diyerek, dinin düsturlarını beğenmeyip din namına yeni icadlar bulmaya çalışmanın da dalalet olduğunu ifade eder. Yani dalaletin ta'til-i eşgal (ateizm), küfür, bidat ve günah şeklinde birçok mertebeleri vardır. Fatiha'daki “dallin” ibaresi hepsini içine alan geniş ve beliğ bir ifadedir.
veleddâllîn; Bizi nimet verdiklerinin yoluna ilet, gazaba. uğrayanların ve delalette kalanların yoluna iletme"
Kaynaklarda nüzûl sebebiyle ilgili özel bir olay yoktur. Kur'an'ın hem bir mukaddimesi hem de özeti gibidir. Ayrıca her müminin kıldığı namazın bütün rek'atlarında rabbi ile konuşurcasına okuması ve bu sayede O'na yaklaşması murat edilmiştir.
Elhamdulillâhi rabbil'alemin, Errahmânir'rahim, Mâliki yevmiddin, İyyâke na'budu Ve iyyâke neste'în, İhdinessirâtal mustakîm, Sirâtallezine en'amte aleyhim Ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn. Bismillahirrahmânirrahîm. Hamd, Âlemlerin Rabbi, Rahmân, Rahîm, hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) maliki Allah'a mahsustur.
İlgili 18 soru bulundu
Biliyorsunuz, "Yâ erhamer-râhimîn" sözündeki erham, merhameti en çok olan demek. İsm-i tafdil sîgası; nasıl ekber en büyük demekse, erham da merhameti, rahmeti en çok olan demek.
Ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn? FATİHA SURESİ TÜRKÇE MEALİ; Bismillahirrahmânirrahîm Hamd, Âlemlerin Rabbi, Rahmân, Rahîm, hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) maliki Allah'a mahsustur.
Kur'ân-ı Kerîm'in, ezberden abdestsiz okunabileceği konusunda bir ihtilaf yoktur.
Bazı rivayetlerde Fatiha Suresi başta olmak üzere birkaç surenin iki kez nazil olduğu bildirilmektedir. Fatiha suresi için kullanılan "sebü'l-mesani" tesmiyesinin de iki kere nüzulü sebebiyle olduğunu dile getiren alimler de vardır. Mesâni'deki, sani, iki anlamına gelmektedir.
Mes'ûd, Abdullah b. Ömer ve Abdullah b. Abbas gibi sahâbîlerle bazı tâbiîn âlimlere göre Resûlullah'a verilen es-seb'u'l-mesânî, Bakara-A'râf arasındaki altı sûre ile Yûnus sûresinden (veya Enfâl ve Tevbe'nin birleştirilmiş şeklinden) oluşan yedi uzun sûredir (seb'-i tıvâl).
Fatiha Suresinde geçen Elhamdülillahi Rabbil Alemin, alemleri yoktan var eden Allah'a şükürler olsun demektir.
Adet olan kadınlar, kabir ziyareti yapabilse de Kuran okuyamaz.
Namazda Fâtiha suresi okunduğunda “âmîn” demenin hükmü nedir? “Âmîn”, Yüce Allah'ın kabul etmesini temenni etmek amacıyla duanın sonunda söylenen sözdür. Hz. Peygamber (s.a.s.), duanın sonunda “âmîn” denilmesini tavsiye etmiştir (Buhârî, Ezân, 111 [780]; Müslim, Salât, 72-75 [410]).
Fatiha'da Allah'ı övmenin yanında O'nun uluhiyet ve rububiy- yeti beyan buyurulur ve Allah'ın ahiret gününün yegâne sahibi olduğu belirtilir. Fatiha'da kendisine ibadet edilecek ilahın sadece Allah olduğu ve yardım iste- necek tek ilahın Allah olduğu kuvvetli vurgu ile ifade edilir.
Fatiha Suresinin Anlamı, Meali
1- Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla. 2- Hamd; Âlemlerin Rabbi olan Allah'a aittir. 3- (O Allah) Rahmân ve Rahîm'dir. 4- Din (ödül ve ceza) gününün sahibidir.
1▪ Ra harfinin harekesi üstün olduğu için kalın okunur. 2▪ Ze harfi esreli olduğu ve kendisinden sonra harekesiz ye harfi olduğu için medd-i tabi yapılarak yani bir elif miktarı uzatılarak okunur. 3▪ Sakin nun harfinden sonra ayn harfi geldiği için izhar yapılır. 4▪ Ra harfinin harekesi esre olduğu için ince okunur.
1. “ Besmele” Âyet midir ? ‚Bismillahirrahmanirrahim‛ hem Fâtiha sûresi hem de başında bulunduğu diğer sûrelerden birer âyettir.2 Mekke ile Kûfe kurrâ ve fakihlerine göre, yine İbn Mübarek ve İmam Şafii (Allah kendilerine rahmet eylesin)'ye göre bes- mele ilgili sûrelerin birer âyetidir. O sûreden bir parçadır.
Örnekler, peygamberlerin izlerinden giden fert ve ümmetlerde, ibretler ise onlara cephe alan ve Cenâb-ı Hakk'a meydan okuyanlarda görülmektedir. Bazı rivayetlerde sapanların “hıristiyanlar”, ilâhî gazaba uğrayanların da “yahudiler” olarak açıklanması (meselâ bk.
Peygamber şöyle dedi: “Namazda Fatiha sûresini okumayan kimsenin namazı geçerli değildir.” (Buhârî, 1422: I, 151). Hanefî fakihlere göre, namazda Fatiha sûresinin okunması farz değil vaciptir.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
Aynı şekilde namazlarda da Fâtihâ'dan sonra söylenmesi Hz. Peygamber tarafından tavsiye edilmiştir. Bu uygulamanın temelinde konuya dair rivayetler yer almaktadır. Söz konusu rivayetlerden hareketle farz, nâfile tüm namazlarda, Fâtihâ'dan sonra âmîn demenin sünnet olduğu konusunda mezhepler ittifak halindedir.
Tıpkı namaz kılarken olduğu gibi abdest almanın zorunluluk olduğu durumların haricinde yani dua ederken ya da tesbih çekerken abdestli olunmak zorunlu değildir. Daha faziletli bir ibadet gerçekleştirmek istiyor ve edebe uygun davranmak istiyorsanız abdestli olarak tesbih çekmek daha uygundur.
“İyya kena'büdü ve iyya kenestain. “ Anlamı : De ki ; biz yanlız sana ibadet ederiz ve ancak senden yardım dileriz .
Geçim sıkıntısı çekenler her gün 41 defa Fatiha suresini ve ardından da şu duayı okusun.”Ve terzukü men teşaü bi-gayri hisab.Allahümmerzukni rızkan vasian helalen sehlen.Amin.”ardından gönlünce dua edersen murad hasıl olur.
Selamün Alel Mürselin Velhamdülillahi Rabbil Alemi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri