Bir ülkenin iflas etmesi o ülkenin yükümlülüklerini yerine getirememesi anlamına geliyor. Yani bir ülke memur maaşlarını, borçlarını ödeyemiyorsa teknik anlamda iflas etmiş olarak kabul ediliyor.
Günümüzde sokak dilinde devletlerin batması ifadesiyle kastedilen şey savaşlar nedeniyle değil borçların ödenemez duruma gelmesi nedeniyle ortaya çıkan durumdur. Böyle bir durumun bir sonraki aşaması moratoryum ilanıdır.
Moratoryum ilanı durumu söz konusu olduğu zaman borçlu olan kişinin mevcut borçları tamamen silinmez. Yapılacak olan işlem yeniden yapılandırma olacaktır. İki taraf arasında anlaşma yapılarak borç miktarında olmasa da vade süresinde bir değişiklik yapılabilir.
Türkiye Cumhuriyeti (Adnan Menderes'in Demokrat Parti hükümeti) 4 Ağustos 1958 tarihinde ülkenin içinde bulunduğu mali güçlükler ve borçların ödenemeyecek hale gelmesi nedeniyle moratoryum ilân etti. Bu tarih aynı zamanda Türkiye'nin IMF ile ilk kez bir düzenleme içine girdiği tarihtir.
Moratoryum, borçlu tarafın, borcunu ödeyemeyecek durumda olması nedeniyle, alacaklıya yeni bir borç sözleşmesi sunması anlamına geliyor. Kamuoyunda genellikle borcun reddiyle ya da temerrüde düşmekle karıştırılıyor fakat moratoryumda borçlu taraf borcunu reddetmiyor.
İlgili 31 soru bulundu
Moratoryum, devletin borcunu ödemekte acze düştüğünü bildirmesi olup, borcu sona erdiren bir neden değildir.
Bir ülkenin iflas etmesi o ülkenin yükümlülüklerini yerine getirememesi anlamına geliyor. Yani bir ülke memur maaşlarını, borçlarını ödeyemiyorsa teknik anlamda iflas etmiş olarak kabul ediliyor.
2023 Temmuz sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 210,0 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir.
18. stand-by anlaşmasını 4 Şubat 2002'de imzalayan Türkiye, bu anlaşma sona ermeden hemen önce, Ocak 2005'de yeni bir stand-by anlaşması yapmıştır. Son kalan borç, Mayıs 2013'te yapılan son taksit ödenmesinin sonrasında tamamen kapatılmıştır.
Bu durumda borçlularla alacaklılar arasında bir anlaşma yapılarak borçların uzatılması işlemi de moratoryum olarak adlandırılır. Örneğin; dış borçlarla ilgili olarak Osmanlı İmparatorluğu 1875'te moratoryum ilan ediliyor ve 1881'de Duyun-i Umumi idaresi kuruluyor. Türkiye Cumhuriyeti de 1958'de moratoryum ilân etmişti.
Merkezi yönetim borç stoku 31 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla 5.880 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Borç stokunun 2.061,6 milyar TL tutarındaki kısmı Türk Lirası cinsi, 3.818,4 milyar TL tutarındaki kısmı döviz cinsi borçlardan oluşmaktadır.
Bakanlık, 31 Mart 2023 itibarıyla brüt ve net dış borç stoku, Hazine garantili dış borç stoku ve kamu net borç stoku ile Avrupa Birliği (AB) tanımlı genel yönetim borç stoku verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye'nin brüt dış borç stoku, 475,7 milyar dolar olarak gerçekleşirken stokun milli gelire oranı yüzde 49 oldu.
Özellikle büyük yatırımlar ve savaşlar bu çeşit olağan kamu gelirleri ile karşılanamaz. Bunlar için devlet, ihtiyaç duyduğu parayı borçlanma yoluyla karşılar (nce,1996:19). Devlet borçlanması ve borç yönetimi ülke ekonomisinde önemli bir konu olarak ortaya çıkmaktadır.
Ticaret Mahkemesinin iflasa karar verdiği anda, borçlu (müflis) hakkında iflas açılmış olur. İflas halinde, mükellefin varlığı ve varsa gelirleri üzerindeki tasarruf hakkı ortadan kalkmakta ve bütün varlığı ve gelirleri iflas masasına intikal etmektedir.
İflasın konusu olan borcun, tacirin ticari işletmesiyle ilgili olması gerekmez, sadece para ve teminat alacağı olması iflasın istenebilmesi için yeterlidir. Ayrıca icra hukukunda bir borçlunun kendi kendisine karşı icra takibi yapması mümkün değilken; iflasta borçlunun kendisi iflasını istemesi mümkündür.
Tasfiye halindeki şirket, tüm işlemler sonuçlandırılıp resmi kayıtlarısilininceye kadar tüzel kişiliğini korur. Şirket yetkilerinin sadece tasfiyesürecini tamamlamakla sınırlı olduğu bu süreçte şirket unvanının başına'Tasfiye Halindeki' ibaresi gelir.
“Türkiye Brüt Dış Borç Stoku”, 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 459 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiş olup stokun milli gelire oranı ise yüzde 50,7 olmuştur. Aynı tarihte, “Türkiye Net Dış Borç Stoku” ise 235,3 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiş olup stokun milli gelire oranı yüzde 26,0 olmuştur.
Merkez Bankası verilerinden yapılan hesaplamalara göre, ağustos ayı itibariyle Türk özel sektörünün uzun vadeli en fazla kredi borcunun bulunduğu ülke 21,6 milyar dolarla İngiltere olurken, ikinci sırada 17,8 milyar dolarla Almanya, üçüncü sırada ise 17 milyar dolarla ABD yer aldı.
Bir ülkenin temerrüde düşmesi, borçlarını vadesinde ödeyememesi anlamına geliyor. IMF'ye olan borcun ödenmemesi durumunda ise borç alan ülkelere 30 gün içerisinde vadesi geçmiş borcu ödeme hakkı tanınabiliyor.
Ülke böylece yıllardır dünya geneli milli gelire oranla borçluluk sıralamasında ilk sırada yer alan Japonya'nın da önüne geçti. Sudan'ın ardından yüzde 159 ile Cabo Verde ikinci sırada yer alırken, yüzde 152'yle Eritre üçüncü, yüzde 134 ile Butan dördüncü sırada bulunuyor.
Dünya Bankası raporuna göre, düşük ve orta gelirli 120 ülke arasında Türkiye, en çok dış borcu olan 6. ülke oldu. Türkiye, borcun milli gelire oranında Arjantin'in ardından 2. sırada yer aldı.
Türkiye, 14 Mayıs 2013'te IMF'ye 281 milyon dolar ödeme yaparak, 1994 kriziyle birlikte başlayan ve daha sonra çeşitli defalar uzatılan stand-by anlaşmaları kapsamında aldığı kredilerin son taksitini ödedi. Türkiye, ilk kez 1961 yılında IMF'den kredi kullandı ve bu tarihten sonra toplam 19 stand-by anlaşması yaptı.
CEOWORLD dergisinin 2021 raporuna göre Finlandiya 2021'de Yaşam Kalitesi için dünyanın 1 numaralı ülkesi olurken, Danimarka ve Norveç sırasıyla ikinci ve üçüncü oldu. 2021 sıralaması Belçika'yı dördüncü sıraya, İsveç'i beşinci sıraya yerleştirdi.
- Yurt, - Memleket, - Diyar, Bu şekilde değişik cümlelerde amaca göre kullanabilirsiniz.
Ülke, bir devletin egemenliği altında bulunan, başkenti ve bayrağı olan, genellikle bağımsız toprakların tümü, memleket, yurt. Ülke kavramı uluslararası siyasette oldukça tartışmalı kavramlardan birisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri