Anadolu Selçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev Antalya'nın fethinin ardından Kıbrıslılara çeşitli ticarî ayrıcalıklar tanımıştır. Kıbrıs, Osmanlı Devleti'ne karşı ilk kez 1472 yılında Venedik, Rodos şövalyeleri ve Uzun Hasan tarafından oluşturulan birliğe katılmıştır.
Doğu Akdeniz'de bulunan Kıbrıs adası tarih boyunca pek çok güçlü devlet tarafından yönetildi. On altıncı yüzyılda Kıbrıs Venedik yönetimi altında Osmanlı kuşatması tehdidi ile karşı karşıyaydı. Osmanlı İmparatorluğu 1571'de Kıbrıs'ı fethederek 1489'dan beri süren Venedik hâkimiyetini sona erdirdi.
Dışişleri Bakanlığı 1571 yılında Venedikliler'den alınan ve 307 yıl Osmanlı hâkimiyeti altında kalan Kıbrıs'ın yönetimi 1878 yılında, hükümranlık hakkı Osmanlı İmparatorluğunda kalmak kaydıyla, İngiltere'ye devredilmiştir.
Bu zorunlük, IL Selim'i Kıbrıs'ın fethi için hareke te geçirmiştir. Millet hayatının sürekliliğiyle milli tarihin sürekliliği arasında kopmaz, ayrılmaz bir bağ lantı vardır.
Lala Mustafa Paşa komutanlığındaki 50 bin piyade, 6 bin yeniçeri ve süvariden oluşan 200 gemilik Osmanlı donanması, 15 Mayıs 1570'te Kıbrıs'ı fethetmek üzere yola çıktı. Osmanlı donanması, temmuz başında nihayet Kıbrıs'a ulaştı. İlk olarak Lefteri Kalesi, 9 Temmuz'da da kuzeydeki Girne Kalesi alındı.
İlgili 30 soru bulundu
1537 ile 1540 yılları arasında gerçekleşen Osmanlı Venedik Savaşı dendiği zaman, akla ilk gelen Preveze Deniz Savaşı olacaktır. 1538 yılında Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması ile Andre Doria komutasında Haçlı Donanması arasında gerçekleşen savaşı Osmanlı Devleti kazanmıştır.
Kıbrıs'ın fethi (1570-1571)
Piyale Paşa komutasındaki donanma ile birlikte komutasındaki yaya 60.000 kişiden oluşan Osmanlı Ordusunu, 2 Temmuz 1570'te Limasol'a çıkardı. 15 Eylül 1570 tarihinde Lala Mustafa Paşa, tören ile Lefkoşa şehrine girdi. 15 Eylül 1571'de adadan ayrıldı ve İstanbul'a döndü.
İngilizlerin Kıbrıs'a Çıkışları :
Kıbrıs Antlaşması 8 Temmuz 1878'de kamuya duyurulduktan hemen sonra, Lord John Hay komutasındaki bir İngiliz filosu Lârnaka limanında görünüyor; adanın yönetimi 11 Temmuzda resmen İngilizlere devrediliyordu.
Kıbrıs'ın ele geçirilmesiyle Osmanlı Devleti, Doğu Akdeniz'e tamamen hâkim olmuştur. Kıbrıs'ın Osmanlı İmparatorluğu'nda denizci olan Piri Reis tarafından Kitab-ı Bahriye adlı eserinde yer verdiği tarihi haritası. 15 Eylül 1570 tarihinde Lala Mustafa Paşa, tören ile Lefkoşa şehrine girmiştir.
Yavuz Sultan Selim'in (1512-1520) 1517 yılında Mısır'ı ele geçirerek, Memlük Sultanlığına son vermesiyle birlikte, Venedik Cumhuriyeti, Kıbrıs için Memlüklere verdiği yıllık vergiyi artık Osmanlı Devleti'ne vermeye başlamıştır.
Jeolojik devirlerde bir çöküntü neticesinde Hatay bölgesinden ayrılıp bir ada haline gelen Kıbrıs'ın ilk sakinleri Anadolu'dan gelmişlerdir.
1463-1479 Osmanlı-Venedik Savaşı, Osmanlı Devleti ile Venedik Cumhuriyeti arasında 1463 ve 1479 yılları arasında Mora Yarımadası, Ege Denizi, Arnavutluk, Karadağ, Dalmaçya ve Veneto cephelerinde ve fasılalı olarak 16 yıl süren ve Osmanlıların kesin zaferiyle biten askerî mücadeledir.
Kıbrıs'ın ilk beylerbeyi olan Muzaffer Paşanın 26 Ağustos 1571'de başka bir yere atanmasıyla, yerine Sinan Paşa beylerbeyi olur. 1573 yılında Sinan Paşa da bu görevden alınarak yerine Cafer Paşa atanır.
Osmanlı İmparatorluğu'nun Kıbrıs üzerindeki hâkimiyeti, 1878'de adanın İngilizlere kiralanması ile başlayan süreçte zayıflamış ve I.Dünya Savaşı'nda 1914 yılında Osmanlı İmparatorluğu İttifak devletleri yanında savaşa girince İngiltere'nin ilhakı ile zoraki olarak sona ermiştir.
Kıbrıs Sözleşmesi, Kıbrıs Antlaşması veya Kıbrıs Konvansiyonu, 4 Haziran 1878 tarihinde imzalanan ve Berlin Antlaşması ile Birleşik Krallık'ın Osmanlı İmparatorluğu'na destek çıkması için Kıbrıs adasının yönetiminin geçici olarak Büyük Britanya'ya verilmesini öngören gizli antlaşma.
93 Harbi sırasında Rus İmparatorluğu karşısında yenilen Osmanlı İmparatorluğu, Ruslara karşı ödün vermemek amacıyla, Birleşik Krallık'ın isteği üzerine ada 92.799 sterline 4 Haziran 1878 tarihinde imzalanan Kıbrıs Sözleşmesi ile kiralandı.
Türkiye, Birleşik Krallık ve Yunanistan'ın garantörlüğü altında Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlar ortaklığında kuruldu.
10. yüzyılda Orta Asya'dan, çoklukla İran üzerinden Anadolu topraklarına yerleşen Oğuz-Türkmen başta olmak üzere pek çok boy Türk adı altında toplanmıştır. Türk adı Orta Asya'da Türk ırkına mensup ve Türkçe konuşan toplulukların Göktürkler döneminden beri ortak adıdır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), sadece Türkiye tarafından tanınmakta, diğer ülkeler ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmamaktadır.
Fethin ardından Karaman'dan adaya göç ettirilen Türkler, adanın ilk Türk sakinleridir. Bugün adada yaşayan Kıbrıs Türkleri'nin (Kıbrıs Harekâtı'ndan sonra Türkiye Cumhuriyeti'nden gelenler hariç) soyu bu Osmanlı idaresinde adaya gönderilen Türklerden gelmektedir.
Kıbrıs Adası 1963 ve 1974 yılları arasında, Türk ve Rum toplumlarının kültürel farklılıklarından dolayı, aralarında oluşan sürtüşme bir savaş haline dönüşmüştür. Türkiye'nin askeri müdahalesi ile 1974'de Kıbrıs Adası birbirinden ayrı iki bağımsız devlete bölünmüştür.
Biz Kıbrıs'ı 24 Mayıs 1878. 4 Haziran 1878'de Sultan Abdülhamid'in talimatıyla İngiltere'ye verdik. İlk defa Sultan Vahdettin'den önce İngilizlere sığınan Osmanlı padişahı Sultan Abdülhamid'dir.
Harekatın ikinci kısmı ise; ''Ayşe Tatile Çıksın'' parolası ile tamamlanmıştır. Kıbrıs Barış Harekatı; 20 Temmuz 1974 ve 18 Ağustos 1974 tarihleri arasında devam ederek tam olarak 4 hafta ve 1 günde tamamlanmıştır.
Yapılan antlaşmaya göre eğer Rusya Doğuda işgal ettiği Kars, Ardahan ve Batum'dan geri çekilirse İngiltere de Kıbrıs adasını boşaltacaktı. Böylece 1878 yılından itibaren Kıbrıs adası İngiltere'ye kiralanmış oluyordu. Böylece 1960 yılına kadar sürecek olan Kıbrıs'ta İngiltere hâkimiyeti başlamış oluyordu.
Papalık Devleti, Ceneviz ve İspanyol gemilerinin oluşturduğu Haçlı donanması, Venediklilere yardım için geldiler. Ancak Lefkoşa'nın düştüğü haberini aldıktan sonra geri döndüler. Daha sonra Girne, Gazimağusa da teker teker alındı. 1571 yılında II. Selim komutasındaki Osmanlı ordusu, Kıbrıs'ı fethetmiş oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri