Venüs'ün yüzeyinde dağlar ve volkanlar bulunur. Venüs'ün boyutları Dünya'ya çok yakındır. Venüs'ü diğer gezegenlerden ayıran önemli bir özelliği, kendi etrafında Dünya ve diğer birçok gezegenin tersi yönünde dönmesidir. Venüs'ün kendi etrafında dönmesini tamamlaması Dünya günü olarak yaklaşık 243 gün sürer.
Güneş Sistemi'nde Venüs'ün özel yeri
Yer'den gözlendiğinde en parlak gezegendir. Yüzey sıcaklığı en yüksek gezegendir. Yer benzeri gezegenler arasında en yoğun atmosfere sahip olanıdır. En çok uzay aracı gönderilen ve üzerinde en çok sayıda insan yapımı araç bulunan gezegendir.
Özellikle Venüs'ün atmosferinin %96,5'i karbondioksitten oluştuğundan dolayı, bulutlar sera etkisi yaratmakta ve güneş sisteminin en sıcak gezegeni olmasına sebebiyet vermektedir. Her ne kadar Merkür Güneş'e en yakın gezegen olsa dahi Venüs en sıcak gezegendir.
Venüs'ün atmosferi %96 karbondioksit, %3 azot ve %1 diğer gazlardan oluşur. Venüs, Güneş'e en yakın gezegen olmasa da en sıcak gezegendir. Venüs'ün ortalama sıcaklığı 464 ºC'tır. Bu sıcaklıkta kurşun bile eriyebilir.
Venüs ün Özellikleri
Venüs gezegeninde gün doğumu ve gün batımı arasında görülen süre 116 Dünya günü kadardır. Yüzey yapısı oldukça düzgün olan ve sadece %8'lik bir bölümünün yükseltilerden oluşup, %65'lik kısmının ise ovalardan oluştuğu Venüs gezegeninin birçok özelliği bulunmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Merkür güneş ışığının en fazla ulaştığı gezegen olmasına rağmen, bu ışınların ancak %10'unu yansıtır. Venüs, güneş ışınlarının büyük kısmını yansıttığı ve Dünya'ya en yakın gezegen olduğu için Güneş'ten ve Ay'dan sonra gökyüzündeki en parlak gök cismidir.
Venüs, ağırlıklı olarak kahverengi ve gri tonlarında olan bir gezegendir. Ancak bu gezegenin oldukça yoğun bir atmosferi vardır. Gezegenin rengini de bu, atmosfer belirlemektedir. Bundan dolayı Vemüs'ün rengi sarımsı bir renktedir.
Bilim adamları, bunun nedeninin Güneş'in gezegen üzerindeki çekme gücünün fazla olması ve bunun güçlü atmosferik gelgitlere neden olduğunu düşünüyor. Venüs'ün kabuğu ve çekirdeği arasındaki sürtünmeler ile birlikte bu gelgitler Venüs'ün ters dönmesine neden olmuş olabilir.
Venüs gezegeni 465 derecelik yüzey sıcaklığı, 2 km okyanus suyuna denk 90 atmosfer basıncı ve sülfürik asit yağmurlarıyla kesinlikle bugün hayata elverişli değil.
Ortalama yüzey sıcaklığı 471 °C olan Venüs, Güneş sisteminin en sıcak gezegeni. Güneş'e en yakın gezegen Merkür iken en sıcak gezegenin Venüs olmasının nedeni ise Venüs'ün yoğun atmosferinin sera gazı etkisine sebep olması.
Venüs, Roma mitolojisinde aşkın ve güzelliğin koruyucusu olan tanrıça. Genelde çıplak olarak resmedilir. Romen mitleri ve festivallerinde anahtar rol alan bir tanrıçadır.
Bu çocuk, hem erkek hem kadın organlarına sahiptir. (Hermafrodit terimi de buradan gelir) Simgede, üstteki hilâl erkeği, alttaki artı işareti kadını, halka ise her iki yanında birbirini dengeleyen birer cinsiyetin bulunduğu bireyi temsil eder.
Bir eşten beklenen doğurganlık ve iffet erdemlerinin timsali olarak, Venüs figürü hem soylu zümreden hem de Roma vatandaşı kadınların heykel yontularında ölçüt olarak alınmıştır. İki versiyonu vardır (Sabah yıldızı Lucifer ve akşam yıldızı Vesper): Biri ruhani sevginin diğeriyse fiziksel çekiciliğin tanrıçasıdır.
Güneş doğmadan veya batmadan önce çok parlak olarak gözüktüğü için çobanlar tarafından kolaylıkla görülebilirmiş. Bu yüzden halk arasında Çoban Yıldızı, Akşam yıldızı, Sabah Yıldızı olarak adlandırılmıştır.
Bu yüzden Venüs, Akşam Yıldızı veya Sabah Yıldızı olarak da isimlendirilir. Venüs, Eski Türkler'de "Gök Göbeği" , Kırgızlar'da "Demir Kazık", Araplar'da "Zühre", Roma mitolojisinde "Venüs" ve Yunan mitolojisinde "Afrodit" olarak bilinir.
Kısaca Venüs Gezegeni (Özet) Güneş sisteminin ikinci gezegenidir. Boyut olarak Dünya ile oldukça benzerdir, bu nedenle Dünya'nın ikiz kardeşi de denir. Gökyüzündeki en parlak gök cismidir (Güneş ve Ay'dan sonra).
NASA'nın Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü ve diğerleri, Venüs'ün geçmişte 2 milyar yıla kadar sığ bir okyanusa sahip olabileceğini ve bu suyun hacminin dünyadaki kadar olabileceğini kabul etti. Şu anda, Venüs'te bilinen tek su az miktarda atmosferik buhar (20 ppm) formundadır.
Tüm gökyüzünü kaplayan boğucu bulutlar nedeniyle güneş ışığı asla yüzeye ulaşmaz. Venüs'ün yüzey sıcaklığı 462 santigrat derecedir. Hidroklorik asit yağıyor. Bildiğimiz hiçbir yaşam türü orada hayatta kalamaz ve yapabileceğimiz sondaların hiçbiri yüzeyde birkaç saatten fazla hayatta kalamaz.
Venüs Boğa ve Terazi burçlarını yönetir ve doğum haritanızda bu burçlarda bulunursa size farkedilir güzellik verecektir. Venüs'ün en güçlü olduğu burç ise Balık burcudur, gezegen bu burçta yüceldiği pozisyondadır ve en kaliteli özelliklerini ortaya koyar.
Venüs, Güneş'e en yakın gezegen olmamasına rağmen en sıcak gezegendir. Bunun sebebi yoğun sera gazları içeren bir atmosferinin olmasıdır. Bu atmosfer, yoğun olarak karbon monoksit ve sülfürik asite sahip bulutlardan oluşur. Bu gazlar, Güneş'ten gelen sıcaklığı hapseder.
Güneş Sistemimizdeki Güneş'e en uzak gezegen olan Neptün, Güneş'ten 4,5 milyar kilometre, en uzaktaki ikinci gezegen Uranüs ise 2,88 milyar kilometre uzaklıktadır. Neptün üzerindeki en düşük sıcaklık -215 °C, Uranüs'teki en düşük sıcaklık ise -225°C'dir.
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
2021 yılı Mayıs ayından itibaren, yıl sonuna kadar batı ufkunda henüz ortalık yeni kararmışken göreceğiniz çok parlak yıldız, Venüs gezegenidir. Mayıs ayının son günlerine kadar, çok parlak olmasa da Merkür gezegeni de batı ufkunda olacak.
Çoban Yıldızı; yıldız olarak kabul edilirken; onun bir yıldız değil gezegen olduğu yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Çoban Yıldızı'nın diğer adı da Venüs'tür. Güneş sisteminde yer alan Venüs gezegeni; bazı özellikleri sayesinde diğer gezegenlerden farklıdır.
12 Eylül'de sabaha karşı Venüs'ü ve hilal şeklindeki Ay'ı doğu yönünde ufkun üzerinde bir arada görebilirsiniz. Eylül ayında gökyüzünün en parlak gezegeni Venüs, ay boyunca Güneş'in doğuşundan önce gökyüzünde görülebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri