Kapalı anonim şirketler yönünden bakıldığında, tıpkı hisse senetlerinde olduğu üzere, ilmühaber çıkarmak için de herhangi bir makam veya merciden izin alınmasına gerek yoktur. Yani, hisse senetleri gibi ilmühaberler de, herhangi bir matbaada bastırılabilir ya da bilgisayarda hazırlanıp çıktı olarak alınabilirler.
Tapu ve Kadastro Müdürlükleri'ne ilmühaber ile başvuruda bulunabilmektedir.
İlmühaberler, anonim şirketin tescilinden önce çıkarılamazlar. Hamiline yazılı hisse senetlerinin yerini tutmak için nama yazılı ilmühaber çıkarılabilmesi için, payların bedellerinin tamamen ödenmiş olması gerekmektedir.
“…henüz hisse senedi çıkarılmamış ise de, ilmuhaber çıkarılmış olup bu da pay senedinin yerini tutar.” Yine Yargıtay HGK'nın bir başka kararında da defalarca “hisse senedi (veya ilmühaber)” denilerek uyuşmazlık açısından, nitelik bakımından fark olmadığı vurgulanmış.
Geçici ilmühaber çıkarmak için, herhangi bir kurumdan izin almaya gerek yoktur. Hisse senedine benzeyen bu ilmühaberler, herhangi bir matbaada bastırılabileceği gibi, bilgisayarda hazırlanıp çoğaltılması da mümkün bulunmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Esas sözleşmede aksine bir hüküm yoksa pay senetlerinin nama yazılı olması gerekir. Hamiline yazılı pay senedi veya ilmühaber düzenlenebilmesi ancak pay bedellerinin tamamının ödenmesi halinde mümkündür. Pay bedelleri ödeninceye kadar ancak nama yazılı ilmühaber çıkarılabilir.
İlmühaberlerin çıkarılabilmesi için anonim şirketlerin Ticaret Sicili'ne tescil edilmiş olmaları gerekmektedir. Çünkü TTK'nın 302. maddesi hükmüne göre; “Şirketin tescilinden önce payların devri şirkete karşı hükümsüzdür.”
Şirketler Hukuku yönünden “ilmühaber” kavramı, anonim şirket tarafından hisse senedi bastırılıncaya kadar geçerli olan ve hisse senetlerinin yerini tutmak üzere çıkarılan menkul kıymeti ifade eder.
İster hamiline ister nama yazılı olsun, hisse senedinin yerini tutmak üzere bir ara devre için çıkarılan “Geçici İlmühaberler” hisse senedinin yerini tuttuğu için pay sahipliği haklarını da içermektedir. Geçici olarak çıkarılmalarına rağmen pay sahipliği hakları kalıcıdır.
1. Bir kimsenin durumunu gösteren ve resmî dâirelerce eline verilen belge. 2. Bir şeyin teslim alındığına dâir olan belge, alındı kâğıdı.
Özetle Türkiye'de hisse senedinden sağlanan gelirler üzerinden genel olarak stopaj yoluyla vergi alınmakta olup, özellikle alım satım faaliyetinden elde edilen gelirler yüzde sıfır oranında stopaja tabi tutulmakta ve beyan zorunluluğu bulunmamaktadır.
Gerçek kişiler, hisse senetlerini edinme tarihinden itibaren hangi süre içinde elden çıkartırlarsa çıkartsınlar, bundan doğan kazanç, stopaja ve beyana tabi değildir. Yani Gelir Vergisi yoktur.
Anonim şirketlerde hisse senetleri ve devir işlemleri Türk Ticaret Kanunu tarafından düzenlenmiştir. Buna göre; Hisse senetleri, hamiline ve nama yazılı olarak basılmaktadır. Sözleşmede aksine bir hüküm yoksa, hisse senetleri nama yazılı olarak basılması daha güvenli olmaktadır.
İLMÜHABER KELİMESİNİN ANLAMI
Birinin yer, hal, medeni durum vb.ni gösteren resmi belgedir. Bu kelime genellikle ilmuaber şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ilmühaber şeklinde olmalıdır.
İlmühaber, pay senetleri çıkarılmadan önceki süreçte paylara tedavül kabiliyeti kazandırmak amacıyla anonim ortaklık tarafından çıkarılan ve kıymetli evrak niteliğine sahip olan senetlerdir.
FİLATELİ ALEMİNDE SEYAHAT. Vaktiyle Yeşilçam repliklerine de yansıyan yaygın bir deyişti, “N'aber” sorusuna verilen “iki pul bir ilmühaber” cevabı. İlmühaber, yani kişinin halinin, ahvalinin belgesi. Filateli artık yüzüne pek bakılmayan bir hobi, ama pullar ülkelerin hallerinin, ahvallerinin belgesi olmayı sürdürüyor.
Sermaye payının tamamı ödenmişse, hamiline yazılı hisse senedi yerine çıkartılan hamiline yazılı ilmühaber, hamiline yazılı hisse senedi gibi devredilebilir. Yani teslim ile (zilyetliğin geçirilmesi ile) devir gerçekleşmiş olur (TTK. md. 559). Nitekim kanunda bu ilmühaberler için özel bir devir şekli öngörülmemiştir.
İLMÜHABER: Tapu sicilinde, kadastro sırasında yapılan bazı hataların düzeltilmesi için, istemde bulunanın hak sahibi olduğuna kanaat getirebilmek amacıyla müdürlükçe istenen ve ilgili tarafından temin edilen, fotoğraflı ve köy muhtarlığınca imzalı, mühürlü resmi bir belgedir.
Poliçe verilinceye kadar geçen süre içinde gerçekleşecek tehlikelere karşı sigorta ettiren kişi kendini teminat altına almak isterse, bu süre içinde meydana gelebilecek tehlikelerden dolayı sigortacının sorumluluğunu belirlemek amacıyla geçici sigorta ilmühaberi düzenlenir.
Kimler anonim şirket kurabilir? Bahsettiğimiz gibi, anonim şirket kurucusunun gerçek bir kişi olma zorunluluğu yok. Tüzel kişiler de anonim şirket kurabilir, gerçek kişiler gibi hissedar veya ortak olabilir. Yabancı uyruklu kişiler için de durum aynı; anonim şirket kurabilir ve ortak olabilirler.
Anonim şirketler, hem ortakların ticari faaliyetlerine hem de şahsi mal varlıklarına ilişkin maddi sorumluluk ve riskleri minimize ederek ortakların varlıklarını koruması, sermaye paylarının kolay ve hızlı bir şekilde el değiştirebilmesi ve yönetimsel açıdan avantajlara sahip olması sebepleri ile tercih edilebilir.
Anonim şirket (A.Ş.) ya da anonim ortaklık (A.O.) sermayesi ortak tarafından taahhüt edilmiş ve paylara bölünmüş olan, tüzel kişiliği haiz, borçlarından dolayı kendi mal varlığıyla sorumlu bulunan şirkettir.
İİK m.179'da belirtildiği üzere, sermaye şirketlerinin borca batık olması halinde, şirketi temsile yetkili kişiler tarafından mahkemeye başvurulması halinde ve mahkeme tarafından bu durumun tespit edilmesi halinde şirketin iflasına karar verilmektedir.
Bilindiği üzere, anonim şirketler yönetim kurulları aracılığıyla yönetilir ve temsil olunur. Ancak, yönetim kurulları bir kısım yetkilerini yönetim kurulu üyelerinden bazılarına deveredebileceği gibi yönetim kurulu üyesi olmayan müdürlere de devredebileceklerdir.
Anonim şirketler, kanunlarla belirlenen sınırlar içerisinde her türlü iktisadi ve ticari faaliyeti gerçekleştirmek amacıyla kurulur. Ancak bu amaç, ana sözleşmede net bir şekilde ifade edilmelidir. Anonim şirketler, tüzel kişilik kazandıkları için belirli bir ticaret unvanı altında faaliyet gösterirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri