2 Bin TL Altındaki Borçlar Silinecek 31 Aralık 2022 tarihinden önce borç kapsamına giren ve 2 bin TL altı olan borçlar, vergi daireleri tarafından otomatik olarak silinecek. Bunun için vatandaşların ekstra bir takip ya da başvuru yapması da gerekmeyecek.
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
Vergi affı yapılandırma paketi; tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçlarını da kapsıyor.
7440 sayılı Kanunun kapsamına, 213 sayılı Kanun kapsamına giren vergiler ve vergi cezaları ile bunlara bağlı gecikme faizleri, gecikme zamları gibi fer'i alacaklar girmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırmasını içeren kanun teklifi ile vergi, prim, trafik cezası, köprü geçiş parası, KYK ve GSS borçları, idari ve adli para cezaları, belediyelere olan emlak vergisi, su, çevre temizlik vergisi gibi borçların cezaları kaldırılacak.
2 bin liranın altındaki borçlar siliniyor
Vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin vergi ve prim yükümlülükleri başta olmak üzere borçlarının cezalarını kaldırıyoruz. Tüm bu borçlara belirli oranla güncelleme ve taksit imkanı getiriyoruz. Davalı vergi ve prim dosyaları da bu kapsamda olacak.
Yapılandırılan alacak sadece fer'i alacak ise hesaplanan Yİ-ÜFE tutarı ilk taksit ödeme süresi içinde peşin olarak ödenirse %50 indirim yapılacaktır.
Bilindiği üzere, 12.03.2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan, 7440 sayılı Kanun uyarınca yapılandırılan borçların peşin ve ilk taksitinin ödeme süresi 26.05.2023 tarihli ve 32202 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 7300 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31.07.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Yapılandırılan borçların, kredi kartıyla peşin ya da taksitle ödenmesi mümkündür. Kredi kartıyla ödemeler Gelir İdaresinin gib.gov.tr internet adresinde yer alan interaktif vergi dairesi uygulamasından yapılabilecektir.
E-devlet hesabınıza giriş yaparak Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesine ulaşıp, sizden istenilen bilgileri eksiksiz girmeniz gerekmektedir. Bilgilerinizi girdikten sonra karşınıza borcunuzun görüntülendiği bir ekran çıkacak o sayfa üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz.
İcralık borç ödemelerinizi dosyanızın bulunduğu avukat ofislerinden kredi kartınız ile 12 aya kadar taksitle ödeyebilirsiniz. Kredi kartı dışında taksit talepleriniz için, taksitlendirme talebinizi ilgili dosya avukatına yapabilirsiniz.
TBMM Genel Kurulunda, kamuya olan borçların yapılandırılmasını da içeren kanun teklifi kabul edildi. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırması olarak tanımlanan yasayla, vatandaşların vergi dairelerine hangi türden olursa olsun tüm borçları yeniden yapılandırma kapsamına alınıyor.
31 Aralık 2022 tarihinden önce kamuya olan ve 2 bin TL'yi geçmeyen vergi borçları silinecek. Sürücülerin alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışındaki ihlallerinden kaynaklanan ceza puanları silinecek.
EMO - 7440 SAYILI YAPILANDIRMA KANUNU BAŞVURULARI İÇİN SON TARİH: 23 HAZİRAN. Üyelerimiz 31 Aralık 2022 ve öncesi aidat borçları için 7440 sayılı Yapılandırma Kanunu kapsamında bayram tatili nedeniyle 23 Haziran 2023 tarihine kadar başvuru yapabilirler.
Vergi dairesine olan borçların ödenmesinde iki farklı yöntem kullanılabilir. Bunlar kamu bankalarının internet şubesinden ödeme yöntemi ve interaktif vergi dairesi üzerinden kredi/banka kartı ile ödeme yöntemidir.
Bu vergilerin bu Kanunda belirtilen şekilde ödenmemesi hâlinde, ödenmeyen vergi tutarları ilk taksit ödeme süresinin son günü vade kabul edilerek 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre gecikme zammıyla birlikte takip ve tahsil edilir, ancak bu madde hükmünden yararlanılamaz.” hükmü mevcuttur.
2- Yapılandırılan Borçların ve Matrah Artırımlarının İlk İki Taksit Ödeme Süresi: 7440 sayılı Kanun kapsamında yapılandıran borçların peşin ödemesi ile 1. ve 2. taksit ödeme süresi 31 Temmuz 2023 Pazartesi günü sona ermektedir.
Yukarıda belirtilen imkana göre de ödeme yapılmaması halinde; Yapılandırma bozulur, Matrah ve Vergi artımı için sağlanan avantajlar ortadan kalkar (vergi incelemesi hakkı) Matrah ve vergi artımı için tahakkuk eden vergi gecikme zammı ile tahsil olunur.
1. SGK İşveren Sistemi (https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi) üzerinde yer alan “7440 Sayılı Yapılandırma İşlemleri” başlığına tıklamanız gerekmektedir.
31 Mayıs 2023: Yapılandırmadan faydalanmak için son başvuru tarihi. 30 Haziran 2023: Taksitlendirme başvurusunda bulunanlar için ilk taksitini ödemesi için son tarih. 31 Kasım 2023: İlk taksitin ödenmesinden sonra asıl alacağa ilişkin kalan borç en fazla aylık dönemler halinde 6 eşit taksite bölünecektir.
Başvurular, Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi "www.gib.gov.tr" veya e-Devlet "www.turkiye.gov.tr" üzerinden, vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla yapılabilecek. VERGİ AFFI BAŞVURULARI BAŞLADI MI? Vergi affı yapılandırması için başvurular 31 Mayıs tarihine kadar yapılacak.
Yani borç 2 bin 500 liraysa 2 bin liraya kadar olan borcun silinmesi söz konusu olmayacak. Ancak 1.000 lira elektrik 1.000 lira da doğalgaz borcu varsa bu borçlar silinebilecek. Toplamı 2 bin liraya kadar olan borçların silinmesi söz konusu olacak.
TRAFİK CEZASI ÖDEMESİ NASIL YAPILACAK? 2 bin TL ve altındaki borçların tamamı silinecek. Borçların silinmesi için vergi dairelerine başvuru yapmaya gerek bulunmuyor. Vergi daireleri bu borçları kendisi silecek ve yasal takibe uğramayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri