Temperli cam ise 8 mm 10 mm veya daha kalın camların fırın odasına sokularak 1000 derece ısıtılarak bir bütün hale gelmesi sağlanır. Daha sonra iç katman ve dış katman sağlamlaştırılır. Temperli camın kırılması imkansızdır.
Her cam gibi temperli camlarında kırılabilmesi diğer tabirle patlayabilmesi mümkün oluyor. Temperli camlar kırıldıkları anlarda binlerce farklı parçaya ayrılarak canlıları koruyor. Her camın kırılma özelliği olduğunun unutulmaması gerekiyor.
Orijinal cama kıyasla 4-5 kat daha fazla dayanıklıdır. İyi bir termal dayanıklığa sahiptir, sıcaklık farklılıklarına dayanabilmektedir. Temperlenme işleminden geçen cam 300°C ısıl şoka dayanabilirken, temperlenmemiş cam yaklaşık 40°C ısıl şoka uğradığı zaman kırılabilmektedir.
Temperli camlar hiç bir şekilde kesilemez.
Temperli camlar eşit kalınlığa sahip diğer normal camlara göre en az 5 kat saha sağlamdır. Bu nedenle kırılma olasılığı çok düşüktür.
İlgili 32 soru bulundu
Kullanım alanına temperli camların ölçüleri değişkenlik göstermektedir. Standart 3 mm kalınlık ölçüsünde minimum ebat 300×400 mm, maximum ebat ise 1000×2000 milimetredir. Çapak olarak bilinen 4-12 mm kalınlıkta minimum ebat 180×350 mm iken maximum ebat 2400×3500 milimetredir.
Temperli cam söylediğimiz gibi kırılmaz değildir. Göreceli olarak daha dayanıklıdır ve güvenlidir. Bu cam çeşitli sebeplerle kırılabilir. Bu sebeplerden en çok karşılaşılanı mevsim değişiklikleridir.
Hatta bu tarz camların kırılması çoğu zaman patlama olarak da tanımlanır. Ancak temperli camların kırıldıktan sonra çevreye parçacıklar halinde dağılmadıkları da bilinmektedir. Dolayısıyla bu sayede bu tarz camların güvenli cam olarak tanımlandıklarını da ifade etmek mümkün olmaktadır.
Eğer camın üzerindeki bu gerilim veya daha sonrasında uygulanan zorlamalar fazla olursa (ani veya sürekli noktasal darbebeler, basınç, ani sıcaklık değişimleri, mekanik zorlamalar, çarpma, temizleme esnasında ovarken kırılması, sivri uçlu ev eşyaları veya ciddi bir darbe vs.) cam patlayabilir.
Temperli camların kalınlığı 4 mm, 5 mm, 6 mm ve 8 mm gibi seçeneklerde üretilebilmektedir. Bu camlar kolay kırılmamakla birlikte olası kırılma durumuna karşı da hayati bir tehlike oluşturmazlar. Çünkü kırıldıkları zaman buz misali 3 – 4 mm gibi çok küçük parçacıklara ayrılır ve insana hayati bir zarar vermezler.
Temperli cam ise 8 mm 10 mm veya daha kalın camların fırın odasına sokularak 1000 derece ısıtılarak bir bütün hale gelmesi sağlanır. Daha sonra iç katman ve dış katman sağlamlaştırılır. Temperli camın kırılması imkansızdır. Ofislerde ofis bölme sistemleri kullanılan yerlerde en sağlam sistem temperli camdır.
İşte bir cam panelin temperli olup olmadığını anlamanın bazı yolları: Pürüzsüz kenarlar: Temperli cam pürüzsüz ve eşit kenarlara sahipken, normal cam pürüzlü kenarlara sahiptir. Parlak görünüm: Temperli cam, camın hızla ısıtılıp soğutulmasını içeren üretim süreci nedeniyle ışıltılı bir görünüme sahiptir.
Tavlanmış camın çok yüksek bir sıcaklık derecesinde ısıtılması ve ardından hızla soğuk suyla soğutulmasıyla yapılır. Hızlı soğuma, camın dış yüzeyinin sıkışmasına ve çok sertleşmesine neden olur. Bu, temperli camı normal plaka camdan beş kat daha güçlü hale getirerek kırılmaya karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.
Camlar istenilen boyutlarda kesilir ve temper makinesine yerleştirilir burada yüksek ısıda erime noktasına gelinceye kadar ısıtılır daha sonra soğuk hava verilerek camın dayanıklılığı arttırılır. Temperli cam bu aşamadan sonra artık elmas ile kesilemez ve yeniden boyutlandırılamaz.
Bir bütün halinde kalmaya devam eden araba camları kırık olsa da tamir edilebilir. Otomobil ön ve arka camları genellikle dolu yağması, ağaç düşmesi veya taş çarpması sonucunda kırılır. Bu kırıklar camın patlayacağı şekilde bir hasara sahip değilse tamir edilme şansı vardır.
Öncelikle, camın erime sıcaklığının 1400 °C olduğunu hatırlatmak isterim. Konu uzatıp sapmak istemem ama yangın türlerinin çeşitleri var ve genellikle çoğu yangın türü bu sıcaklığın altında olduğundan camın erimesi pek mümkün değildir.
Temperli cam, ısıya ve darbelere çok dayanıklı bir cam çeşididir. Aynı kalınlıkta olduğu normal bir camdan 5 kat daha dayanıklı olan temperli cam, gökdelenlerin dış yüzeyinde de sıkça kullanılır. Hem güzel görüntüsü hem de dayanıklı yapısı ile pek çok farklı alanda kullanılıyor.
-Temperli camlar otomobil camlarında, fırın, masalar ve korkuluklarda kullanılır. -Lamine camlar akvaryumlarda, kış bahçelerinde, güvenlik ile ilgili risk oluşturacak yerlerde kullanılır. -Lamine cam kırılsa bile içindeki PVB (Polivinil Buteral) malzemesi sayesinde birbirini tutar.
Polikarbon oldukça sert ve oldukça sağlam bir malzeme olduğundan, kurşun geçirmez malzemelerin kolay kolay kırıldığı görülmemiştir. Camın kalınlığı ne kadar fazlaysa ve polikarbon malzemenin miktarı ne kadar yoğunsa, kurşun geçirmez özellikli camın yapısı da o derece sağlam ve kırılmaz olmaktadır.
Cam yüzeyi gerilimli olduğunda, gerilim yönüne dik açılarda bulunan çatlaklar genişlemeye başlar. Çekme kuvveti çatlağın ucunda yoğunlaşır ve cam yüzeyinde daha önce uygulanan gerilimden daha yüksek yerel bir gerilim meydana getirir. Yerel gerilimler yükseldiğinde çatlak camın içinde yayılır ve bir kırık oluşur.
Cam balkon camları yüzeye karşı gelen darbelere dayanıklıdır. Patlamaz veya kırılmaz.
Lamine camlar kırılırken ise Pbv madde sayesinde çatlaklar oluşur ama alan boşaltma olmaz ve tehlikeli parçalar ortaya çıkmaz. Bu bağlamda lamine ve temperli camları duruma göre güvenlik camları olarak tercih edebiliriz.
Temperli camların profesyonel anlamda kesilmesi sürecine temperli cam kesin hizmetleri denir. Çok dayanıklı ve kırılmaz olarak bilinen temperli cam normal şartlarda kesilemez. Bu cam normal camın su verilerek çok dayanıklı hale getirilmesi ile oluşturulmaktadır.
Seramik camı Daha bilinen ismiyle şömine camı sanılanın aksine temperli cam değildir. Kesinlikle şöminelerde soba kapaklarında fırınlarda temperli cam kullanılmamalıdır. Temper işlemi her ne kadar cama ısıya karşı belirli bir direnç sağlasada ani ısı değişimlerinde patlaması çok olasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri