Mirasçılık belgesi süresi: Veraset ilamı çıkarmak için kanuni bir süre bulunmuyor. Yasal mirasçılar dilediği zaman veraset ilamını çıkarabilirler. Bu doğrultuda veraset ilamını geç çıkarmanın bir cezası bulunmuyor.
1- Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi, ölüm tarihinden itibaren 4-8 ay (1) içinde verilmesi gerekir. Varisler böyle bir beyanname verileceğini bilmediklerinden bu sürede beyanname verilmediği için varisler usulsüzlük cezasına muhatap olmaktadırlar.
Söz konusu verginin ödenmesi için ölümden itibaren 1 aylık bir süre vardır. Aksi takdirde mirasçılar aleyhine vergi cezaları doğar. Bu nedenle, ölüm tarihinden itibaren 1 ay içinde veraset ilamının çıkarılması ve veraset ve intikal vergisinin ödenmesi gerekir.
Tapu sicillerinin düzenli tutulması, bu sicillerin güvenilir olması ve gerçeği yansıtması devletin görevidir. Bu nedenle, ölüm tarihinden itibaren en geç iki yıl içerisinde miras intikalinin gerçekleşmemesi hâlinde tapu müdürlüğüne mirasçılık belgesi almak üzere yargıya müracaat etme hakkı getirilmiştir.
Mirası reddetmemiş mirasçılar, ölenin vergi borçlarından kendilerine düşen miras hisseleri oranında sorumludurlar. Murise ait vergisel yükümlülüklerin hangi mirasçı tarafından yerine getirileceği konusunda bir düzenleme yoktur. Önemli olan vergisel yükümlülüğün yerine getirilmesidir.
İlgili 42 soru bulundu
Veraset İlamı Alınmazsa Ne Olur? Mirasçı, kalan mirastan haberi olmaz ise ve veraset ilamını almazsa, mirası kabul etmiş sayılıyor. Yasal olarak kendisine hak görülen miras, otomatik olarak mirasçısına devrediliyor.
Bu doğrultuda veraset ilamını geç çıkarmanın bir cezası bulunmuyor. Ancak mirasçılara gayrimenkul intikal etmişse bu gayrimenkullerin beyan edilmesi ve vergilerinin ödenmesi gerekiyor.
Davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi ve tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak 1 yıl ve herhalde mirasbırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden 10 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. İyiniyetli olmayanlara karşı zamanaşımı süresi 20 yıldır.
İntikal işlemlerinin başlatılması için tüm mirasçıların başvurmasına gerek yoktur. Herhangi bir mirasçı bu başvuruyu üstlenebilir. Bir mirasçının başvurusu tüm mirasçılara intikal işlemin gerçekleşmesini sağlayabilir. Miras kalan taşınmazlarla ilgili işlemler her yıl olduğu gibi 2023 yılı içinde belirlenmiştir.
Bunun için görevli ve yetkili mahkemede dava açılması, mirasın paylaştırılması davasının bu davanın sonucunu beklemesi gerekmektedir. Miras payı karşılamazsa mahkemece takdir edilecek miras payını aşan kısmı diğer mirasçılara ödemek suretiyle mülkiyet hakkını kazanabilecektir.
e-DEVLET MİRASÇILIK BELGESİ SORGULAMA
İlk olarak mirasçının UYAP'a kayıtlı olunması gerekiyor. Daha sonra e-Devlet'e giriş yapılarak arama kısmına 'veraset ilami sorgulama' yazılır. Böylece mirasçısı olduğunuz dosyalar varsa sorgulanabilir, mirasçılık belgesini görüntülenebilir.
kanuni süresinin bitmesini takip eden günden başlayarak 15 gün içinde verenlere 25 liradan az 250 liradan çok olmamak şartıyla verginin % 2'si, daha sonra verilenlere 100 liradan az 2.000 liradan çok olmamak şartıyla % 5'i tutarında usulsüzlük cezası kesilir' denilmektedir.
Başvuruyu mirasçılardan herhangi biri yapabilir. Veraset ilamının bir kez alınması yeterlidir. İlamı tüm mirasçılar kullanabilir.
2023 Yılı Veraset İlamı Ücreti
Mirasçılık belgesinin, sulh hukuk mahkemesinden veya noterlerden alınması mümkündür. Veraset ilamı ücreti de belgenin nereden alındığına göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda veraset ilamının noterden alınması durumunda ücreti yaklaşık olarak 1200-TL'dir.
Tasdikname ibraz etmeyen mirasçılara ödeme yapılırken, yüzde 5 oranında 'vergi kesintisi' yapılıyor ve kalan tutar, mirasçılara hisseleri oranında ödeniyor.
Mirasçılardan birinin mahkemeye ya da notere başvuru yapması yeterlidir. Noter nüfus kayıtlarını inceleyerek mirasçı olup olmadığınızı kontrol eder. Nüfus kayıtlarında mirasçı olduğunuz doğrulanıyorsa noter veraset ilamını mirasçıya verir.
Mirasçılardan biri satışa onay vermezse, diğer mirasçılar satış için dava açabilirler. Mahkeme, davayı kabul ederse, satışı onaylayabilir ve satışın gerçekleşmesini sağlayabilir.
“NVİ Bilgilerimle Sorgula” bölümü seçildiğinde sadece bir üst soyunuz olan; anne ve babanızın ya da vefat etmiş eşiniz adına kayıtlı taşınmazları görebileceksiniz. NVİ Bilgileriniz ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Bilgilerinizdir.
Mirasın payının kardeşe devri konusunda noter onaylı bir sözleşmeye gerek yoktur. Miras payının kardeşe devredilmesi, her iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılarak ve bu sözleşmenin her iki tarafın imzalanmasıyla yapılmaktadır.
Miras Hakkı Kaç Yıl Geçerli? Miras hakkı, murisin vefatıyla birlikte mirasçıların sahip olduğu mutlak bir haktır. Mutlak haklar içinse herhangi bir geçerlilik süresi söz konusu değildir.
Miras bırakanın ölümünün ardından mirasçılar anlaşmak suretiyle kural olarak istedikleri bir tarihte mirasa konu malları paylaşabilir. Bu konuda hukukumuzda istisnai haller dışında bir sınırlama söz konusu değildir.
Mirastan mal kaçırma davası, miras bırakanın ölümünden sonra her zaman açılabilir. Yani, muris muvazaasına dayalı tapu iptal ve tescil davasının açılması, herhangi bir zamanaşımına veya hak düşürücü süreye tabi değildir.
Noter veya Sulh Hukuk Mahkemesine başvurma suretiyle alınabilen mirasçılık belgesinin geçersizliği her zaman ileri sürülebilir. Bu durumda veraset ilamının iptali davası açılarak söz konusu veraset ilamının iptali Türk Medeni Kanununun 598. Maddesine göre dava edilebilir.
Veraset ilamını çıkarmamanın kendi başına bir cezası yoktur ancak veraset ilamından sonra emlak beyanı yapılması gerektiğinden dolayı bu işlemi yaptırmamış olmanın cezası vardır. Veraset işlemi çıkarmamanın cezası veraset intikal vergisi cezası olarak karşınıza çıkacaktır.
Veraset ilamı talebi, kanun koyucu tarafından herhangi bir zamanaşımı ya da hak düşürücü süreye tabi kılınmamıştır. Bu nedenle, miras bırakanın ölmesi ve bu durumun Nüfus Müdürlüğü tarafından kayıt altına alınmasını takiben her zaman mirasçılık belgesi istenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri