Vekalet Vermek. Türkiye'de tüm şehirlerde vekaletname verebilirsiniz, işlem genellikle 2 saat sürer. Avukatın vekaletname verme işlemi sırasında noterde bulunması gerekmez. Bazı vekaletname çeşitlerinde vekilin kimlik bilgilerine, pasaportunuza ve vesikalık fotoğrafınıza ihtiyaç duyulabilir.
Noter huzurunda imzalanan sözleşme ile kişi vekil tayin edebilir. Ancak her zaman vekaletname vermek için notere gitmek gerekli değildir. Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir.
Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
Vekalet vermek istediğiniz kişinin kimlik numarasıyla ya da size göndereceği nüfus cüzdanı fotoğrafıyla notere başvuruyorsunuz. İki fotoğraf ve kimliğiniz ile noterden dilediğiniz işlem için vekaletname çıkarabilirsiniz.
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
İlgili 30 soru bulundu
Başka İlde Yaşayan Birine Vekalet Verme
Böyle bir durumda kişi, noter huzurunda bulunamayacağından dolayı, size nüfus cüzdanının bir fotokopisini gönderebilir ya da mail yoluyla iletebilir. Fotokopiyi çıktı alıp notere giderek işlemleri başlatabilirsiniz.
Siz de bu maildeki nüfus cüzdanı fotokopisini bilgisayardan yazdırırsınız. Elinizdeki bu nüfüs cüzdanı fotokopisi ve sizin kimliğiniz ile beraber notere giderseniz vekalet verecek olduğunuz kişi olmadan da vekalet çıkartabilirsiniz.
Kişi, noter aracılığı ile tüm hukuki iş ve işlemlerini takip etmesi, sözleşme yapması, taşınmaz alım satımı yapması gibi yetkiler için avukata vekalet verebilmektedir. Avukata vekalet vermenin 2023 Mart ayı itibariyle güncel ücreti 490 TL'dir. Noterler aracılığı ile ikametgah işlemleri de yapılabilmektedir.
Avukat vekaletname ücreti: 213,30 Tl olarak belirlenmiştir. Araç alım satım vekalet ücreti: 235 TL olarak belirlenmiştir. Boşanma davası vekaletname üreti: 235,32 TL olarak belirlenmiştir. İhtarname ücreti: 200 TL ile 300 TL arasında değişmektedir.
Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir.
Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir.
Vekalet verme ve iptal etme işlemleri sadece vekalet vermek isteyen portal üyesine ait olan elektronik imza ile imzalanarak gerçekleştirilebilir. Bu nedenle vekalet verme/iptal etme işlemi sadece gerçek kişiler tarafından yapılabilir. Vekalet, yatırımcı e-portal üyesi olan tüm gerçek veya tüzel kişilere verilebilir.
Noter ücretlerine yapılan % 50'lik artışın ardından Vekaletname ücreti 192 TL'den 288 TL'ye yükseldi.
Noterlik Kanununun 87. Maddesi gereğince iki tanık bulundurulmak zorundadır. Burada okuma yazma bilmeyen kişi hazır bulundurulacak iki tanık huzurunda maksadını notere beyan edecek, noter kişinin talebini yazdıktan sonra tutanağı okuyarak imza edecektir.
Özel kişiler noterde vekaletname düzenlerken nüfus cüzdanı ya da pasaportlarını ibraz etmek zorundadırlar. Boşanma vekaletnamesi için iki adet fotoğraf gerekmektedir. Şirketler adına düzenlenecek vekaletnamelerde imza sirküleri ve yetki belgesinin ibrazı gerekmektedir.
Vekâlet veren kişi adına bir başkasının vekâlet düzenlettirmesi mümkün değildir. Vekil tayin edilecek kişinin ayrıntılı nüfus bilgilerinin (Baba adı, doğum tarihi, T.C. Kimlik numarası) getirilmesi yeterli olup, şahsen gelmesi zorunlu değildir.
Vekalet verilecek kişinin 18 yaşından büyük olması ve akli dengesinin yerinde olması şartı vardır. Ayrıca vekalet noter huzurunda verilir ve yasal açıdan kapsayıcılığı vardır.
Vekalet (temsil yetkisi) verilmesi, kural olarak, BK'nun 11/1 maddesi gereğince şekle bağlı bir hukuki işlem değildir. Yazılı olabileceği gibi, sözlü de olabilir.
Genel vekaletname ile vekalet veren ( müvekkil ) vekili, kendi adına tasarrufta bulunması için yetkilendirmektedir. Bu vekaletname ile vekil vekalet veren ( müvekkil ) adına bağış ve satış işlemleri dışında diğer tasarruf işlemlerini yapabilir.
Öncelikle vekâlet verecek olan kişinin nüfus cüzdanı ya da pasaportunun notere sunulması gerekir. Buna ek olarak kime vekâlet verilecek ise onun adı, soyadı ve TC kimlik numarasının da notere verilmesi gerekir. İlgili bu bilgiler noter tarafından alınır ve vekâletnamede söz konusu bu bilgilere yer verilir.
Mahkeme tarafından, bu vekalet ücretinin hesabında Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi esas alınır. Yargılama gideri olan bu vekalet ücretinin takdirinde hukuki sürecin tamamlandığı ve dava sonunda kararın çıktığı tarihte yürürlükte olan tarife esas alınır.
Noter 'de araç satışı yapılırken araç devir ücretinin alıcı tarafından ödemesi gerekir. Satıcının herhangi bir noter ücreti ödemesi söz konusu değildir.
Vekâletnamesinin aslını veya onaylı örneğini vermeyen avukat, dava açamaz ve yargılamayla ilgili hiçbir işlem yapamaz. Şu kadar ki, gecikmesinde zarar doğabilecek hâllerde mahkeme, vereceği kesin süre içinde vekâletnamesini getirmek koşuluyla avukatın dava açmasına veya usul işlemlerini yapmasına izin verebilir.
Vasi tarafından Türk Medeni Kanununun 462.maddesinde ve Türk Medeni Kanununun 463.maddesinde yazılı olmayan konularda avukata vekaletname verilmesi mümkündür. 1 yıldan az hükümlüler ve tutuklular vekaletname verebilirler. Ancak, 1 yıldan fazla mahkumiyeti olanlara vasi atanacağından vekaletname veremezler.
Vekalet verilecek kişinin adı-soyadı, TC kimlik numarası, açık adresinin mutlaka notere bildirilmesi gerekmektedir. Vekâletname bir tüzel kişi için örneğin bir şirket için çıkacaksa, imza sirkülerinin notere ibrazı gerekmektedir. Vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin vergi numaralarını bildirmeleri zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri