İş hukuku davalarından olan işçilik alacağı davalarında vekalet ücretleri ve yargılama masrafları nispi olarak hükmedilecektir.
Maktu ücret, davanın konusunun para olmadığı veya para ile ölçülemediği hallerde belirlenen ücrettir. Nisbi ücret ise davanın konusunun para olması veya para ile ölçülebilir olması halinde bu değer üzerinden belirlenen ücrettir. Nisbi ücretin belirlenmesinde dava dilekçesinde talep edilen miktar esas alınır.
Maktu ücret görülmekte olan davanın konusunun para olmadığı veya para ile ölçülemediği durumlarda verilen ücrettir. Bazı durum- larda da davanın veya hukuki yardımın konusunun değerinin önemi yoktur.
Karşı Vekalet Ücreti Nedir? Karşı vekalet ücreti, yargı organları tarafından kurulan hükümlerde lehine karar verilen yan için maktu veya nispi vekalet ücretine hükmedilmesidir. Hükmedilen bu ücret yalnızca avukata aittir. Fakat avukat bu ücreti kendi adına ilamlı icraya konu yaparak takip başlatamaz.
Taraflar arasında düzenlenen vekalet sözleşmesi, kanuni sınırlar içerisinde kalmak kaydı ile geçerlidir. Nispi nitelikli tazminat davalarında vekalet ücretleri, dava konusunun veya alacak tutarının değerine göre belirlenmektedir. Maktu nitelikteki davalarda ise iş mahkemeleri maktu ( belirlenmiş ) ücrete hükmeder.
İlgili 33 soru bulundu
Davanın görüldüğü mahkemeye göre değişmektedir ve o mahkemede görülen ve maktu ücrete tabi olan bütün davalar için aynı ücrete hükmedilmektedir. Nispi ücret, görülmekte olan davanın konusunun para olması veya para ile ölçülebilmesi durumunda, dava konusu değere göre hesaplanan ücrettir.
Vekalet ücreti, o yıl için düzenlenmiş Asgari Ücret Tarifesinde belirtilen miktar ve oranlardan az olamaz. Bu noktada nispi ücret ve maktu ücret kavramlarını izah etmek gerekir. Nispi ücret; bir dava veya hükmedilecek şeyin değerinin ya da paranın %25'ini geçemez.
MADDE 12 –(1) Tüketici hakem heyetlerinin tüketici lehine verdiği kararlara karşı açılan itiraz davalarında, kararın iptali durumunda tüketici aleyhine, avukatlık asgari ücret tarifesine göre nisbi tarife üzerinden vekâlet ücretine hükmedilir.
Nispi vekalet ücreti: Nispi vekalet ücreti, oransal hesap yapılacak demektir. Yani dava konusu para miktarı veya dava konusu şeyin değeri üzerinden yüzdesel oran şeklinde hükmedilecek vekalet ücreti şeklindedir.
2023 Boşanma Avukatı ücreti 9.200,00 TL olarak belirlenmiştir.
5043 sayılı kanunda ücretin belirlenmesi esası olarak avukatın davayı kazandığı kısmının yüzde onu ile yüzde yirmisi arasında arasında ücrete hak kazanağı düzenlenmiştir. Bu yüzde ise ilamın kesinleşme tarihine göre belirlenecektir.
1136 Sayılı Avukatlık Kanunu2'nun “avukatlık ücreti” başlıklı 164. maddesine göre “dava sonucunda verilen karara dayanılarak tarifeye göre karşı tarafa yüklenilecek vekâlet ücreti avukata aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez”.
Şu kadar ki takip miktarı 11.250,00 TL'ye kadar olan icra takiplerinde avukatlık ücreti, bu Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde, icra dairelerindeki takipler için öngörülen maktu ücrettir.
Mal Paylaşımı Davasında Vekalet Ücreti
Katılma Alacağı davasında vekalet ücretine nisbi olarak hüküm verilmektedir.
Bildiğim kadarıyla tazminat davalarında vekalet ücreti nispi olarak hesaplanıyor ve hükümde de kabul veya red olunan kısma göre vekalet ücretine hükmediliyor.
(4) Beraat eden ve kendisini vekil ile temsil ettiren sanık yararına Hazine aleyhine maktu avukatlık ücretine hükmedilir. uygulanır. cezası kadar avukatlık ücretine hükmedilir. cezası kadar avukatlık ücretine hükmedilir.
Davalı taraf lehine hükmedilen vekâlet ücretinin tam yargı davaları ve iptal davalarında farklı olduğu, iptal davasında maktu vekâlet ücretine hükmedilirken tam yargı davalarında nispi olarak vekâlet ücretinin tespiti yoluna gidilmektedir.
Davadan feragat deliller toplandıktan sonradır.Bu nedenle vekalet ücretinin nisbi olarak hesaplanması gerekirken maktu vekalet ücretine hükmedilmesi hatalı olup,bozma sebebi ise de bu hususun düzeltilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün HUMK.nun 436/2. maddesi uyarınca düzeltilerek onanmasına karar ...
AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ YENİDEN BELİRLENDİ21.09.2023
Dava ücretleri ise 8 bin TL ile 67 bin 700 TL arasında olacak. Avukatlara büroda sözlü danışma ücreti ilk 1 saat için 2 bin 300 TL, sonraki her 1 saat için bin 300 TL, çağrı üzerine gidilen yerde 1 saate kadar sözlü danışma ücreti ise 4 bin 800 TL oldu.
Maktu nitelikteki davalarda (boşanma gibi) mahkeme maktu (belirlenmiş) ücrete hükmeder. Nispi nitelikli tazminat, ziynet eşyaları, mal paylaşımı davalarında vekalet ücretleri, dava konusunun veya alacak tutarının değerine göre belirlenmektedir.
Konusuz kalan davada karar tarihinden önce harç ikmali yapılmadığı takdirde maktu vekalet ücreti üzerinden ilam vekalet ücretine hükmedilmesi gerekmektedir.
İtirazın İptali Davasında Vekâlet Ücreti
İtirazın iptali davası nisbi vekâlet ücreti içerir. İtirazın kaldırılması ise maktu olarak hesaplanır. Dava bittiği halde karşı taraf avukata borcunu ödememişse, avukat %10'unu icra takibi yaparak karşı taraftan tahsil edebilir.
Mahkeme kararlarında genellikle vekalet ücretinin KDV'siyle ilgili bir belirleme yapılmamaktadır. Bu nedenle hükmedilen vekalet ücretinin KDV dahil tutar olduğu kabul edilmelidir.
Değeri para ile ölçülemeyen dava ve işlerde ise avukatlık asgari ücret tarifesi uygulanır. Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekâlet ücreti avukata aittir.
İş sahiplerinin (müvekkil) Avukata ödemesi gereken ücrete “vekalet ücreti” yada “avukatlık ücreti” denir. Bu ücret Borçlar Kanunu ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nda düzenlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri