflerinizde yumurta yerine elma püresi kullanarak istediğiniz etkiyi yakalamak mümkündür. Birçok tarifin vazgeçilmezi olan muz, yeri geldiğinde yumurtanın yerine geçebilecek bir malzeme olabilir. Çeyrek bardak kadar muz püresi, bir yumurtaya denk gelir.
Vegan veya katı vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt, yoğurt, peynir hiçbir hayvansal ürünü yemezler. Veganlar bal dahi yemezler.
İlgili 39 soru bulundu
Bal, arıların sömürülmesinden elde edilir.
Veganlar, bal, petek, arı poleni gibi ürünlerden kaçınarak bu sömürücü uygulamalara karşı durur.
Veganlar içeriğindeki yumurta, hayvansal yağlar ya da süt ürünlerini kontrol edemedikleri için klasik pastane ürünlerini tüketemezler. Bu nedenle özellikle tahıllar hazırlanan kahvaltı gevreklerini tercih ederler. Vegan kahvaltı menüsü içerisinde bolca sebze ve meyve yer alır.
Dr. Canan Karatay yumurtanın pişirilme şekliyle alakalı şu tavsiyelerde bulundu; Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir.
Yumurta yerine kullanabileceğiniz en iyi alternatiflerden biri de yağ-su-kabartma tozu karışımıdır. 2 yemek kaşığı su, 2 tatlı kaşığı kabartma tozu ve 1 tatlı kaşığı bitkisel yağ ile elde edeceğiniz karışım 1 adet yumurtaya denk gelir.
Yumurta Alerjisi Olanlar Ne Yemeli? Yumurta tüketemeyen kişiler yumurtanın faydalarını içeren başk gıdalarla takviye edilmelidir. Bunlar et ürünleri, balık, süt, peynir yoğurt, tahıllar, baklagiller, sebze, meyve, yeşil yapraklı sebzeler ve domates olarak sayılabilir.
Yumurta dışında kahvaltıda protein ihtiyacını karşılayacak yulaf lapası olabilir, içinde kuru meyveler ile. Onun dışında yiyecek bir şeyler olarak normal peynir, zeytin tabiki en sık tercih edilen ya da en basitinden bir tost hazırlayıp yersin.
Amaç alışılmış olan yumurtaya benzer özelliklerde bir alternatif üretmektir. Bezelye, mercimek, nohut gibi gıdalardan elde edilen protein tozları, unları yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlar vegan yumurta karışımına jelleşme, köpürme gibi fonksiyonları sağlar.
Nohut suyu/Aquafaba iyi bir besin kaynağı olmasa da, veganlar ve gıda alerjisi olanlar için mükemmel bir yumurta ve süt ürünleri ikamesi olarak kabul edilmektedir.
Merve Öz, şu örnekleri verdi: “Yumurta sevmeyen ya da kokusundan hoşlanmayan bir çocuğun, yumurtayı sevebilmesi için omlet ya da menemen şeklinde denemesi sağlanabilir. Omleti yiyen bir çocuğun haşlanmış yumurtayı yemesi daha kolay olacaktır.
Eğer mevcutta sadece bir kalp damar hastalığı varsa bu bireyler yumurta tüketimini günde 2 ile sınırlandırmalıdırlar. Sağlıklı bireyler ise günde 3 yumurta bile tüketebilirler bir sınırlama kalp sağlığı riski açısından yoktur.
Günlük 2 Haşlanmış Yumurta Bağışıklığı Güçlendirir!
Bununla birlikte uzmanlar özellikle günde 2 adet haşlanmış yumurta yemenin sağlık açısından çok faydalı olduğunun altını çiziyor. Vücudun ihtiyaç duyduğu amino asitleri içeren haşlanmış yumurta ayrıca folik asit, demir, çinko, fosfor ve protein bakımından zengindir.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Basit bir hesapla bir yumurtanın ortalama 220 mg kadar kolesterol içerdiğini kabul edersek; tek bir yumurta sarısı yemekle toplam kolesterolün 4-6 mg, LDL kolesterolün ise 3-5 mg kadar artacağını söyleyebiliriz. Kısacası yumurta yiyen herkesin kanında hem kolesterol hem de LDL kolesterol yükselmektedir.
karnıyarık otu olarak bilinir. su ile 10 kata kadar şişebilen, yüksek lif içeren, yumurta yerine kullanılabilecek bitkisel bi alternatif. 1 tatlı kaşığına 1 su bardağı su ekleyip çırpın. çok çabuk kıvam alıyor. kek ve kurabiyelerde yumurta yerine kullanabilirsiniz.
3. Baklagiller: Kurubaklagil grubunda yer alan kuru fasulye, barbunya, mercimek, nohut, yeşil mercimek, soya fasulyesi protein ihtiyacını karşılamak için günlük beslenmede mutlaka yer verilmesi gereken besinlerdendir.
Muz: Çinko içeriği sebebiyle zengin bir meyve olan muz, ayrıca total enerji ihtiyacını karşılaması ve yüksek kalori içeriğiyle veganların bir diğer gözdesi.
Hayvansal hiçbir gıda tüketmedikleri için süt ve süt ürünleri de tüketmezler, ama kalsiyum alımının mutlaka olması gerekir. Veganlar; soya sütü, hindistan cevizi sütü, pirinç sütü gibi bitkisel süt ürünlerini tercih edebilirler. Ayrıca femmelle.tr hesabımda da tarifini verdiğim soya sütlü lor peynirini tüketebilirler.
Vegan beslenme şeklinde çeşitli meyveler ile üretimi yapılan tatlılar tüketilebilmektedir. Meyve tatlılarında ise tatlandırıcı ve meyve kullanılmalıdır. Süt ya da yumurta içermemesi gerekir. Bunun yanı sıra vegan tatlılarının arasında yer alan ve en çok tercih edilen ise lokumlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri