Kan. m.173 “Sözleşmede aksine bir hüküm yoksa, kararlaştırılan avukatlık ücreti yalnızca avukatın üzerine almış olduğu işin karşılığı olup, mukabil dava, bağlantı ve ilişki bulunsa bile başka dava ve icra kovuşturmaları veya her türlü hukuki yardımlar ayrı ücrete tabidir.
İş sahiplerinin (müvekkil) Avukata ödemesi gereken ücrete “vekalet ücreti” yada “avukatlık ücreti” denir. Bu ücret Borçlar Kanunu ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nda düzenlenmiştir. Avukatlık Kanunu 164. madde uyarınca “Avukatlık ücreti, avukatın hukuki yardımının karşılığı olan meblağı veya değeri ifade eder.”
Bunlar “maktu vekalet ücreti” ve “nispi vekalet ücreti” şeklindedir.
Vekalet ücreti; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 164.maddesinde “ Avukatlık ücreti, avukatın hukukî yardımının karşılığı olan meblâğı veya değeri ifade eder. Yüzde yirmibeşi aşmamak üzere, dava veya hükmolunacak şeyin değeri yahut paranın belli bir yüzdesi avukatlık ücreti olarak kararlaştırılabilir.
Kişi, noter aracılığı ile tüm hukuki iş ve işlemlerini takip etmesi, sözleşme yapması, taşınmaz alım satımı yapması gibi yetkiler için avukata vekalet verebilmektedir. Avukata vekalet vermenin 2023 Mart ayı itibariyle güncel ücreti 490 TL'dir. Noterler aracılığı ile ikametgah işlemleri de yapılabilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre; kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel ve tüzel kişilerin sözleşmeli avukatlarına ödeyecekleri ücret en az 15 bin 800 TL olarak belirlendi. Dava ücretleri ise 8 bin TL ile 67 bin 700 TL arasında olacak.
İcra Vekalet Ücreti Hesaplama
İlk 200.000,00 TL için % 16,00 = 32.000,00 TL. Sonra gelen 200.000,00 TL için % 15,00 = 30.000,00 TL. Sonra gelen 400.000,00 TL için % 14,00 = 56.000,00 TL. Sonra gelen 600.000,00 TL için % 11,00 = 66.000,00 TL.
Gerçek Kişilerde: Tapu vekaleti verecek şahsın T.C. kimlik numarasının bulunduğu nüfus cüzdanı ya da pasaport, Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğrafı gerekir. Tüzel kişilerde: Nüfus cüzdanı, Yetkili kişinin imza sirküleri, Yetkili kişinin talimatlarını içeren imzalı belge gereklidir.
1136 Sayılı Avukatlık Kanunu2'nun “avukatlık ücreti” başlıklı 164. maddesine göre “dava sonucunda verilen karara dayanılarak tarifeye göre karşı tarafa yüklenilecek vekâlet ücreti avukata aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez”.
Genel yetkili vekaletname ile kişi vekaletnamede yazılan işlemleri yapmaktadır. Genel vekaletname ile tapu da taşınmaz satışı yapma, araç alım satımı, abonelik açtırma kapatma, miras intikali, veraset ilamı çıkartma gibi işlemler yapılabilmektedir. Genel vekaletname örneği süreli ve süresiz olarak çıkarmak mümkündür.
Hangi Konularda Vekalet Verilir? Araç satışı işlemleri, tapu devri, veraset ve intikal işlemleri, gayrimenkul alım satımı ve boşanma davaları ile ilgili konularda vekalet vermek mümkündür.
01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren HMK'nın 330. maddesin- de ise “Vekil ile takip edilen davalarda mahkemece, kanuna göre takdir olunacak vekâlet ücreti, taraf lehine hükmedilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Yasal mevzuat gereğince bir avukat müvekkili tarafından verilen vekaletnamesini ilgili dava dosyasına sunmakla birlikte avukatlık ücretine hak kazanmış demektir. Avukatlık ücret sözleşmesindeki ücret ödeme borcu ifa edilmediği takdirde avukat tarafından dava açılabilir ve faizi ile birlikte tahsil edilebilir.
Karşı vekalet ücreti nedir? Yargılamada davacı taraf kendisini avukat ile temsil ettirmiş ise ve davayı kazanmış ise, davalı taraf, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirtilen tutarı davacının avukatına ödemek zorundadır. Özetle davayı kazanan davacının avukatı, davayı kaybeden taraftan avukatlık ücreti alacaktır.
Maktu ücret, davanın konusunun para olmadığı veya para ile ölçülemediği hallerde belirlenen ücrettir. Nisbi ücret ise davanın konusunun para olması veya para ile ölçülebilir olması halinde bu değer üzerinden belirlenen ücrettir. Nisbi ücretin belirlenmesinde dava dilekçesinde talep edilen miktar esas alınır.
Vekalet verilen tapu yeri ile vekalet sınırları, vekalet işleminde belirtilmelidir. Vekilin azli konusunda Tapu Genel Müdürlüğüne bildirimde bulunmalıdır. Vekaletname ilgili ve yetkili makamlar tarafından düzenlenmelidir. Vekaletname belgeler, Türkiye Cumhuriyeti kimliği veya pasaportu ile düzenlenmiş olmalıdır.
Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir. İşin mahiyeti gereği süreli vekaletnameler de vardır.
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
Vekâlet ücreti ve yargılama gideri ödemelerine ilişkin dekontlar merkezde Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne, illerde ise valiliklerin hukuk birimlerine mutlak surette gönderilmelidir.
Vekalet ücreti vekille temsil edilen davalı sayısına bölünür. İki davalıyı temsil eden vekil 2 pay, 1 davalıyı temsil eden vekil de 1 pay alır. ÖZET: İlamda iki davalı olup, bu durumda takibi yapan alacaklının ilam vekalet ücretinin yarısını davalıdan isteyebileceği kabul edilmelidir.
2024 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine (AAÜT) göre miras davaları için belirlenen asgari avukatlık ücretleri şu şekildedir: İzale-i şüyu davaları 17.400 Türk Lirasıdır. Miras paylaşım davaları 17.400 Türk Lirasıdır. Asliye Hukuk Mahkemelerinde takip edilen davalar 17.900,00 Türk Lirasıdır.
Genel vekâletname, bir kişinin başka bir kişiyi kendi adına hareket etmesi için yetkilendirdiğini gösteren yazılı belgeye denir. Bu yetkilendirme belgede belirtilen durumlar için geçerlidir ve kişiye bu durumlarda temsil etme yetkisi tanır.
Noter huzurunda imzalanan sözleşme ile kişi vekil tayin edebilir. Ancak her zaman vekaletname vermek için notere gitmek gerekli değildir. Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir.
VEKALET ÜCRETİ ALACAĞI HANGİ KURUMDAN İSTENİR? 1⃣Mahkeme kararı ile Hazineden alınarak sanığa verilmesine hükmedilen vekâlet ücreti, beraat kararını veren mahkemenin bulunduğu yer Cumhuriyet Başsavcılığından istenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri