Vekalet çıkarılırken gerçek kişiler için nüfus cüzdanı aslı, tüzel kişiler için imza sirküleri, kat mülkiyetiyle ilgili durumlar için de genel kurul karar defteri Notere sunulmalıdır. Bazı davalar için vekaletname fotoğraflı çıkarılacaktır. Vekalet aslı avukata verilir.
Noterlik Kanunu hükümlerine göre gerçekleştirilen işlemlerin, noterlik dairesindeki asıl veya suretlerinden yahut getirilen kâğıtlardan örnek çıkartıp, ilgilisine tevdi etmek, noterlerin genel olarak yapabilecekleri işler arasında yer alır (NK m.60/5).
1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun “Örnek çıkarabilme ve tebligat yapabilme hakkı” başlığını taşıyan 56. maddesi; “Usulüne uygun olarak düzenlenen ve avukata verilmiş olan vekaletname 52 nci maddede yazılı dosyada saklanır. Avukat, bu vekaletnamenin örneğini çıkarıp aslına uygunluğunu imzası ile onaylayarak kullanabilir.
Tapu Müdürlüklerinde Aslı Gibidir Onaylı Vekaletname Örnekleri İle İşlem Yapılabileceği.'' Hakkında - Sakarya Barosu.
Kimlik Kartının fotokopisi veya fotoğrafı ile işlem yapılması mümkün değildir. Vekaleti veren kişi adına bir başkasının vekalet düzenlettirmesi mümkün değildir. Vekil tayin edilecek kişinin T.C. kimlik numarası yeterlidir.
İlgili 21 soru bulundu
Konu: Araç satışı ve vekaletname
Ya örs olacak sağlam duracaksın, yada çekiç olacak zamanında vuracaksın.. vekaletin aslı gerekmektedir. Fotokopi veya elektronik ortamdan gönderdiğiniz vekaletin fotoğrafı ile satış olmaz.
Arkadaşınızın gelmesine gerek yoktur. Noter Araç Satış Vekaleti: Yukarıdaki işlemlerden hiçbir farkı yok. Vekalet vermek istediğiniz kişiyle ya da o kişi olmadan onun nüfus cüzdanı fotokopisiyle notere giderek araç satış vekalet işlemlerini hallediyorsunuz.
Esasen Avukatlık Kanunu'nun 56. maddesine göre avukatların aslı kendisinde olan ve zaten tarafı olduğu belgeyi onaylama yetkisi bulunmaktadır.
Asıllarının verilmesi kanunda açıkça öngörülmeyen hallerde avukat, takip ettiği işlerde, aslı kendisinde olan her türlü kağıt ve belgenin örneğini de onaylayarak kullanabilir.
Türk Dil Kurumu tarafından yapılmış olan tanıma göre vekaletname; bir kimsenin birinin vekili olduğunu bildiren ve noter tarafından onaylanmış belgedir. Vekaletname yetkisine sahip olan birey, vekil tayin eden birey için resmi kurumlarda işlem yapabilme hakkına sahiptir.
Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin 08.09.2015 tarihli kararına göre; Hukuki işlemden doğan temsil yetkisi, aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça veya işin özelliğinden anlaşılmadıkça, temsil olunanın veya temsilcinin ölümü, gaipliğine karar verilmesi, fiil ehliyetini kaybetmesi veya iflas etmesi durumlarında sona erer.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun “vekâletnamesiz dava açılması ve işlem yapılması” başlıklı 77. maddesine göre; “(…) Vekâletnamesinin aslını veya onaylı örneğini vermeyen avukat, dava açamaz ve yargılamayla ilgili hiçbir işlem yapamaz.
Vekil olarak tanımlanan kişi, kendisinden beklenen işleri ve işlemleri yapmalıdır. İzmir avukat aracılığı ile her türde vekâletname hazırlanabilir. En fazla yapılan vekâletnamelerden birisi olarak genel vekâletname gösterilebilir. Bu belgeyi hazırlamak için avukat yardımı alınabilir.
İlk adım olarak vekaletname sahibi, ilgili notere başvurmalıdır. Başvuru sırasında, kaybolan vekaletin yeniden düzenlenmesini talep edebilir. Noter, bu talebi değerlendirip kimlik kontrolünü yaptıktan sonra, yeni bir vekaletnameyi sahibine sunar.
Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir. İşin mahiyeti gereği süreli vekaletnameler de vardır.
* Taşınmaz sahibi tarafından vekaletnameye bir süre kısıtlaması eklenebilir. * Vekaletnamenin aslı gibidir onaylı bir suretini noterden her zaman almak mümkündür.
istenen belgenin aslının getirilmesi halinde, belgenin fotokopisi, aslına uygunluğu kontrol edildikten sonra ilgili görevli tarafından isim ve unvan yazılarak tasdik edilir..." hükmünü içermektedir. "Aslı Gibidir" onayı için asıl belgeler ve fotokopisi gerekmektedir.
Diploma, Diploma Eki, “Aslı Gibidir” onayı için belgenin aslı ve fotokopisinin birlikte sunulması gerekir. Asıl belge olmadan onay yapılmaz.
Avukatlık Kanunu 56.maddesi uyarınca vekaletnamenin (vekaletname hükmünde olan yetki belgesinin) aslı gibidir yapılarak kullanılması hiçbir şarta bağlanmamıştır (aslının avukatın büro dosyasında tutulması dışında) ve bütün resmi dairelerde, kurumlarda gerçek veya tüzel kişiler nezdinde bu şekilde kullanılabilir.
3. Nereye Vurulur? Aslı Gibidir Kaşesi, belgenin üzerine özenle basılmalıdır. Kaşenin yerleştirildiği alan, belgenin gözle görülür bir bölgesi olmalıdır. Bu, kaşenin kolayca fark edilmesini sağlar ve belgenin orijinalliğini güvence altına alır.
Dolayısıyla belgenin aslı ya da aslına uygun olduğunun noter tarafından onaylı örneği veya daha önce idareye aslı ibraz edilerek, “aslı idarece görülmüştür” şeklinde şerh düşülen suretinin sunulması gerektiği anlaşılmaktadır.
Bunun için iki yol bulunmaktadır; ilki yabancı ülke vatandaşı kendisine en yakın Türk Konsolosluğuna gidebilir, ikincisi ise Türkiye'de hizmet vermekte olan herhangi bir notere başvurarak vekili olarak tayin etmek istediği avukat adına vekaletname çıkarabilirler.
TBK madde 512 ve madde 513'te vekâletin sona erme sebepleri tek taraflı sona erdirme, vekil veya vekâlet verenin ölümü, ehliyetin kaybedilmesi ve iflas olarak sayılmıştır. Ölüm, ehliyet kaybı ve iflas durumlarında vekâlet sözleşmesinin sona ermesi durumunun aksinin, taraflarca kararlaştırılması mümkündür.
Bu belge, kişinin adına her türlü işlemi gerçekleştirmek için vekile geniş bir yetki verir. Örneğin, mülkiyet satın alma, satış, kira sözleşmesi imzalama, mahkemede dava açma gibi işlemler genel vekaletname ile yapılabilir. Vekil, genel vekaletnameye dayanarak kişinin tüm temsil hakkına sahip olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri