TMK.356.m.de de bir malın satışından değil belli bir mal varlığı miktarının harcanmasından söz edilmektedir. Bu bakımdan velilerin çocuk taşınmazlarını satıp nakte veya bir başka mala dönüştürmesi için hakimden izin almasına gerek yoktur.
Veli çocuğun malını, ona harcamak için değil de çocuğa bir yarar getirmediği ve daha elverişli bir yatırıma dönüştürmek için satabilir. Böyle bir satış Türk Medeni Kanununun 356/2. maddesi hükmüne girmez.
-Çocuğunuzun üzerine kayıtlı evi satmak için Türk Medeni Yasası 356.maddesi kapsamında Aile Mahkemesinden izin almanız gerekmektedir. Aile Mahkemesine verilecek dilekçe ile olayınızı ayrıntılı olarak açıklayıp, yapılacak alım satım işleminin çocuğun ve sizin menfaatinize olacağını ifade etmelisiniz.
Ana ve babanın çocuğun mallarının gerek kullanılması gerek yönetiminden vazgeçmeleri veya bir başkasına devretmeleri mümkün değildir. Ana ve babanın kusuru olmaksızın velayetin kaldırılması halinde dahi çocuğa ait malların kullanılması mümkündür.
Bunlar karşılıksız kazandırmalar, saklı pay, meslek veya sanat için verilen mal ve kişisel kazançtır. Yönetim hakkı ana babadan alınmış serbest malların yönetimi ayırt etme gücüne sahip çocukta olabileceği gibi üçüncü bir kişiye de bırakılabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Bu amaçla da olsa hakim “çocuğun bakımı, yetiştirilmesi ve eğitimi için zorunluluk olma- dıkça” (YMK.327.m.2.f) çocuk mallarının satışı ve bedelinin harcanmasına izin veremez.
Türk Medeni Kanunu'nun 352. Maddesinin ilk fıkrasında belirtildiği üzere; anne ve baba, velayet devam ettiği sürece (çocuğun reşit olduğu yaşa kadar) çocuk mallarını yönetme hakkına sahip ve yükümlü olduğu, kural olarak da mallara dair hesap ve güvence verilemeyeceği belirtilmiştir.
Türk Medeni Kanunumuzda boşanma davası sonucunda müşterek çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılacağı ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Aile Mahkemesi, çocuğun yüksek menfaatini gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti gerekli gördüğü hallerde babaya da verebilecektir.
Velayet davasında, çocuğun velayetine ilişkin verilen karar nihai olmayıp Türk Medeni Kanunu'nun 183. maddesine göre değişen olguların zorunlu kılması halinde hakim, re'sen veya ana babadan birinin talebi üzerine gerekli önlemleri alır. Değişen şartlara göre velayetin değiştirilmesi ancak hakim kararıyla mümkündür.
Çocuğun 18 yaşını doldurmasıyla birlikte çocuk artık ergin olduğundan anne-baba ile olan velayet ilişkisi sona erer. Ancak ergin bir çocuğun Türk Medeni Kanununda gösterilen bir sebeple kısıtlanması durumunda TMK m. 419/3 kısıtlanan ergin çocuğun kural olarak vesayet değil velayet altına alınacağı hükme bağlanmıştır.
Bir Baba Bütün Malını İstediği Evladına Verebilir Mi? Baba mirasını tek çocuğa bırakabilir mi diye bakıldığında, hukuka uygun irade beyanıyla gerçekleştirilen işlemlerin muris hayattayken geçersizliği ileri sürülemez. Ancak murisin ölümünden sonra diğer mirasçıların tenkis talebinde bulunması mümkündür.
Çünkü edâ ehliyetine sahip olan her insan kendi mülkünde dilediği gibi tasarrufta bulunabilir, dolayısıyla malını istediğine satabileceği gibi dilediğine de bağışlayabilir. Bu sebeple fakihlerin çoğunluğuna göre - evlatlar da dâhil olmak üzere- hiç kimsenin yapabileceği bir şey yoktur.
Eşe tapu devri ya da babadan çocuğa tapu devri şeklinde gerçekleşir. Aile içi tapu devri, gerçek bir satış sürecidir. Aynı zamanda kişiler arasında bedelsiz tapu devri şeklinde yani bağış ya da hibe yoluyla da devir gerçekleşebilir. Ancak, bedel alınmadan hibe ya da bağış olarak verildiği zaman harç tutarı fazla olur.
18 yaşın altındaki kişilerin gayrimenkul satış işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için anne-babalarının izni olması ve tapuda işlemleri anne-babanın gerçekleştirmesi gerekir. Anne-babanın ölümü ya da ayrılması durumunda ise velayetin verildiği kişi tapu devri işlemlerini gerçekleştirebilir.
18 yaşını doldurmamış olan yaşı küçük çocuklara ait gayrimenkul tasarruflarında anne ve baba birlikte hareket ederek işlemi yapabilirler. Eğer bunlardan birinin olmaması durumunda ölüm halinde kalan anne veya baba, boşanma halinde hâkim, velayeti hangi tarafa vermiş ise onun tarafından işlem yerine getirilir.
VESAYET ALTINDA BULUNAN KİŞİNİN MALLARININ SATIŞI
Vesayet altındaki kimselerin malları ise vasisi tarafından açık arttırma yoluyla satılabilir. Ancak bu duruma vasi kendisi karar veremez. Vasi söz konusu malları satmak için vesayet makamından izin almakla mükelleftir. Belirtmek gerekir ki, vasi her malı satamaz.
Çocuğa nafaka hesaplaması yapılırken çocuğun yaşı, yaşam standartları sağlık durumu, eğitim durumu ve nafaka borçlusunun ödemeyebilme gücü dikkate alınır. 2023 yılı için çocuğa ödenen en düşük nafaka 750 TL'dir. Bu tutar hiç çalışmayan ya da asgari ücretli olanların ödemekle yükümlü olacağı asgari nafaka miktarıdır.
Hakim velayeti kime vereceği konusunda karar verirken; dikkat edeceği konulardan ilki ve en önemlisi çocuğun yaşıdır. Çünkü henüz anne bakım ve şefkatine muhtaç olan bir çocuğun anneden alınarak babaya verilmesi çocuğun sağlığı ve kişisel gelişimi açısından çocuğa büyük zararlar verebilir.
Annenin evlenmesi, çocuğun beden, bilişsel ve ruhsal gelişimi açısından gelişimi bozulmuyor ise velayet annede kalabilmektedir. Annenin yeniden evlenmesinde çocuğun menfaatine aykırı durum ya da durumlar meydana geliyor ise çocuğun velayeti anneden alınabilmektedir.
Anne, kötü alışkanlıklara sahipse, fiil ehliyeti yok veya akıl hastalığına sahipse, hakim velayeti anneye vermez. Annenin çocuğun duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarına yeterince karşılık verememesi, uygun yaşam koşullarını sağlayamaması, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı gibi sorunlar varsa, velayet anneye verilmez.
Ebeveynler özellikle çekişmeli boşanma davası sürecinin uzun sürebilmesi nedeniyle çocukların velayeti konusunda sağlıklı karar alamamaktadır. Bu nedenle hakim, çocuğun üstün yararını yani menfaatini kendiliğinden gözetecektir.
Boşanma davasında çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılması ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkeme, çocuğun yüksek yararını gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti babaya verebilir. Ancak büyük bir istisnai durum yoksa özel bakım ihtiyaçlarının olduğu 0-7 yaş aralığında anneye bırakılır.
İster ilk evlilik, ister ikinci evlilik olsun, eğer ölen ebeveyn evli ise çocuğun miras hakkı ¾'tür. Geriye kalan ¼ pay eşin miras hakkıdır.
“Benim onun yaşında hiçbir şeyim yoktu, onun her şeyi olmalı” diyerek her istediğini almak son derece hatalı bir davranış. İhtiyaç dışı sunulan maddi imkanlar çocuğa fayda yerine zarar verir. Bu yaklaşım, çocuğun paranın kıymetini anlamamasına, kazanmadan harcamaya alıştığı için tembelliğe alışmasına yol açar.
Kural olarak eşlerden biri vefat ettiğinde sağ kalan eş, diğer eşin yasal mirasçısı olacaktır. Aynı şekilde, evlilik birliği içerisinde açılmış olan bir boşanma davası henüz kesinleşmeden bir eşin vefat etmesi durumunda da diğer eş mirasçı olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri